Форекс можуть вивести з тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Форекс можуть вивести з тіні

785
Про створення правового поля для забезпечення захисту прав інвесторів, прав і обов’язків регулятора і компаній-операторів йшлося на прес-конференції, присвяченій регулюванню ринку форекс в Україні.
Настав час приймати закон про регулювання ринку форекс
В Україні вже давно назріла необхідність провести легалізацію діяльності на ринку форекс, який залишається одним із найбільш неврегульованих сегментів фінансового сектора. Після низки гучних скандалів, пов’язаних з банкрутством деяких форекс-дилерів, наприклад Forex MMCIS group, FX-Trend і інших, з’явилася надія, що держава зверне увагу на цей фінансовий ринок, і законодавчо встановить прості і зрозумілі правила гри, які гарантують права інвесторів і дають можливість легально працювати для компаній-операторів.
Держава вже не може ігнорувати той факт, що ринок форекс в Україні вже сформовано. Потенціал для його зростання також великий, за оцінками експертів, в нашій країні вже зараз налічується близько 150 тис. активних трейдерів.
Забороняти форекс в Україні немає сенсу, кращим виходом буде встановлення чітких правил гри, вважає член виконавчого комітету Українського товариства фінансових аналітиків (УТФА) Віталій Шапран.
Легалізація діяльності форекс-компаній, прозора конкуренція між ними та наявність м’якого державного контролю призведе до очищення ринку, виходу з нього недобросовісних дилерів. За статистикою, близько 10-15% населення схильні до ризику.
Тому забороняти форекс, як і будь-який інший вид фінансових послуг, не має сенсу. Альтернативою форексу може стати фондовий ринок, але в Україні він не досить розвинений, і зараз не може стати повноцінною заміною. З боку держави більш правильно буде контролювати процес на ринку форекс, а не ігнорувати його, резюмує Віталій Шапран.
На думку Наталії Євсєєвої, директора офіційного партнера Альпарі в Києві, легалізація діяльності форекс-компаній дозволить державі забезпечити значні податкові надходження в бюджет і знизить виведення валюти з країни.
Більшість форекс-дилерів, які працюють в Україні, зареєстровані в офшорних юрисдикціях, і не мають офіційних представництв в нашій країні. Тому податки від діяльності форекс-компаній в український бюджет не потрапляють. Також в Україні відсутня процедура реєстрації форекс-дилерів, що ускладнює державі контроль над учасниками ринку.
Зараз на ринку форекс активно присутні близько 20 компаній. Після процедури ліцензування половина з них залишаться надавати послуги легально. Також після легалізації ринку можна очікувати прихід в Україну великих закордонних компаній, вважає Наталія Євсєєва.
На розгляді у парламенті перебуває проект закону про регулювання ринку форекс, підтриманий Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку.
До важливих моментів законопроекту «Про діяльність форекс-дилерів» (№ 3762-1 від 29.12.2015 р.) відносяться:
  • ліцензування форекс-компаній.
Ліцензія видається Національним банком України.
  • передбачається створення фонду для компенсації виплат клієнтам збанкрутілих компаній.
  • статутний капітал форекс-дилерів не менше 200 тис. євро. Капітал не може бути меншим, ніж кошти клієнтів, що знаходяться на рахунку компанії на останній день року.
  • встановлення чіткого порядку взаємовідносин між дилером і його клієнтом, для зняття розбіжностей у трактуванні при виникненні спорів.
За чинним законодавством НБУ не може бути регулятором ринку форекс, оскільки більшість учасників не належать до банків, вважає Віталій Шапран.
На даний момент питання, хто стане регулятором, ще не вирішено. Найбільш ймовірні кандидати – це НБУ або Комісія з регулювання ринків фінансових послуг. Можливо, для регулювання ринку форекс буде краще створення незалежного від НБУ регулятора. На даний момент законопроект про регулювання ринку форекс виписаний недостатньо і потребує доопрацювання. Зараз дуже важливим моментом є те, яким буде закон про регулювання ринку форекс після його прийняття.
На думку Віталія Шапрана, буде краще, якщо закон забезпечить м’яке регулювання ринку, стане простим і зрозумілим для інвесторів і дилерів. Якщо закон буде жорстким, швидше за все бізнес піде в інші юрисдикції.
Зарубіжний досвід
На думку Роберто д’Амброзіо, генерального директора Alpari Research & Analysis (Лондон), Україна зараз має можливість прийняти привабливі для розвитку ринку форекс закони, вивчивши зарубіжний досвід і вибравши все найкраще з того, що напрацьовано в США, ЄС і Великобританії. А також уникнути помилок у регулюванні, які були допущені в країнах Заходу. Найважливіший момент, який потрібно врахувати в законі – правова підтримка і захист інвесторів.
Для розвитку ринку регулятор і дилери повинні створити для інвесторів більше можливостей і найкращі умови для інвестування. Завдання регулятора – розібратися в особливостях форексу, навчитися його контролювати і регулювати, не завдаючи при цьому шкоди.
Досвід ЄС і США показує, що було допущено багато помилок через те, що регулятор ринку не розумів принципів його роботи. Виходячи з досвіду ЄС, краще створити окремий орган, що контролює ринок форекс, це найбільш оптимальна модель для встановлення ефективних правил його регулювання, вважає Роберто д’Амброзіо.
У США на початку було зроблено багато правильних кроків у питанні регулювання ринку форекс, коментує ситуацію на американському ринку Петро Татарніков, голова ради директорів The Financial Commission (Нью-Йорк).
Вимоги до форекс-компаній були встановлені м’які, що призвело до зростання ринку і приходу в США великої кількості іноземних інвесторів. Згодом американський регулятор NFA (Національна ф’ючерсна асоціація) настільки ускладнив правила роботи, що зараз ринок США став одним з найбільш складних і затратних.
Наприклад, вимоги до статутного капіталу зросли в 100 разів, з 200 тис. дол. до 20 млн. дол. Жорсткі дії регулятора призвели до того, що з 46 компаній – операторів на ринку залишилося лише 3. Гроші інвесторів пішли з США в інші країни, переважно у Великобританію.
Зараз фінансовий ринок Великобританії є найбільш оптимальним з точки зору його регулювання та можливостей для інвесторів. Британський регулятор FCA (Управління з фінансового регулювання і контролю) дотримується політики точкового регулювання і ефективного управління фінансовими ринками.
Мінімальне втручання регулятора призвело до стрімкого розвитку фінансових ринків і великого припливу іноземних капіталів у фінансовий сектор. Політика FCA з контролю над фінансовими ринками одна з найкращих у світі, може бути прикладом і для України.
І навпаки, японський регулятор FSA зарегулював ринок форекс настільки, що більшість операторів пішло в офшори, викликавши великий відтік капіталів з Японії, резюмує Петро Татарніков.
Підбиваючи підсумки конференції, можна припустити, що процес легалізації ринку форекс в Україні може розтягнутися на роки. Якщо регулятором ринку стане НБУ, а не спеціально створений орган, дії НБУ швидше за все будуть спрямовані на суворий контроль за учасниками ринку, за принципом управління банківською системою. В результаті частина бізнесу може повернутися в тіньовий сектор або переміститься в інші юрисдикції.
Андрій Іщук
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас