"Сухий закон" у Києві: чим може обернутися заборона на продаж алкоголю вночі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Сухий закон" у Києві: чим може обернутися заборона на продаж алкоголю вночі

Світ
1069
Купити у столиці вночі алкоголь стане ще складніше. Слідом за цілодобовою забороною продажу випивки в кіосках набрало чинності рішення Київради про заборону продажу спиртного в магазинах і супермаркетах з 23:00 до 10:00. Обмеження не торкнуться розважальних закладів.
РЕКОМЕНДУЮТЬ. Як пояснює міська влада, дане рішення носить рекомендаційний характер, і його виконання залежить від совісті самих мережевиків. За словами Дмитра Білоцерківця, нардепа і радника мера Києва, поки юридичних методів покарання стаціонарних магазинів за невиконання рішення Київради місто не має.
“Ми почнемо розсилати в магазини листи з проханням виконувати рішення Київради щодо заборони продажу алкоголю у нічний час. Але навіть якщо магазини проігнорують це рішення, відібрати ліцензію у них ми не зможемо. Все буде залежати від сумлінності самих підприємців. Приміром, багато великих супермаркетів ще до набрання чинності даного рішення обмежили продаж алкогольних напоїв у нічний час”, — говорить Білоцерківець.
За його словами, зараз в парламенті розробляється законопроект, який дасть повноваження місцевим радам самим визначати час продажу алкоголю і дати повноваження податковій анулювати ліцензії, якщо не виконується рішення місцевої ради. “Цей законопроект вже на фінальній стадії розробки і скоро ми його зареєструємо”, — сказав Білоцерківець.
В МАРКЕТАХ. Столичні торгові мережі рішення Київради коментують неохоче. “Поки ми нічого не можемо відповісти щодо цього рішення”, — сказала нам Елла Василевська, представник прес-служби однієї зі столичний мереж супермаркетів.
“Рішення про заборону, яке набрало чинності, суперечить чинному законодавству. Коли ми будемо офіційно знати, що є заборона на продаж алкоголю, тоді будемо діяти в рамках закону: оповістимо в соцмережах про це наших покупців, можливо, змінимо графік роботи магазину або приймемо рішення не продавати алкоголь після 23:00”, — розповіли “Сегодня” в одному зі столичних магазинів, що спеціалізується на продажу алкогольних напоїв.
НАСЛІДКИ. За словами Ольги Насонової, ресторанного експерта, рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час негативно позначиться на супермаркетах і магазинах. “Виникатимуть конфліктні ситуації на касах, коли, наприклад, покупець не встигне розрахуватися за алкоголь. Це може призвести до розвитку продаж контрафактного алкоголю. Наприклад, з’являться добродушні бабусі, які чергуватимуть біля супермаркетів і забезпечуватимуть всіх бажаючих випивкою. Буде активно розвиватися самогоноваріння. Просунуті покупці будуть купувати алкоголь через інтернет-магазини, кількість яких зросте”, — каже Насонова.
Що ж стосується столичних ресторанів і барів, то кількість відвідувачів у них не збільшиться.“Та категорія громадян, яка захоче терміново випити пізно ввечері або вночі, не піде в кафе або ресторан. Єдине, на що може вплинути ця заборона, це відкриття наливайок при невеликих магазинах і гастрономах, де можна буде випити міцний алкоголь на розлив”, — говорить експерт.
Штрафують за п’янку
Посилено контролювати і штрафувати за розпивання алкогольних напоїв у громадських місцях закликає міськвлада і столичних поліцейських. “Патрульні завжди реагували на факти розпивання алкоголю у заборонених місцях (парках, скверах, громадському транспорті). Порушникам робиться усне попередження або складається протокол про адмінпорушення. Це відбувається в тому випадку, коли порушник відмовляється виконати вимогу поліцейського”, — розповіли “Сегодня” в прес-службі патрульної поліції. Штраф за розпивання алкоголю складає від 17 до 51 грн.
Ірина Гинжул
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас