Еволюція ProZorro: Кількість тендерів стрімко збільшується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Еволюція ProZorro: Кількість тендерів стрімко збільшується

Казна та Політика
669
Кількість тендерів в системі публічних електронних закупівель ProZorro стрімко збільшується. На сьогоднішній день кількість торгів практично дорівнює чверті мільйона. Якщо говорити про заощаджені суми, то робота системи вже змогла залучити 5 млрд грн. Для вдалих торгів, як повідомляє Міністр економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, важливо, щоб в синергії працювали три складові – це держава, бізнес і суспільство.
Зараз в ProZorro зареєстровано понад 13 тисяч держустанов, які з кожним місяцем оголошують дедалі більше електронних торгів. Так, станом на серпень 2016 року, коли закупівлі в електронному вигляді стали обов’язковими для всіх державних органів, в системі було оголошено близько 33 тисяч тендерів. А вже у вересні цей показник зріс в півтора рази і досяг 50 тисяч торгів.
При цьому, за словами самих закупівельників, вони на ділі бачать переваги проведення тендерів в системі. Серед основних називають зручність і економію – і не тільки грошей, але і часу. Адже тепер не потрібно розглядати і аналізувати пропозицію кожного учасника, потрібно лише перевірити переможця і його товар на відповідність встановленим критеріям.
Саме з умовами у закупівельників часто виникали проблеми, тому що один і той самий предмет можна описати по-різному. Так, і робити це можна більш-менш детально, і більш-менш якісно і правильно. Для вирішення цього питання була розроблена бібліотека специфікацій товарів і послуг (які найчастіше купують через систему).
За словами керівника департаменту держзакупівель Мінекономрозвитку Олександра Стародубцева, таким чином вийшло усунути проблему недостатнього рівня професіоналізму замовників. Як розповів чиновник, завдяки загальній типовій базі не потрібно щоразу придумувати опис, наприклад, столу при його купівлі, досить скористатися готовою специфікацією для столу з бібліотеки.
А ось для того, щоб виключити можливості для маніпуляцій з боку державних органів, для них були встановлені обмеження.
Перше – мінімальна очікувана вартість закупівлі повинна бути не менше 3 тисяч грн. Це ліквідує можливість дискредитувати систему, адже в “копійчані” тендери не йдуть постачальники і вони практично відразу стають “неуспішними”. Друге – тривалість тендера не може бути менше ніж два дні, щоб у всіх бажаючих був час дізнатися про тендер, підготувати і подати свою пропозицію.
Державні органи зобов’язані проводити закупівлі через ProZorro, а от прихід постачальників в систему – справа добровільна. При цьому їхня кількість вже перебільшила 41 тисячу.
Вся історія створення ProZorro – це історія про спробу привнести відчутну, відчутну користь. Це історія про те, як ми можемо всі разом щось змінити з точки зору ефективності ведення бізнесу та роботи нашої держави “, – впевнений керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua Микола Жандоров.
Значних успіхів реформі держзакупівель вдалося досягти багато в чому через те, що систему постійно вдосконалюють і відтинають шляху для зловживань.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас