Проект парку сонячної енергії зацікавив інвесторів, - Семерак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект парку сонячної енергії зацікавив інвесторів, - Семерак

Казна та Політика
569
Іноземні інвестори, як малі, так і великі компанії, зацікавилися програмою перетворення зони відчуження на територію розвитку відновлювальної енергетики.
Про це під час відкриття 8-го Міжнародного форуму та виставки сталої енергетики в Україні розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.
«Іноземні інвестори в силу розвитку відновлювальних джерел енергії у своїх країнах розуміють потенціал і інфраструктурні можливості зони відчуження. Там дешевша оренда землі, ніж в інших регіонах України, лишилися у робочому стані високовольтні лінії електропередач. Також на території зони відчуження працює близько 10 тис. осіб і близько 2 тис. з них є висококваліфікованими спеціалістами сфери енергетики», – зазначив Семерак.
За його словами, програма перетворення зони відчуження на територію розвитку, зокрема, відновлювальної енергетики, викликала зацікавленість на міжнародному ринку як у лідерів цієї сфери, так і менш відомих компаній.
Він розповів, що раніше парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи», який прибрав велику кількість законодавчих перешкод для інвесторів.
«Головною перешкодою тривалий час була саме відсутність прав розпорядження землею на цих територіях. Ухвалений закон суттєво спростив вирішення цього питання. Також плануємо підготувати зміни до законодавства, які закріплять низькі ставки на оренду землі у Чорнобильській зоні, а також створити організаційно-юридичну структуру, яка б супроводжувала ведення проекту від початку до моменту запуску, спрощуючи для бізнесу умови ведення господарської діяльності у зоні відчуження», – сказав Семерак.
Він нагадав, що будувати сонячні електростанції планується в 10-кілометровій зоні південніше від Чорнобильської АЕС. Ділянки для ведення господарської діяльності розташовані з урахуванням інфраструктурних можливостей: поблизу доріг і ліній електропередач. Сонячне випромінювання на території складає 1300 кВт-год на кв. м. Вкладаючи кошти в розширення інфраструктури, потужності підключення можна збільшити до 1200 МВт.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас