Експерт розповів, чому дорожчає курятина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповів, чому дорожчає курятина

Особисті фінанси
1221
За останній місяць курятина в Україні подорожчала на 5 гривень. Кілограм філе коштує 74,99 гривень. Влітку ціна на м’ясо була 64,99 гривень. Ціна на курятину більш не зростатиме, каже виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко.
“Причин подорожчання є кілька. Основний — відміна спецрежиму оподаткування, тому виробники замість 50% ПДВ сплачують повну суму. Також зменшення виробництва курятини, тому на ринку зявився дефіцит, – каже Карпенко. – Зменшення виробництва йде на невеличких фермах. Ще одна з причин — збільшення експорту.
Сюди ж додається собівартість кормів, які виробники купують з-за кордону. Тобто, у ціну м’яса закладено курс долара, ціну корму, дефіцит виробництва. Ціна може зростати, якщо зміниться курс долара. Але зараз вона на високому рівні. Виробники розуміють, що купівельна спроможність низька і піднімати ціну ще більше недоречно. Максимально вона може зрости на 5%”.
Кілограм філе з фабрик виробники продають за 57-59 грн/кг. Середня ціна на курятину в Україні – 35 грн/кг.
“Ціна у 75 гривень – то накрутка постачальника й магазину, – пояснив експерт. – За кордоном середня ціна на курятину 50 грн/кг.”
Яйця теж виросли до максимального рівня. Десяток коштує 22-26 грн. Кількість фабрик, яка виробляє цей продукт скоротилась.
“Вісім місяців фабрики з виробництва яєць працювали у збиток. Зараз вони намагаються хоч якось підняти ціну аби вижити. До новорічних свят ціна на нитх залишиться на цьому ж рівні”, – каже Карпенко
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас