ОПЕК обіцяє знизити видобуток нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК обіцяє знизити видобуток нафти

Енергетика
512
Вперше з кризового 2008 року країни ОПЕК ухвалили рішення знизити видобуток нафти. За попередніми домовленостями сумарний обсяг нафти, який видобувають країни картелю, знизять на 200 – 700 тис. барелів на добу. Після появи новини про рішення ОПЕК вартість нафти зросла на 16%.
Про що домовилися в Алжирі
На зустрічі країн – членів ОПЕК в Алжирі була досягнута
попередня домовленість знизити видобуток нафти учасниками картелю. Рішення ОПЕК про обмеження видобутку нафти було прийнято вперше за останні вісім років. Сумарний обсяг видобутку після підписання угоди всіма учасниками ОПЕК не повинен перевищувати 32,5 – 33,0 млн. барелів на добу. Зараз країни ОПЕК щодня видобувають 33,2 млн. барелів нафти.
За попередньою інформацією, Саудівська Аравія може піти на зниження видобутку на 0,4 млн. барелів, квота Ірану залишиться на нинішньому рівні, Ірак, Лівія і Нігерія також змушені будуть заморозити нарощування видобутку вуглеводнів.
 
Видобуток нафти країнами ОПЕК
Реакція ринку
Поява інформації про замороження нарощування видобутку країнами ОПЕК викликала позитивну реакцію на біржі, в результаті вартість нафти Brent виросла з 45,7 до 52,8 дол./бар. або на 16%. Зростання цін пов’язане з очікуваннями дворазового скорочення рівня надвиробництва нафти і поліпшення співвідношення між попитом і пропозицією на ринку. На думку експертів, через розбіжності Саудівської Аравії і Ірану мало хто очікував, що вдасться досягти згоди на зниження видобутку, тому несподівана згода сторін спричинила зростання нафтових котирувань.
Неоднозначний оптимізм
Чи зможуть домовленості в Алжирі вплинути на розстановку сил на нафтовому ринку? Насправді угоди, що регулює зниження видобутку нафти країнами ОПЕК, підписано не було. На даний момент є лише неформальна згода про замороження видобутку учасниками картелю. Чітких угод, якими будуть квоти на видобуток в розрізі країн, поки теж немає. Остаточне рішення і письмові домовленості сторін очікуються 30 листопада на зустрічі ОПЕК у Відні. За два місяці учасники зустрічі планують узгодити нові квоти.
Тому зараз ніяких зобов’язань щодо кількісних обмежень видобутку нафти жодна з країн не має. Крім того, інтереси країн ОПЕК сильно відрізняються. Наприклад, Саудівська Аравія зацікавлена в збереженні існуючих обсягів видобутку, які у неї і так на історичних максимумах. А ось Іран, Нігерія і Лівія, що знизили видобуток нафти через міжнародні санкції, тероризм і воєнні дії, зараз будь-якими способами намагаються надолужити згаяне.
Джерела – Organization of the Petroleum Exporting Countries, www.bloomberg.com
Нафтова гойдалка
Можна припустити, що до зустрічі ОПЕК в листопаді розбіжності між її учасниками щодо квот на видобуток так і не будуть узгоджені.
Виконувати домовленості буде невигідно нікому, інакше Саудівській Аравії доведеться знижувати видобуток, а Іран, Ірак, Лівія, Нігерія змушені будуть згорнути свої плани з нарощування видобутку вуглеводнів.
Виробники нафти розуміють, що зниження рівня видобутку може призвести до втрати частки на ринку збуту на користь країн, що не беруть участь в угоді ОПЕК. При цьому країни, що не беруть участь в заморожуванні видобутку, отримують всі переваги і вигоди від зусиль ОПЕК. Також немає ніяких гарантій, що хтось із учасників ОПЕК не порушить домовленості, перевищивши встановлену квоту.
Всі нафтовидобувні країни ОПЕК, включаючи і Саудівську Аравію, добре розуміють, що зниження рівня видобутку і втрата ринків збуту – це ситуація, ще гірша, ніж зниження цін на нафту. Більш того, нарощування видобутку і розширення ринків збуту компенсує втрати від низьких цін. Тому і затіяна велика гра, всі згодні з заморожуванням видобутку картелем, але набагато складніше буде погодити зниження квот серед країн – учасників.
Умова дала тріщину
Ще не встигло вщухнути загострення пристрастей, пов’язаних з останнім рішенням ОПЕК, як деякі його учасники вже заявили про своє невдоволення. Про небажання заморожувати видобуток нафти заявили Іран, Ірак і Лівія. Нинішні плани Ірану – вийти на рівень 4 млн. бар/добу, мета Іраку – 5 млн. барелів. Ще більш амбітні цілі у Лівії. До початку громадянської війни, країна видобувала 1,5 млн. барелів нафти на добу, нинішній рівень видобутку не перевищує 0,45 млн. бар. Позиція Лівії – не зупиняти зростання видобутку доти, доки не буде досягнуто довоєнного рівня. Таким чином, тільки одна Лівія може збільшити видобуток на 1 млн. барелів.
Вплив рішення ОПЕК на нафтовий ринок
На думку експертів, внесення суттєвих змін до ситуації на нафтовому ринку після зустрічі країн ОПЕК очікувати не варто. Рішення картелю буде мати тимчасовий вплив на ринкову ситуацію, оскільки на даний момент немає однозначної згоди всіх учасників жорстко дотримуватися угод. Країни ОПЕК також розраховують, що для стабілізації цін на ринку до їхніх ініціатив приєднаються і інші нафтовидобувні країни, що зараз виглядає малоймовірним.
Максимум, що може ОПЕК зараз – узгодити зниження видобутку нафти від 200 до 700 тис. бар. на добу. Такий крок в довгостроковій перспективі ніяк не зможе стабілізувати нафтовий ринок. До того ж він легко може бути компенсований за рахунок інших країн, що не входять в ОПЕК. Наприклад, Росія і США, найбільші нафтовидобувні країни, легко зможуть заповнити відсутній обсяг. Видобуток нафти в Росії зараз знаходиться на історичних максимумах. Тільки одне недавно відкрите на Алясці родовище за прогнозами дасть можливість добувати понад 200 тис. барелів нафти. Що можна порівняти з планами ОПЕК щодо зниження видобутку сировини.
Світове надвиробництво нафти в 2016 році становить 1,8 млн. бар/добу, що значно більше від очікуваного зниження видобутку країнами ОПЕК.
За повідомленням Генерального секретаря ОПЕК, сховища нафти майже повністю заповнені. Запаси нафти в сховищах перевищують 3 млрд. барелів, що на 10% більше середнього рівня запасів за останні п’ять років. Відкладена пропозиція на нафтовому ринку значно вище від звичайної.
Також в світі готуються до розробки нові перспективні родовища, що призведе до збільшення виробництва нафти. Оскільки зберігати її вже ніде, це викличе посилення дисбалансу на ринку.
Які будуть ціни
На світовому нафтовому ринку зараз склалася ситуація, коли способів знизити пропозицію сировини дуже мало і достатньо можливостей для нарощування видобутку і поставок нафти. Особливо з урахуванням накопичених надлишків в резервах. Великі можливості для збільшення видобутку вуглеводнів є і у сланцевих компаній. На тлі уповільнення зростання світової економіки і погіршення ситуації в Китаї, зростання світового попиту на нафту практично припинилося.
Таким чином, довгострокове зростання цін на нафту на тлі заяв ОПЕК виглядає малоймовірним. Швидше навпаки, можна очікувати повернення біржових котирувань в діапазон 40 – 50 дол./бар.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас