Ринок праці оживає: які робочі руки потрібні в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці оживає: які робочі руки потрібні в Україні

Особисті фінанси
856
Експерти кажуть, що вакансій стає більше, але бракує кваліфікованих фахівців. Лідерами по приросту вакансій продовжують бути робочі спеціальності й будівництво
В Україні з приходом осені пожвавився ринок праці, причому ця тенденція продовжиться, впевнені фахівці рекрутингових компаній. Причин, на їхню думку, дві. Перша — бізнес, насамперед середній, де зайнято від декількох сотень до 1-2 тис. найманих працівників, переконався, що ситуація в країні більш-менш стабільна, і почав розвиватися, друга — після кризи 2013-2014 рр. в країну все ж пішли невеликі інвестиції. Насамперед — у легку і харчову промисловість і агросектор.
ПІДСУМКИ. За інформацією кадрового порталу HeadHunter.ua у III кварталі ринок був стабільним, незважаючи на літо, коли зазвичай спостерігається спад. Кількість вакансій збільшилася на 1%, кількість нових резюме — на 2% (плюс 200 вакансій на день і понад 500 нових резюме в день по всій Україні). А зростання почалося з перших днів вересня: в топ-5 за відкритими вакансіями потрапили медіасфера — плюс 35%, юристи (13%), наука, освіта (12%), банківська сфера (11%) і початок кар’єри (5%). Але, незважаючи на невеликий спад пропозицій роботи в IT, маркетингу і рекламі, для адміністративного і робочого персоналу, ці галузі залишаються лідерами за кількістю нових вакансій.
Інший кадровий портал — rabota.ua — також повідомив про активізацію ринку праці: в жовтні стало більше як вакансій, так і резюме. За їхніми даними, з січня по вересень найбільше зріс попит на робочі спеціальності (слюсарі, верстатники та ін.) і персонал для дому — в 2,7 рази (плюс 9000 вакансій) про порівняно з груднем 2015 р., в 2,2 рази частіше шукають будівельників, інженерів, технологів виробництв і охоронців (плюс більше 8000 вакансій по кожній професії), в 1,7 рази — люди, які починають трудову кар’єру (плюс 5000 вакансій). А ось страховий ринок поки в застої — по вакансіях приріст всього 9% (близько 50 вакансій) майже не потрібні і нові топ-менеджери: +1% (близько 100).
ПРОГНОЗИ. “Лідерами” по приросту вакансій продовжують бути робочі спеціальності та будівництво, — каже HR-експерт Тетяна Пашкіна. — Це не сезонний тренд, а тривала позитивна тенденція, пов’язана із загальним розвитком ринку праці після кризи. Тренд сезону: у топ-10 з’явилися вакансії для студентів”. Що стосується регіонів, то найбільше будуть потрібні наймані руки в Центральній і Західній Україні. У Черкаській, Волинській, Полтавській, Хмельницькій і Закарпатській областях кількість вакансій зросла практично вдвічі в порівнянні з січнем, і ця тенденція продовжиться. Причому нові робочі місця з’являються за рахунок точкових інвестицій іноземних компаній: наприклад, під Львовом нещодавно відкрився філіал японської фірми з виготовлення автомобільних сидінь, на Хмельниччині та Черкащині розширюються цехи з пошиття одягу. Зарплати швачок — 5-7 тис. грн, але це в 3-4 рази менше, ніж платять за таку ж роботу в Польщі. А ось у приморських регіонах продовжиться спад попиту на працівників — курортний сезон закінчився.
Незалежний експерт ринку праці Юрій Поліщук каже, що продовжиться зниження попиту на працівників банківських мереж, тому що число банків скорочується. Але зате розвиваються аптечні мережі, а в регіонах — недорогі точки громадського харчування.
ЕКСПЕРТИ. За словами Пашкіної, незважаючи на те, що кількість резюме в середньому вдвічі перевищує кількість вакансій, роботодавцям стає все складніше знайти фахівця, який відповідає рівню поставлених завдань. Така тенденція посилилася останнім часом, і виною тому, на її думку, те, що зараз студенти все раніше починають поєднувати роботу і навчання в збиток якості освіти. “На ринку повно, наприклад, фармацевтів, які не знають основ хімії, інженерів, не вміють прорахувати витрати матеріалів, IT-шників, які не володіють новинками на ринку програмування тощо, але при цьому претендують на високу зарплату, — каже Пашкіна. — Роботодавці вже звиклися з тим, що їх доведеться доучувати і підтягувати до стандартів компанії”.
Скасування віз підніме зарплати
Деякі експерти ринку праці прогнозують, що введення безвізового режиму з Євросоюзом може протягом року привести до значного (плюс $100 і вище) зростання зарплат і в Україні. Причина — ще більше прискориться відтік робочої сили за кордон, насамперед у Польщу та Угорщину, де вже зараз досить ліберальний візовий режим для українців, які їдуть на заробітки. На думку Пашкіної, це може вплинути на зростання зарплат у нас. “Роботодавці в західних регіонах вже відчули цю тенденцію. За їхніми словами, вже зараз вони змушені підняти зарплати різноробочим на будівництві до 5000 грн, бо навіть підсобники почали звільнятися і їхати на заробітки в Польщу, а знайти нових не вдалося, — розповіла Пашкіна. — Звісно, додадуть не всім, а тільки тим, де буде дефіцит робочої сили. Це насамперед легка промисловість і будівництво, причому як роботягам, так і інженерам і технологам”. Поліщук стверджує, що трудова еміграція навряд чи буде масовою, а значить, не призведе до великого підвищення заробітків в Україні. “А в регіонах, де зарплати зростуть, піднімуться і ціни, постраждають бюджетники і пенсіонери”, — зазначив експерт.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас