Українців відправляють у відпустки без грошей на 30 днів, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців відправляють у відпустки без грошей на 30 днів, - експерт

Особисті фінанси
4900
У законопроекті №5208 КМ пропонує збільшити вдвічі термін відпусток без збереження зарплати.
Згідно з документом, за сімейними обставинами та з інших причин працівникові буде надана відпустка без заробітної плати на термін, який влаштує працівника і власника/уповноважений орган, але не більше 30 календарних днів на рік (зараз 15 днів).
Намір уряду узаконити збільшення терміну надання працівникам неоплачуваних відпусток не полегшить людям процес домовленості з керівництвом. Але збільшення офіційних термінів неоплачуваних відпусток, ймовірно, буде використано роботодавцем для “добровільно-примусового” оформлення безоплатних періодів, заявив радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ.
“Тепер у разі потреби співробітник може, наприклад, доглядати за хворою бабусею, цілий місяць, а не 15 днів, як раніше. Випадки реальної необхідності відпрошуватися у роботодавця зустрічаються, і іноді приводили до конфліктних ситуацій. Але те, що ця норма може використовуватися для так званої відправки найманого персоналу в неоплачувані відпустки за згодою сторін, теж факт”, – зазначив він.
Фінансист не виключає, що в разі погіршення економічної ситуації і неможливості забезпечити фінансування підприємств, роботодавці будуть зловживати цією нормою. І якщо структури, що працюють не цілком легально/без повноцінного оформлення працевлаштування/з зарплатами в конвертах, і раніше грішили недотриманням трудових норм, то структури, що працюють офіційно, і бюджетні організації отримали новий інструмент адміністративно-фінансового впливу (і економії коштів).
“Мета може бути інша. Взимку-восени 2017 року очікується наступний виток кризи, і роботодавці зможуть відправляти працівників у відпустки, посилаючись на їхню згоду, на більш тривалий період. Але, всі ми знаємо, що криється за формулюванням “згода працівника” на відпустку . Це примусове оформлення людей в неоплачувану відпустку на 30 днів. У роботодавця з’являється офіційний інструмент”, – резюмував експерт
Щодо прогнозів нового витка кризи в 2017 р. він зазначив, що прогноз МВФ щодо зростання економіки в 2017 в 2% – це лише один із сценаріїв розвитку подій. Його позитивний результат буде залежати від ситуації на сировинних ринках, що є для України ключовими.
“Оптимістична модель передбачає зростання. Але є і другий варіант, за яким враховано, що бюджет не витримає експериментів з субсидіями і іншими новаціями (наприклад, податковими) і ситуація погіршиться. Тим більше, невідомо, що буде в світі з сировинними ринками і економіками, яким обережно прогнозують обвал. І при нашій сильній реакції, нова норма стане дуже в нагоді роботодавцям”, – резюмував Олексій Кущ.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас