Нові горизонти: «Альфа» і «Приват» хочуть продавати майно банків-банкрутів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові горизонти: «Альфа» і «Приват» хочуть продавати майно банків-банкрутів

Фондовий ринок
3086
Фонд гарантування вкладів визначив список осіб, які зможуть брати участь в організації відкритих торгів. Серед бірж, оцінювачів та інших компаній, яким довірять продаж майна неплатоспроможних фінустанов, є один банк. Ним став Альфа-Банк, який отримав акредитацію ФГВ.
Також заявку на отримання аналогічного дозволу подав і ПриватБанк.
Всього, за даними Фонду, документи для участі у відборі надали 50 претендентів. Але в перелік так званих «акредитованих майданчиків» увійшло 33 учасники. Наступний відбір планово відбудеться через рік, але не виключено, що через велику кількість накопичених у ФГВ активів неплатоспроможних банків його проведуть і раніше ─ наприклад, навесні.
12 із 33-х відібраних у результаті конкурсу структур використовують електронну торгову систему, створену Transparency International Україна. Вони зможуть брати участь у пілотному проекті нової системи продажів активів неплатоспроможних банків «Prozorro.Продажі». За оцінками ФГВ, мова йде про близько 100 млрд гривень активів, які сьогодні є в розпорядженні Фонду.
«На цей рік у планах – продажі на 7,5 млрд гривень. Це не так багато на тлі 85-90 млрд оціночної вартості ліквідаційної маси, вже прийнятої дирекцією Фонду», – писав заступник глави ФГВ Андрій Кияк.
Також у перспективі гравці, які пройшли акредитацію, будуть допущені до продажу майна та інших держкомпаній. «Ми будуємо окрему базу даних для всіх держорганів, які хотіли б продавати своє майно прозоро. Ми вже зустрічалися з [представниками] НАК «Нафтогаз України», «Укренерго», Міністерства інфраструктури, НБУ та ФДМУ щодо використання «ProZorro.Продажі» для реалізації їхніх активів», – розповів Forbes Олексій Соболєв, керівник ProZorro.Продажі.
Як зазначають джерела, близькі до ФГВ, документи на акредитацію подавав і ПриватБанк. Він уже має власний торговий майданчик з продажу майна – «ПриватМаркет». Але, за даними джерел, поданий найбільшим банком пакет документів було відхилено Фондом, і «Приват» буде подаватися повторно.
Притому що в даному випадку мова йде про бізнес, який лише побічно відноситься до банківського, участь у торгах дозволить фінустановам-«продавцям» реалізувати свої ІТ-можливості, компетенції з продажу активів і отримати додатковий комісійний дохід. Розмір комісії складе від 1% до 5%.
У ПриватБанку даним напрямком займається Дмитро Дубілет. В Альфа-Банку майданчик електронних торгів активами буде курирувати Вадим Поліщук, в минулому – голова правління «Банку Кіпру» і екс-директор з корпоративного розвитку Альфа-Банку.
Деякі з гравців, які подали документи, заявили, що конкурс проходив із порушеннями. Представники асоціації «Біржові та електронні майданчики» підкреслюють, що результати відбору оцінюють як «дискримінаційні», оскільки в список акредитованих бірж не увійшли такі великі гравці, як Аграрна біржа або біржа «Іннекс».
Система продажів працюватиме таким чином. Інформацію передбачається синхронізувати через центральну базу даних. І будь-який лот, який потрапив на будь-який із акредитованих майданчиків, одразу відобразиться на всіх інших майданчиках. Вони будуть конкурувати один з одним: комісію від продажу отримає той, хто приведе покупця – переможця аукціону. Плюс такої системи в тому, що торги не можна буде зірвати, закривши біржу, як це робиться зараз. У новій системі при закритті одного з майданчиків покупець зможе переключитися на інший.
«На мій погляд, проведення торгів виключно через систему ProZorro, яка [добре] зарекомендувала себе вже за такий короткий період, дасть можливість збільшити доходи Фонду від продажу майна і активів проблемних банків. Однак, як видно із заяв ФГВ, чиновники Фонду під різними приводами намагаються цього уникнути і відтягнути. Не так давно вже вибухнув скандал щодо лобіювання інтересів системи СЕТАМ і двох американських майданчиків, «випадково» зареєстрованих однією і тією ж українською юридичною компанією, які навіть надали своїх співробітників у якості номінальних директорів», – зауважує глава адвокатської компанії «Кравець і Партнери» Ростислав Кравець.
У свою чергу, директор Департаменту консолідованих продажів ФГВ Юлія Берещенко заявила, що дані продажі через рік можуть бути повністю переведені на систему ProZorro.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас