Робота за кордоном: де можуть підзаробити українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота за кордоном: де можуть підзаробити українці

Особисті фінанси
5273
Іноземні роботодавці оголосили полювання на українців. Цього року пропозиція вакансій для наших громадян з Європи, США, Канади, Китаю, які завжди славилися недоступністю, зросла, порівняно з минулим сезоном, приблизно в півтора рази.
“По нашій базі фіксуємо навіть двократне зростання. Зараз вакансії з-за кордону становлять майже 10% від загальної кількості пропозицій роботи. Шукають фахівців з вищою освітою, різноробочих”, – зазначила UBR.ua керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Катерина Мащенко.
Найбільше запитів приходить з Польщі, Німеччини, Італії. При цьому структура вакансій кардинально змінюється.
Кухарі замість програмістів для роботи за кордоном
Як зазначила HR-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна, за 2016 р. зросла кількість програмістів, які працюють віддалено. На такій формі співпраці все частіше наполягають закордонні роботодавці.
“Програмістів все рідше готові приймати за кордоном, бо зрозуміли вигоду віддаленого найму: цінові умови ті самі, але відпадає необхідність пошуку і оренди житла, оформлення гарантійних документів, облаштування членів сім’ї…”, – зазначила Пашкіна.
Серед останніх трендів експерти відзначають зниження інтересу з боку західних сімей до програм Au-Pair, які передбачають прийом іноземців для певної роботи за символічну плату, але з наданням житла, забезпеченням харчуванням.
Натомість зростає попит на наших пекарів, кухарів, їхніх помічників, кондитерів. Таку роботу за кордоном українцям готові надавати в Катарі, Казахстані, Омані, Франції, Польщі, Кіпрі.
“Наприклад, є заявка на українського кухаря китайської кухні. Шукають кухарів як для сфери розваг, так і для обслуговування окремих підприємств, наприклад, кораблів”, – зазначила Тетяна Пашкіна.
Платити за роботу, за нашими мірками, обіцяють непогано, хоча зарплати явно далекі від рекордних. Скажімо, кухарям в Катарі – 15 тис. грн., Казахстані – 20-25, Польщі – 15-20, помічнику кухаря в Парижі – 9, піццайоло на Кіпрі – 18 000 гривень.
Східна Європа – для роботяг
Найбільший споживач української робочої сили за кордоном – сусідня Польща. Як розповіли експерти rabota.ua, з понад 2500 вакансій половина припадає саме на цю країну. Спрощення з 2017 року умов працевлаштування українців (оформлення документів в державному бюро, офіційне працевлаштування, прирівнювання оплати праці українців до місцевих ставок, спрощення умов отримання “Карти поляка”) тільки посилить цю тенденцію, впевнені експерти.
Польща має велику потребу в представниках робітничих спеціальностей: місцеве населення вже давно практикує роботу на заводах Західної Європи.
“Наших цінують тому, що вони готові працювати за ті гроші, які не влаштовують місцеве населення. При цьому вони працездатні, витривалі, відповідальні”, – пояснила Катерина Мащенко.
Польським роботодавцям потрібні вантажники, складські пакувальники, механіки, електрики, слюсарі, столяри, монтажери металоконструкцій, зварювальники, оббивальники м’яких меблів, швачки, продавці супермаркетів.
“У нас є вакансії навіть для водіїв громадського транспорту Варшави”, – зазначила Тетяна Пашкіна.
За годину роботи український трудівник отримує від поляків близько 10-15 польських злотих, залежно від складності роботи. Це – $650-750 (15-20 тисяч гривень) щомісяця. Для бажаючих знайти роботу за кордоном до Польщі подібні (в професійних запитах) Чехія з країнами Прибалтики. Так, зарплати за аналогічними спеціальностями і з подібними умовами роботи (6 днів щотижня по 10-12 годин, гуртожиток, можлива оплата проїзду або часткове харчування) для Чехії можуть бути вище – 20-30 тис. грн. Медпрацівники (лікарі, медсестри, психологи) зі знанням мови можуть розраховувати на ще більш привабливу оплату своєї роботи – від 50 тисяч.
Дуже часто працювати до чехів вирушають на півроку за польською візою, а чеська сторона бере на себе зобов’язання з видачі своїх робочих віз.
Що стосується Литви, то там потрібна велика кількість водіїв-міжнародників з оплатою 40-50 тис. грн., працівників суднобудівної галузі (30-50 тисяч).
Будівельники ж отримують зарплати, типові для Польщі – щомісячні 15-20 тис. гривень.
Національні особливості роботи за кордоном, або Рай – для медиків, пекло – для домробітниць
Істотно відрізняється оплата праці роботодавцями Великої Британії: різноробочі будівництва заробляють до 60 тисяч в перерахунку на нашу валюту, а водії – до 100.000. Правда, життя на території Англії дороге: істотну частину заробленого доведеться просто проїсти.
До того ж туди, як і в Німеччину (де рівень зарплат вищий за середній показник по Європі), дуже складно потрапити. Німці готові платити мулярам за роботу 25-30 тис. грн., електрикам – 40, медсестрам зі знанням німецької – ще в 1,5 рази більше.
Дуже затребувані в Німеччині провізори. Їм відразу обіцяють близько 90 тис. грн., оформляють карту на ПМЖ, дають мебльовану квартиру, оплачують лікарняні, пропонують 4-6 тижнів відпустки. А якщо фахівець себе добре зарекомендує за кордоном, у нього є всі шанси заробляти до 5 тис. євро і навіть претендувати на частину прибутку аптеки.
Найменш вигідні пропозиції по роботі за кордоном – на півдні Європи: Іспанія, Італія. Після кризи там непросто доводиться навіть місцевому населенню. Заїжджим заробітчанам не дуже раді.
При середніх зарплатах розміром 5 тис. євро (до 2008 року) українські доглядальниці, домробітниці, няні отримували в Італії до 1000 євро. Зараз їм пропонують 600-700 євро, але при цьому обсяг роботи виріс удвічі-втричі. Домробітниця, наприклад, повинна не тільки стежити за домашнім порядком, готувати їжу, але ще додатково зобов’язана доглядати за людьми похилого віку (виконувати медичні процедури, супроводжувати на прогулянках, разом відвідувати лікарню).
На цьому тлі робота домогосподарки в Ізраїлі – прибирання, прасування, підтримання чистоти в будинку (без обов’язку готувати) – за 35 тис. грн. ($1200) щомісяця виглядає як відпочинок.
За кордоном Європи
Українці можуть пошукати роботу і поза Європою. Скажімо, в ОАЕ на них чекають сфери сервісу і туризму, де є вакансії для офіціантів, перукарів, хостес, майстрів манікюру, продавців, працівників сфери розваг. При хоча б елементарному знанні англійської ОАЕ надає можливість отримувати $600- $1000 за місяць роботи, заощаджуючи при цьому на харчуванні з проживанням, перельоті (оплачується роботодавцем), навіть на медичну страховку.
Можна спробувати знайти роботу за кордоном в колись недоступних США, Канаді, Австралії. Потрапити туди зараз теж нелегко плюс дорого, але з’явилася велика кількість агентств, які розміщують вакансії, оформляють документи, займаються всіма супровідними питаннями. Це дещо спрощує оформлення, розповіла аналітик порталу work.ua Анна Сиволоб.
Вартість послуг таких агентств становить $3-5 тис. Натомість українцям пропонують гарну оплату роботи за кордоном. Різноробочі можуть претендувати на 40-50 тисяч грн., механіки, комбайнери, трактористи – до 70, агрономи – на 80. Сервісного інженера сільськогосподарської техніки шукають на 105 тис. гривень щомісяця.
“Якщо їхати за кордон за трудовим контрактом з бажанням емігрувати – є сенс платити такі гроші агентствам. Витрати на працевлаштування відіб’ються за 2-3 місяці. За 2-3 роки дії контракту є можливість заробити $60-80 тис. А якщо продовжити контракт на роботу кілька разів, і до найманої працівнику не буде претензій з боку правоохоронних органів, то можна претендувати навіть на громадянство”, – зазначила Тетяна Пашкіна.
Вікторія Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас