Уряд шукає баланс в питанні чергового мораторію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд шукає баланс в питанні чергового мораторію

Казна та Політика
796
Кабмін ще не розробив законопроект про скасування мораторію на експорт лісу-кругляку. Про це заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час робочої поїздки по Київській області.
“Такого законопроекту немає, ми зараз працюємо над цим питанням”, – сказав він журналістам.
За словами прем’єра, уряд має намір вирішити це питання як з дотриманням міжнародних зобов’язань України, так і її національних інтересів.
Як відомо, Верховна Рада тимчасово (на 10 років) заборонила вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту необроблених лісоматеріалів: деревних порід (крім сосни) – з 1 листопада 2015 року, деревних порід сосни – з 1 січня 2017 року.
Разом з тим, в ході свого візиту в Україну наприкінці вересня комісар Європейського союзу з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем підкреслила, що скасування цього мораторію є однією з трьох умов для отримання Україною 600 мільйонів євро другого траншу макрофінансової допомоги.
“І потім є ще третє питання, де ми ще не бачили рішення, яке пов’язаний із забороною на експорт деревини, що суперечить поглибленій і всеосяжній зоні вільної торгівлі Угоди про асоціацію та суперечить правилам Світової організації торгівлі, і це дратує”, – підкреслила Мальмстрем під час візиту.
Заборону на експорт деревини комісар ЄС з питань торгівлі назвала дискримінаційним заходом, тому що це, на її переконання, є “симптомом непередбачуваності бізнес-клімату”.
Ще один резонансний мораторій, а саме на продаж земель сільськогосподарського призначення має бути продовжено на кілька років для оптимального запуску ринку землі. Про це заявляв заступник голови парламентського комітету з питань агрополітики та земельних відносин Олександр Бакуменко.
Мораторій на продаж земель сільгосппризначення закінчується 1 січня 2017 року, парламент неодноразово його продовжував після введення в 2002 році.
Пізніше Верховна Рада України продовжила даний мораторій як мінімум до 2018 року.
При цьому Кабінет міністрів України очікує ухвалення законопроекту про обіг земель сільськогосподарського призначення до кінця грудня 2016 року. Прийняття закону про обіг земель до кінця грудня 2016 року є контрольним маяком для отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду.
Нагадаємо, МВФ опублікував лист про наміри та меморандум про взаєморозуміння з Україною, в якому зафіксовані зобов’язання влади та суми пов’язаних з ними траншів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас