Чи принесе очікуваний результат підвищення норми відрахувань для держкомпаній - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи принесе очікуваний результат підвищення норми відрахувань для держкомпаній - думка експерта

Казна та Політика
150
Як відомо, на початку поточного року уряд підвищив норму відрахувань до держбюджету частки прибутку унітарних державних підприємств з 15-30% – до 75%. При цьому декларувалося, що цей крок покликаний збільшити додаткові надходження від цього закону, у розмірі 5,2 млрд грн на рік. У той час як відрахування за минулий рік склали близько 1,9 млрд грн. Власне, склавши ці значення, ми можемо приблизно порахувати, на який обсяг відрахувань розраховував уряд у поточному році – це 7,1 млрд грн.
Про це порталу Finance.UA повідомив аналітик Альпарі Антон Козюра.
“Таким чином, за умови більш ніж дворазового збільшення відрахувань, які значно сповільнюють темпи модернізації держпідприємств в цілому і банально не залишають грошей на проведення поточного ремонту (як це відбувається на прикладі Енергоатому), уряд розраховує на знову-таки більш ніж двократне зростання прибутку. Яким чином проводяться такі розрахунки, залишається неясним, – зазначає експерт. – Враховуючи вищесказане, варто припустити, що заяви про плановані відрахування носять скоріше популістський характер або уряд таким чином озвучує свої побажання і плани, однак з реальним станом справ ці плани можуть і не перетнутися”.
Зі слів Козюри, як яскравий приклад такої підміни дійсного бажаним ми можемо спостерігати в аграрному секторі. Так, згідно з прогнозами, Україна в нинішньому році знову повинна зібрати врожай близький до рекордного – близько 62 млн тонн. І уряд вже відзвітував про відвантаження замовникам 10,2 млн тонн станом на 1 жовтня.
Однак на ділі починаючи з липня з морських портів України на зовнішні ринки за перші три місяці після початку збору зернових було поставлено максимум 7,9 млн тонн. Тобто урядом вже було прийнято рішення писати про укладені контракти як про відвантажене зерно.
“Боюся, що такий же підхід застосовують і до розрахунку відрахувань держкомпаній”, – резюмує експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас