Битва синоптиків: хто впливає на підготовку до опалювального сезону в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва синоптиків: хто впливає на підготовку до опалювального сезону в Україні

Енергетика
530
Формально опалювальний сезон в Україні стартує 15 жовтня, але рішення про час його початку в областях і районних центрах приймається місцевою владою самостійно. Орієнтиром є температура повітря нижче восьми градусів Цельсія протягом трьох-чотирьох діб, враховуючи незначні коливання.
Історично, в середині жовтня в Центральній Україні випадає перший сніг. Але на всій території країни розкид кліматичних зон досить відчутний. І якщо в Карпатах вже на початку жовтня снігопади, як цього року, – явище нерідке, то на півдні, в Одеській і Херсонській областях, ще може тривати оксамитовий сезон. Якою ж буде зима 2016-2017 років?
4 жовтня Укргідрометцентр повідомив, що «погода восени та взимку буде досить мінливою, але холодних днів буде небагато». На Новий рік українці отримають класичну зиму зі снігом і температурою до «-12». А взимку буде близько 25 таких же сильно морозних днів.
Водночас, якийсь «народний синоптик Леонід Горбань ще 24 вересня в ефірі одного з телеканалів заявив, що Україну очікує «сама люта зима за останні 32 роки». Страшні холоди, за його словами, будуть триматися від початку жовтня і до кінця березня 2017 року, і ніякого «бабиного літа» чекати не варто. Цей прогноз активно тиражувався російськими ЗМІ.
Жовтень українська генерація зустріла з запасами: вугілля – 1,260 млн тонн на всіх складах ТЕС, по газу – 14,3 млрд куб. м. Залишається ще місяць, щоб виконати плани Міненерговугілля і Кабміну, які до 1 листопада повинні скласти: 2,2 млн тонн вугілля 17 млрд куб. м. газу. Втім, представники генерації не особливо переживають, що нормативи не дотримані. І обіцяють, що жодних проблем взимку не буде.
Міфічне вугілля
Міністр паливної галузі Ігор Насалик 4 жовтня заявив, що підготовка до опалювального сезону йде без збоїв, і накопичення вугілля продовжується. Хоча, за даними НЕК «Укренерго», на перше жовтня теплова генерація відстає від затвердженого Міненерговугілля плану накопичення вугілля на 340 000 тонн: по антрацитній групі – на 160 000, по газовій групі – на 180 000 тонн.
Головною причиною невиконання плану називаються проблеми з вивезенням антрациту з окупованих територій. Компанії-споживачі – ДТЕК і «Центренерго» – сподівалися, що за літо все-таки вдасться налагодити безперебійне постачання з окупованих територій Донбасу. Головний трафік йде по залізничній ділянці «Золоте – Петрівське». На жаль, дива не сталося. Території залишаються мілітаризованими. ОРДЛО відмовляється відводити звідти війська, а значить, додаткового потоку антрациту в разі гострої необхідності Україна навряд чи дочекається.
За словами Ігоря Насалика, українські компанії зафрахтували п’ять суден, які до кінця 2016 року привезуть в країну близько 500 000 тонн антрациту з ПАР. Цей обсяг зможе підтримати поставки електроенергії в об’єднану енергосистему країни (ОЕС) протягом п’яти-шести днів, але не більше. На жаль, найбільші генеруючі компанії України – ДТЕК і «Центренерго» – не забезпечили собі резерви. Вони сподіваються на стабільний поточний попит і настільки ж стабільне поточне виробництво.
«Ми вважаємо, що кількість вугілля на складах має визначатися так: щоб кожен день ми могли генерувати стільки енергії, скільки від нас вимагає регулятор. У нас є поняття, як ми будемо розподіляти вугілля», – повідомив Дмитро Маляр, керівник департаменту ДТЕК Енерго.
При цьому ще свіжа в пам’яті ситуація червня нинішнього року, коли той же ДТЕК голосно і всюди заявляв, що ОРДЛО заморозило всі постачання антрациту з окупованих територій, і тому станції завантажувати нічим. Поставки тоді дійсно припинилися. Але, що це було: «гра на публіку» чи демонстрація, що «саме ми контролюємо ситуацію», залишилося не до кінця зрозумілим.
Постачання поновилися якраз в той період, коли НАЕК «Енергоатом» вивів у плановий ремонт два свої енергоблоки. Комусь все одно треба було компенсувати тимчасове зниження потужності ОЕС. Причому, за це додаткові гроші платилися з «Енергоринку».
«Ми гідно вийшли з критичної ситуації в літній період, коли при позаплановому підвищеному навантаженні на наші ТЕС ми виконували план поставок вугілля на 98%. І зараз ми робимо максимум для стабільного проходження осінньо-зимового періоду», – заявив Дмитро Маляр.
При всіх гучних заявах, дефіцит вугілля на складах українських ТЕС в обсязі 1 млн тонн до 1 листопада вже ніхто покрити не встигне. Ні держава, ні приватники, ні фінансово, ні фізично. Це стало зрозуміло ще на початку вересня.
Знайти газ
Саме в середині вересня на Кабміні прозвучала ідея, що Україні необхідно закупити додатково 2,5 млрд куб. м газу, щоб довести запаси в ПСГ до 17 млрд «кубів» – для підстраховки – через проблеми з накопиченням вугілля на складах ТЕС.
Глава НАКу Андрій Коболєв не став відкрито чинити опір. Зате почав активно озвучувати меседж, що додаткові 2,5 млрд кубів – це якраз чиясь «вугільна» підстраховка на випадок повної відсутності антрациту на складах ТЕС. Поставки газу з Європи вже законтрактовані, всі доступні маршрути завантажені газом, який йде в наші ПСГ. Додаткові 2,5 млрд «кубів» Україна може взяти тільки в Росії, заплативши за цей газ близько $500 млн.
«Ви розумієте, що буде, якщо НАК «Нафтогаз України» вийде на Міжбанк і одноразово купить $500 млн для оплати додаткового газу? Який удар припаде на валютний ринок України, що буде з гривнею…», – вказує на проблему Андрій Герус, екс-член Нацкомісії з питань енергетики і комунальних послуг.
Цікавий момент: свою позицію щодо купівлі додаткових обсягів газу, як непотрібних для України, Андрій Коболєв озвучив 19 вересня. А вже 24 вересня один з телеканалів видав інформацію від «народного прогнозиста», що Україну чекає новий «льодовиковий період». Цей прогноз досі активно використовують інформресурси з російським корінням. Але НАК «Нафтогаз України» поки так і не почав закупівлі додаткових обсягів газу.
За словами Андрія Коболєва, НАК навіть без всяких надпланових закупівель має достатньо газу, щоб забезпечити додаткові потреби української теплогенерації. Після попереднього опалювального сезону НАК «згенерував» у сховищах до 2 млрд кубів активного газу, які розраховував відправити на власні технологічні потреби у разі непередбачених ситуацій. Але готовий передати їх тепловій генерації. В апокаліптичні зимові прогнози Коболєв не вірить.
Втім, в Україні є один регіон, який не знає, що робити з надлишком газу – Генічеський район Херсонської області. Він абсолютно автономний від газотранспортної системи України, і повністю залежить від видобутку і поставок з азовського родовища «Стрілкове». Торік район взимку зазнав серйозних проблем з теплопостачанням, бо зайвий «літній газ» він відправляв на зберігання у кримське ПСГ «Глібовське», але взимку окупаційна влада Криму відмовилася його повертати. І емоційна вимога мера Генічеська «віддати газ» стала інтернет-мемом.
На жаль, проблема не вирішена. В офіційній відповіді НАК «Нафтогаз України» на запит Forbes зазначено, що з вересня 2015 року по липень 2016 року «зайвий газ з родовища просто спалювався на факелі при видобутку. А сьогодні його видобуток обмежено поточними потребами району – 7 000 куб. м. на місяць. У зимовий період видобуток відновиться до 60 000 куб. м. на місяць, що повністю покриє потреби району при нормальному температурному режимі.
Сам собі синоптик
Першою про початок опалювального сезону оголосила Київська мерія. Після інформації від Українського гідрометеорологічного центру було вирішено підключити опалення в школах, дитсадках, лікарнях і поліклініках з 10 жовтня. Інші об’єкти, в тому числі й будинки, будуть підключатися до тепла з 17 жовтня.
При цьому представники Укргідрометцентру просять, щоб до 28-29 жовтня були підключені вже всі споживачі України. Тому що на кінець жовтня-початок листопада синоптики прогнозують певний перепад температур, який, у разі відсутності опалення, може призвести до аварій на тепломережах.
За словами Віталія Зайченка, головного диспетчера НЕК «Укренерго», регулятор ОЕС України склав докладні графіки, як Україна буде проходити опалювальний сезон при тій чи іншій температурі. Використання газо-мазутних блоків ТЕС, як найдорожчих при виробництві електроенергії, планується у випадку якщо температура буде кілька днів триматися в районі мінус 20-25 градусів за Цельсієм. При цьому, споживання газу не перевищить 500 млн «кубів».
За словами глави НАК Андрія Коболєва, в такому випадку вартість одного кВт складе приблизно 2,5 грн. І хто буде це оплачувати, досі не зовсім зрозуміло. Хоча, уряд, на всяк випадок, вже зобов’язав НАК до квітня 2017 року забезпечувати постачання газу на місцеві підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) без всяких лімітів. На який прогноз «синоптиків» орієнтувалися кабмінівські чиновники – не зрозуміло. Але мільярдні збитки НАК «Нафтогаз України» вже заклали.
При цьому НАЕК «Енергоатом» заявив, що очікує диспетчерські обмеження на видачу потужностей зі своїх енергоблоків у січні-березні 2017 року – через профіцит виробництва електроенергії в Об’єднаній енергосистемі України. А головний диспетчер України Віталій Зайченко спрогнозував, що вже у лютому обмеження отримають не тільки блоки АЕС, але і кілька блоків на теплових станціях – з тієї ж причини.
Черговий опалювальний сезон Україна буде проходити практично «наосліп», тому що в країні за 25 років так і не прописані правила та методики формування енергетичного балансу. Досі в Міненерговугілля, та і в Кабміні, користуються тим варіантом складання документа, який фактично дістався «у спадок» від СРСР.
Причому, паливно-енергетичного балансу країни на 2016 рік досі немає. Радник міністра Костянтин Ущаповський повідомив, що сам міністр дав завдання підготувати цей баланс до 15 жовтня. Навіть складно уявити, на які дані будуть спиратися міністерські чиновники, щоб його скласти. Українцям же залишається тільки сподіватися на прихильність погоди.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас