Гонтарєва заперечує свою причетність до виведення коштів з України попередньою владою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарєва заперечує свою причетність до виведення коштів з України попередньою владою

Казна та Політика
420
Глава Національного банку Валерія Гонтарєва заперечує свою причетність до виведення коштів з України попередньою владою.
Про це йдеться в офіційній заяві глави НБУ.
Гонтарєва повідомила, що останнім часом у ЗМІ з’явилися чергові інсинуації про її роль нібито як брокера при купівлі восени 2013 року ОВДП для компаній-нерезидентів.
Вона зазначила, що компанія ICU (співвласником якої була Гонтарєва) вже понад 8 років є лідером на ринку ОВДП як з брокерських послуг, так і послуг торгівлі державними цінними паперами.
У зв’язку з цим інвестори або банки при супроводі угод з борговими цінними паперами, в більшості випадків, зверталися за послугами в ICU.
Гонтарєва нагадала, що в жовтні 2013 року вийшла нова редакція закону “Про депозитарну систему України”, який зобов’язав учасників ринку оформляти всі угоди купівлі-продажу ОВДП через ліцензовані компанії-брокери.
Також цей закон змінив правила розрахунків за операціями з цінними паперами, які повинні були здійснюватися виключно через Розрахунковий центр”.
“Коли у державного Ощадбанку виникла необхідність залучення ліцензованого брокера для проведення угод вторинного ринку між нерезидентами і банком, вони звернулися до ICU. До виходу нової редакції закону в Ощадбанку такої необхідності не було – він був обслуговуючим банком, зберігачем ОВДП і первинним дилером для нерезидентів і купував у 2012-2013 роках у Міністерства фінансів ОВДП за замовленнями компаній-нерезидентів самостійно”, – пояснює глава НБУ.
Гонтарєва заявила, що тоді Ощадбанк підтвердив надходження грошових коштів та фінансового моніторингу компаній-нерезидентів, тому в ICU не виникло ніяких підозр щодо цих компаній.
“Всі документи і виписки з рахунків у державному банку повністю відповідали вимогам чинного законодавства. Всі розрахунки за операціями з ОВДП проводилися в Ощадбанку і продавцем ОВДП на користь нерезидентів виступав Ощадбанк. В середині 2014 з’явилася інформація, що ці компанії-нерезиденти можуть належати “злочинній владі” і Національний банк почав активно сприяти арешту їхніх рахунків. У червні 2014 року відповідно до постанов Печерського суду Києва на рахунки цих компаній в Ощадбанку накладено арешт”, – коментує вона.
Гонтарєва заявила, що зараз цінні папери і гроші на рахунках компаній-нерезидентів в Ощадбанку заарештовані та очікують рішення Верховної Ради щодо спецконфіскації.
Станом на кінець вересня 2016 на арештованих рахунках перебувало 645,4 млн доларів і 1,8 млн гривень.
Загальна номінальна вартість ОВДП, придбаних на користь цієї групи компаній, становить 981 млн доларів.
“Зараз деякі політики звинувачують мене у сприянні виведенню коштів “злочинною владою”. Вважаю таке звинувачення нісенітницею, адже ці кошти не виводилися за кордон, а інвестувалися у внутрішній державний борг – це пряма позика державному бюджету, яку державі, у разі прийняття закону про спецконфіскацію, не потрібно буде повертати”, – зазначила глава НБУ.
Гонтарєва повідомила, що НБУ підтримує закон про спецконфіскацію і закликає депутатів Ради якнайшвидше його прийняти.
Вона також повідомила, що її практична діяльність в ICU головним чином була спрямована на управління активами і не мала стосунку безпосередньо до брокерської діяльності.
Як повідомляли Українські Новини, Кабінет Міністрів заклав у проект державного бюджету на 2017 рік кошти від спецконфіскації активів колишнього Президента Віктора Януковича і його оточення на суму 1,5 млрд доларів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас