Дно кризи позаду? Як піднімається економіка України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дно кризи позаду? Як піднімається економіка України

Казна та Політика
620
Економіка України поступово продовжує спливати з дна, куди вона опустилася за минулі два роки, — про це говорять свіжі дані Держстату за минулі 8 місяців 2016 року. Втім, експерти поки мало оптимістичні: так, невелике зростання є, але в основному за рахунок того, що було значне падіння. Але те, що цифри плюсові, вже добре, засмучує лише серйозне зростання злочинності. Однак і воно має впасти, коли нова поліція набереться досвіду і стане працювати більш професійно, ніж зараз.
ЩО ДО ЧОГО. Почнемо з плюсів. Як видно з інфографіки, найбільше зросли номінальні доходи населення — майже на чверть. Але з урахуванням інфляції реально українці стали багатшими лише на 7,3%. Також маємо невеликий плюс в роздрібній торгівлі, будівництві та всіх галузях народного господарства. Найбільше порадувала промисловість, особливо металурги (+8%), а ось агросектор, що показав приріст у межах статистичної похибки (0,1%), поки мало допоміг зростанню економіки. Втім, за словами експертів, до кінця року місяці ця галузь надолужить, бо урожай в цьому році відмінний і починається масовий експорт зерна. Що, до речі, скоротить “мінус” у зовнішній торгівлі в частині експорту. А ось імпорт впав на 4%, і причин для його зростання аналітики поки не бачать.
Дно кризи позаду? Як піднімається економіка України
ЕКСПЕРТИ. Економісти поки малооптимістичні, хоча і визнають, що життя в країні стало трохи кращим, ніж рік тому. “За рік цифри помітно змінилися на краще через високу інфляцію минулого року, — сказав нам економіст Іван Нікітченко. — Доходи населення зросли також через підвищення цін, але якщо через 4 місяці взяти статистику за повний 2016 рік, то виявиться, що доходи навіть впали через інфляцію”. Зростання внутрішньої торгівлі — також нижче інфляції — 3,1% проти 4,5%. Тобто фізично число проданих товарів скоротилося, що свідчить про слабку купівельну спроможність населення”.
Президент Украналітцентру Олександр Охріменко особливо відзначив зростання будівництва, але, за його словами, тут заслуга насамперед населення, яке вкладає зароблені кошти в купівлю квартир і будівництво індивідуальних будинків самостійно, що також враховується статистикою. “Зараз частка житлового будівництва в загальному обсязі вкладених в нього коштів складає 30%, а рік тому було лише 10%. Але це не дуже добре, позаяк про розвиток економіки говорить розвиток інфраструктури, перш за все — будівництво доріг, а його не видно”, — зазначив Охріменко. Втім, він сподівається, що за підсумками року статистика зміниться, бо в дорожню мережу вкладено 19 млрд грн держкоштів (втричі більше, ніж рік тому. — Авт.), які поки освоєні і враховані не повністю. Що стосується злочинності, то її 20%-ве зростання Нікітченко пояснює запуском нової поліції, яка перестала приховувати порушення і ще не до кінця освоїлася, та бойовими діями на сході країни (зростання числа зброї на руках у населення, багато людей побували в зоні бойових дій і не змогли адаптуватися до мирного життя).
Перспективи: до грудня буде краще
Прогнози обох аналітиків одностайні: до грудня варто чекати нарощення темпів відновлення країни. “Показники продовжать поліпшуватися, тому що зростання ВВП почалося тільки в цьому році, а курс гривні залишається стабільним. Є шанс, що вже в цьому році інфляція складе менше 10%, а зростання ВВП перевищить 1%. Це призведе в наступному році до підвищення доходів населення і показників промисловості”, — упевнений Нікітченко. На думку Охріменка, цьому сприятиме і відновлення програми співпраці з МВФ. Але тут багато залежить від конструктивної роботи законодавчої і виконавчої влади, яка повинна прийняти до кінця нинішнього року низку важливих законів: про внесення змін до Податкового кодексу, про ринок землі, про пенсійну реформу. “Це необхідно, щоб транші МВФ, графік надходження яких був озвучений Фондом днями, почали йти регулярно, а не з затримками на рік, як було, поки Рада зволікала з прийняттям необхідних законів”, — говорить Охріменко. В іншому випадку, знову почнеться ослаблення гривні, яке потягне за собою зростання інфляції і погіршення життя народу.
Олександр Панченко, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас