Українським студентам збільшать розмір стипендій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським студентам збільшать розмір стипендій

Особисті фінанси
2511
У Міністерстві освіти і науки вважають, що мінімальна стипендія з 2017 року має становити близько 1 тис. грн, а максимальна – близько 1 тис. 600 грн. Про це під час засідання комітету Верховної Ради повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.
“Ми вважаємо, що вона (академічна стипендія – ред.) має зрости за обсягом. Тому що зараз вона 800 грн. Різниця між тим, хто вчиться на відмінно, і тим, хто має трійку, 50-80 грн. Це неправильно. Наша пропозиція, щоб мінімальна стипендія була 1 тис. грн, а максимальна – 1600, що за показниками наступного року має дорівнювати показникам прожиткового мінімуму”, – сказала Л.Гриневич.
За її словами, МОН пропонує збільшити стипендію на гостродефіцитні спеціальності абітурієнтів з високими балами, і де важко вчитися, а саме технічні та природничо-математичні спеціальності, зокрема педагогічні.
Крім того, буде переглядатися співвідношення між академічною та соціальною стипендіями.
“Нас турбує співвідношення між академічною та соціальною стипендіями. Ми вважаємо, що академічна стипендія є великим мотиватором до навчання. І тому частка академічної стипендії повинна бути більша, ніж соціальної. Зараз це 50:50 … Не можна за рахунок соціальної стипендії зменшувати академічну” , – додала Л.Гриневич.
Нагадаємо, МОН змінить систему нарахування стипендій з 1 січня 2017 року.
Проект Держбюджету-2017 передбачає 2 млдр грн на академічні стипендії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас