Чужі наші гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чужі наші гроші

Казна та Політика
1061
Уряд намагається вирішити фінансові проблеми країни за допомогою кредитів МВФ, ЄБРР та інших міжнародних фінансових організацій, але не докладає ніяких зусиль, щоб задіяти наявні внутрішні ресурси. А адже повернення незаконно виведених українськими чиновниками грошей могло б достойно поповнити бюджет України.
Карибський привіт
15 вересня 2016 року за рішенням Вищого суду острівної держави Антигуа і Барбуди конфісковані 67 млн дол., що належать колишньому прем’єр-міністру України Павлу Лазаренку, повідомляє Голос Америки. Гроші знаходилися на рахунку і були заморожені через підозри у відмиванні грошей, отриманих корупційним шляхом. Тепер ці гроші поповнять бюджет офшорної країни…
Раніше, в листопаді 2014 року, за рішенням американського суду у Вашингтоні між США та Антигуа і Барбуда були розділені 100 млн дол., що знаходяться на офшорних рахунках Павла Лазаренка. За рішенням суду 75 млн дол. дісталося уряду США, 25 млн дол. залишилися в розпорядженні офшорного банку Eurofed».
За весь період судових розглядів у США та Антигуа і Барбуда за заарештованим рахунків Павла Лазаренка, стартували ще в 2004 році, Україна так і не виявила бажання заявити про необхідність повернення викрадених, незаконно вивезених грошей в країну. Як з’ясувалося, боротьба за 167 млн дол. – не достатній привід, щоб наша країна повернулася в боротьбу за їх повернення. Зараз вже час втрачено, і шанси повернути гроші Лазаренка мінімальні.
Завдяки старанням Міністерства юстиції США в різних офшорних юрисдикціях по справі Лазаренка заблоковано 250 млн дол. Якщо Україна найближчим часом не проявить активність і завзятість у відстоюванні своїх прав на ці гроші, вони швидше за все будуть поділені між США і офшорними країнами.
Сюрприз із Прибалтики
Нещодавно чергова неприємна новина для України прийшла з Латвії. Як стало відомо, латвійський суд прийняв рішення конфіскувати $50 млн, які потрапили під санкції в 2014 році і заарештовані на рахунках латвійських банків. Про це повідомляє Delfi. Як було встановлено правоохоронними органами Латвії, ці гроші були незаконно виведені з України.
Для повернення заморожених коштів в Україну, нашою країною поки не зроблено нічого. За два роки латвійські правоохоронні органи так і не отримали від своїх українських колег підтверджень, що заарештовані в латвійських банках $50 млн були вкрадені у держави, і їх треба повернути назад в Україну.
Генеральний прокурор Латвії рік тому спеціально прилітав до Києва для з’ясування ситуації, але цікава інформація від українських правоохоронців так і не надійшла. У свою чергу, прокуратура Латвії провела власне розслідування і встановила, що ці гроші були отримані незаконним шляхом. Належність арештованих грошей в Україні та прізвища підозрюваних встановлено не було. На підставі прийнятого в Латвії законодавства про конфіскацію сумнівних коштів, $50 млн були перераховані в латвійський бюджет.
Крім $50 млн в латвійських банках за підозрою в корупції та незаконному відмиванні грошей зависли ще 32 млн дол. та 72 млн швейцарських франків, що належать українським власникам. І тут ніяких зусиль з повернення заблокованих коштів з боку держави не проявляється.
Скільки коштує бездіяльність
Незважаючи на значні суми арештованих українських грошей за кордоном, вони є малою частиною порівняно із загальною сумою виведених коштів з країни. Тільки за часів президентства Януковича, з України було виведено десятки мільярдів доларів. Точна сума досі не відома. Наприклад, у коментарях Financial Times колишній генпрокурор Олег Махніцький вважає, що за чотири роки наближені до президента Януковича люди вивели з країни 32 млрд дол.
За рішенням Ради ЄС в усіх країнах союзу були заблоковані рахунки українських чиновників, пов’язаних з Януковичем. Були заблоковані не тільки фінансові активи, але і будь-які інші активи, які можуть приносити прибуток.
Разом з тим українська прокуратура так і не висунула підозру колишньому міністру екології Злочевському. У результаті британський суд зняв арешт з його рахунків у Великобританії. Можливість повернути в країну 23 млн дол. була втрачена.
У Ліхтенштейні в 2016 році розблоковані рахунки на 13 млн франків, що належать судді Ємельянову, оскільки не було отримано підтверджень незаконного походження коштів.
І таких прикладів у перспективі буде все більше. Зарубіжні рахунки українських чиновників, яких підозрюють у корупції, з часом можуть бути розблоковані з причини бездіяльності нашої держави.
Чи варто після цього дивуватися, що з багатьох мільярдів доларів, виведених з країни, за два роки Україна змогла повернути лише 8 тис. грн!
У чому ж головна проблема? Відсутність політичної волі та комплексної державної політики в питанні повернення незаконно виведених з країни коштів. Без оглядки на те, хто виводив, коли і в яку юрисдикцію. Дуже важливий момент – налагодження тісного контакту з правоохоронними структурами тих країн, в яких заблоковані українські кошти.
Наприклад, конфіскація в латвійський бюджет $50 млн могла відбутися лише тому, що наша прокуратура не надала Латвії ніяких переконливих доказів приналежності грошей Україні та незаконного виведення їх з країни.
Повернення заарештованих грошей: досвід інших країн
Як показує досвід інших країн, повернення заблокованих в інших країнах грошей пов’язане зі значними труднощами і великими втратами часу.
У США і країнах ЄС заморозили 90 млрд дол., що належали колишньому керівнику Лівії Муаммару Каддафі. На даний момент Лівія змогла повернути не більше 3 млрд дол. Інші кошти заблоковані досі.
США і Швейцарія заблокували активи іракського диктатора Саддама Хусейна на 7 млрд дол. У найближчій перспективі Ірак має мало шансів повернути ці кошти в країну.
Швейцарія заморозила рахунки з 68 млн дол. колишнього Президента Тунісу Зін аль-Абідін Бен Алі. Незважаючи на зміну влади в Тунісі, Швейцарія так і не повернула гроші, мотивуючи необхідністю додаткової перевірки їх походження.
Кошти, що належать колишньому Президенту Єгипту Хосні Мубареку і його сім’ї, заморожені в Швейцарії. Всього на рахунках швейцарських банків заблоковано 790 млн дол. Мубарека. Влада Швейцарії не поспішає з поверненням грошей. Швидше за все, ухвалення рішення можна очікувати не раніше наступного року.
У Великобританії заблоковані 1,7 млрд дол. колишнього чилійського Президента Аугусто Піночета. Попри наполегливі вимоги Чилі, кошти досі не повернуті.
***
Схоже, наявне джерело фінансування за рахунок повернення в країну сотень мільйонів або навіть мільярдів доларів, ще не скоро буде задіяне на повну. Якби наша країна навчилася ефективно повертати свої гроші, можливо, не довелося б брати у борг чужі.
А поки нам і надалі доведеться спостерігати, як завислі на рахунках іноземних банків українські гроші поповнять бюджети більш ефективних країн, що відрізняються більшою принциповістю у боротьбі з корупцією та незаконним збагаченням. І це тільки початок.
Олександр Єжель
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас