Експерти сумніваються в здатності влади виконати умови МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти сумніваються в здатності влади виконати умови МВФ

Казна та Політика
820
Своєчасне виконання українським владою умов Міжнародного валютного фонду і, відповідно, отримання четвертого траншу кредиту до кінця поточного року, малоймовірне, вважають опитані експерти.
Зокрема, як зазначив головний аналітик «Альфа-Банку» (Україна) Олексій Блінов, документи другого перегляду за програмою з МВФ щойно опубліковані, а Україна вже порушує зазначені в них терміни за ключовими зобов’язаннями.
«Наприклад, для вже простроченого завдання щодо вдосконалення законодавства про банкрутство був встановлений новий термін виконання – кінець вересня 2016 року. Однак відповідний законопроект № 3132 був відправлений 8 вересня на повторне перше читання. Законопроект тоді набрав лише 184 голоси з 226 необхідних», – пояснив він.
 Ще один приклад, за словами експерта, це законопроект № 3768 про систему автоматизованого арешту коштів в судочинстві. «Спочатку Україна взяла на себе зобов’язання прийняти ці норми до кінця 2015 року. У травні 2016 року цей законопроект був відправлений на повторне перше читання і з тих пір не розглядався. Україна при останньому перегляді програми EFF запросила перенести термін по цьому завданню на кінець вересня 2016 року. Однак закон досі не розглянутий», – додав він.
Блінов підкреслив, що за багатьма іншими напрямами програми з МВФ за останні тижні також не відбулося якихось помітних проривів. «Ми не очікуємо надання Україні чергового траншу в 2016 році. Відповідно, міжнародні резерви НБУ до кінця поточного року мало зміняться в порівнянні з їх поточним рівнем близько 15,5 млрд дол., і будуть залишатися нижче 16 млрд дол. протягом найближчих місяців», – резюмував він.
За словами директора аналітичної групи Case Ukraine Дмитра Боярчука, вимоги МВФ «дуже правильні», але їх виконання потребуватиме більше часу, ніж обумовлено в меморандумі. «Земельна реформа не менш масштабна, ніж реформа тарифів на газ і НАК «Нафтогаз». У меморандумі зазначено: «подати закон про ринок …», а насправді навколо цього процесу багато страхів і маніпуляцій. І є впливові групи, яким ринок землі не потрібен, і вони здаватися просто так не будуть», – пояснив він. Експерт зазначив, що навіть два пункти меморандуму на вересень – це масштабні реформи.
«Не думаю, що це перспектива наступних трьох місяців. У всякому разі, я буду здивований, якщо за наступні три місяці розкрутять земельну реформу і знімуть мораторій, тому що закон про обіг сільгоспземель – це остання умова, щоб більше не продовжувати мораторій», – додав Борячук.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас