Грузія чи Україна: на якому з двох стільців всядеться Саакашвілі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія чи Україна: на якому з двох стільців всядеться Саакашвілі

Казна та Політика
736
До парламентських виборів в Грузії залишилися лічені дні. Українцям вони цікаві переважно тому, що від них багато в чому залежить політичне майбутнє нинішнього глави Одеської обладміністрації Міхеїла Саакашвілі. Чи повернеться він до Грузії і втратить при цьому політичний вплив в Україні?
Лідера немає
Вибори в Грузії пройдуть вже 8 жовтня, а лідер виборчих перегонів все ще не вимальовується. Непримиренні конкуренти “Єдиний національний рух” Саакашвілі і провладна “Грузинська мрія” йдуть майже врівень. Згідно з численними опитуваннями, то одна, то інша партія виривається вперед на кілька відсотків, але ніхто не може залишити опонента далеко позаду.
Для одеського губернатора ці вибори – шанс повернутися у велику грузинську політику. Днями він навіть повідомив, що має намір незабаром відвідати Грузію, щоб “захистити” результати виборів. Правда, тут же підкреслив, що назавжди Україну залишати не має наміру.
Втім, не варто розглядати цю заяву так вже однозначно. З упевненістю прогнозувати підсумки голосування, а особливо формат майбутнього уряду, зараз можуть хіба що ворожки. Аж надто непередбачувана ситуація: явного лідера немає, до всіх політсил накопичилося чимало претензій, а кількість тих громадян, які не визначилися, зашкалює (влітку 57% грузин не знали, за кого голосувати). До речі, саме через це вперше в історії Грузії найавторитетніша організація, яка проводить соціологічні дослідження в країні (Національний демократичний інститут США), відмовилася прогнозувати результати виборів.
В таких умовах робити недвозначні заяви про свої плани повернутися в Грузію, фактично підтверджуючи, що політична кар’єра в Україні – запасний варіант, було б украй недалекоглядно.
Кримінальні справи – не перешкода
Якщо орієнтуватися на результати соцопитувань, політсилам буде складно здобути переконливу перемогу на виборах і сформувати одноосібну більшість у парламенті. Значить, Грузію, досить імовірно, чекає добре відомий Україні період торгів-переговорів, офіційно іменований формуванням коаліції.
“Зараз більшість соцопитувань показують, що партії “Грузинська мрія” і “Єдиний національний рух” йдуть практично нарівні. Але на відміну від американських виборів, грузин, які підтримують ці 2 партії, налічується всього 30-40%. Решта або підтримують інші дрібні партії, або ще не визначилися. Це важливо, тому що в Грузії ми можемо отримати дійсно багатопартійну систему. Отже, перший варіант – “Грузинська мрія” зможе зміцнити свої позиції і сформувати компактну більшість. Другий варіант – вперше в грузинській історії уряд буде коаліційним”, – зазначив у інтерв’ю “Обозревателю” американський політтехнолог Лінкольн Мітчелл.
Судячи з усього, подальші дії Саакашвілі залежать не стільки від процентного результату на виборах, скільки від того, де на цей раз опиниться його партія: в опозиції або в складі правлячої коаліції. Не варто забувати, що на Батьківщині одеський губернатор оголошений в розшук за низкою кримінальних проваджень. Міністр внутрішніх справ Георгій Мгебрішвілі недавно заявив, що Саакашвілі заарештують відразу ж після перетину кордону. Тобто, якщо “Єдиний національний рух” не стане правлячою або однією з правлячих партій, повернення Саакашвілі до Грузії може бути для нього загрозливим.
“Упевнений, що в разі перемоги Саакашвілі повернеться до Грузії. Думаю, це завжди було в його планах. Не забувайте про те, що навколо нього знаходиться цілий уряд у вигнанні. І найкращий варіант для цих людей – повернення на Батьківщину. Що до кримінальних справ , ми ж прекрасно розуміємо: якщо його партія переможе, то всі кримінальні справи проти нього будуть закриті, і Саакашвілі оголосять “батьком вітчизни”, – прокоментував “Обозревателю” заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко.
Правда, якщо вже бути “прискіпливим”, Саакашвілі навіть не має права вести боротьбу за грузинський Олімп. Коли одеський губернатор отримав українське громадянство, він автоматично втратив грузинське, а законодавство його рідної країни забороняє іноземцям займатися політичною діяльністю. Але з огляду на те, що Саакашвілі залишається лідером найбільшої опозиційної партії, такі дрібниці, як порушення закону, мабуть, нікого не бентежать.
Вплив в Україні
Навіть якщо події в Грузії будуть розвиватися за найбільш оптимістичним для Саакашвілі сценарієм і він повноправно повернеться в Тбілісі, швидше за все, йому вдасться зберегти певний вплив і в Україні за допомогою так званої партії Каська-Сакварелідзе. Хоча сам одеський губернатор від неї всіляко дистанціюється, її більш ніж справедливо називають політсилою Саакашвілі. Власне, влітку це визнав і позафракційний народний депутат Віктор Чумак, який бере участь у створенні партії. А ось нинішню главу Національної поліції України Хатію Деканоїдзе Саакашвілі планує забрати з собою в Грузію, бачачи її міністром внутрішніх справ.
Провладні сили в Україні з ентузіазмом сприйняли б від’їзд Саакашвілі. Починаючи як лояльний Банковій політик, з часом одеський губернатор став нещадно (і більшою мірою бездоказово) сипати обвинуваченнями на адресу Президента і уряду, а БПП і “Народний фронт” називати “кримінальними угрупованнями.
Аліна Купцова
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас