Мінфін хоче скоротити надходження від акцизів в дорожній фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін хоче скоротити надходження від акцизів в дорожній фонд

Казна та Політика
375
Міністерство фінансів пропонує у 2017 року направити в Дорожній фонд (перебуває на стадії затвердження парламентом – ред.) по 26,75% акцизного податку та мита з імпортного і вітчизняного пального і транспортних засобів, а також плати за проїзд автомобільними дорогами з перевищенням норм ваги й розмірів, повідомив глава комітету Верховної Ради з питань транспорту Ярослав Дубневич.
Як зазначив він на своїй сторінці в мережі Facebook, на думку Мінфіну, це в сумі дасть 14,2 млрд грн для Дорожнього фонду.
«Проблема в тому, що, за інформацією ДФС, торік таких податків до Державного бюджету України надійшло приблизно 27 млрд грн, за вісім місяців 2016 року – 25 млрд, за підсумками року, можливо, буде 40 млрд, а скільки буде у 2017 -му, точно сказати поки не можна. Однак нескладно порахувати, що 26,75% від 40 млрд становлять не 14,2 млрд, а лише 10,2 млрд грн», – написав він.
За словами Я. Дубневича, очевидно, що таким чином парламенту пропонують закласти в бюджет досить значне недофінансування доріг.
«Я пропоную Мінфіну переглянути його розрахунки і врахувати норми проекту закону про Дорожній фонді, який передбачає спрямування на дороги не 26,75% акцизів і мита, а 75%. Я впевнений, що тільки так ми зможемо говорити людям, що ми дійсно маємо намір будувати дороги», – резюмував він.
Як повідомлялося, у квітні 2016 року «Укравтодор» заявляв про катастрофічний стан автодоріг країни – 97% доріг потребувало капітального й поточного ремонту.
«Укравтодор» вважає, що без реформування галузі, передання доріг місцевого значення в управління місцевим органам влади, створення спеціального державного дорожнього фонду, у який би йшли цільові кошти на ремонт доріг від акцизів на паливо (а таких коштів за оцінками агентства необхідно 40–50 млрд грн на рік для стабілізації ситуації та ремонту доріг – ред.), розвиток мережі автодоріг та інвестування в нові проекти – неможливо.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас