Пряники під ялинку. Кому з січня обіцяють податкові канікули — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пряники під ялинку. Кому з січня обіцяють податкові канікули

Казна та Політика
1106
В Україні податкове законодавство змінюється настільки часто, що бухгалтери, які не працюють кілька місяців, ризикують випасти з контексту і упустити важливі нюанси.
Щоразу новий Кабмін береться переписувати Податковий кодекс до Нового року, нехтуючи тим, що від моменту зміни податкового законодавства до набрання чинності має пройти не менше 6 місяців. Уряд Володимира Гройсмана не став винятком — Міністерство фінансів готує проект змін податкової системи, яка має запрацювати із січня 2017-го.
Одна з проміжних версій документа 23 вересня була оприлюднена на сайті Кабміну. Згідно із запевненнями уряду, запропонована концепція вже схвалена впливовими українськими бізнес-асоціаціями та об’єднаннями підприємців. З точки зору авторів ініціативи багато із запропонованих змін повинні покращити життя малому та середньому бізнесу (МСБ). Фокус з’ясував, що в разі ухвалення законопроекту в нинішньому вигляді зміниться для підприємців в 2017 році і чи сприятимуть такі нововведення детінізації сектору МСБ, який традиційно працює здебільшого в сірій зоні.
На користь справи
Автори проекту змін до Податкового кодексу зуміли обійти особливо болючий для підприємців момент — зміну спрощеної системи оподаткування. Раніше спроби якимось чином підправити “спрощенку” викликали у численних платників єдиного податку неприховане невдоволення, яке подеколи переходить у тривалі протести. Найбільш масштабним з них був Податковий майдан, який піднявся в кінці 2010 року проти нововведень, запропонованих урядом Миколи Азарова.
Цього разу замість того, щоб укотре безуспішно намагатися “рихтувати” положення про єдиний податок, у Мінфіні вирішили ввести нові способи оподаткування для МСБ в рамках загальної системи оподаткування. Тобто, крім “спрощенки” у її сьогоднішньому вигляді будуть діяти три категорії: дрібна одноосібна діяльність із сплатою фіксованого податку, “пом’якшена” загальна система і загальна стандартна система. Таке рішення, зокрема, підтримали експерти Європейської Бізнес Асоціації. На їхню думку, реалізація цієї ініціативи розширить можливості вибору оптимального способу оподаткування.
Новою системою оподаткування індивідуальної діяльності можуть скористатися непрацевлаштовані громадяни, не зареєстровані в якості підприємців. У їх числі можуть виявитися дрібні торговці, народні умільці, репетитори, перукарі, кравці, майстри, що ремонтують житло, авто або побутову техніку і т. п. Їхній річний обсяг доходу не повинен перевищувати 250 мінімальних зарплат (нині це 344,5 тис. грн). Щоб почати з нуля або легалізувати таку діяльність, громадянам буде достатньо подати заяву в органи місцевого самоврядування і почати платити податки.
Умови оподаткування самозайнятих пропонуються досить щадні. Їм буде достатньо щомісяця сплачувати прибутковий податок (ПДФО) за фіксованою ставкою в 10% від мінімальної зарплати (у 2016 році — 137,8 грн). Реєструватися підприємцями і вести облік доходів і витрат не доведеться. Але права наймати працівників вони не отримають. На думку адвоката Адвокатського бюро Оксани Кобзар, з прийняттям такого законопроекту робота в першій групі діючої спрощеної системи втратить сенс, оскільки запропоновані умови на фіксованій ставці ПДФО виглядають привабливіше в частині граничного річного ліміту доходів. Зараз у спрощенців першої групи річний дохід обмежений 300 тис. грн, і цей ліміт не прив’язаний до зміни поступово зростаючої мінімальної зарплати.
Пом’якшеною загальною системою можуть скористатися підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність (адвокати, бухгалтери, оцінювачі, нотаріуси, лікарі, викладачі, архітектори та ін) з річним доходом до 4 тис. мінімальних зарплат (нині це 5,512 млн грн).
Так звані пом’якшення полягають у спрощенні обліку доходів і витрат, спрощення вимог до первинних документів, право на прискорену амортизацію на 25% в рік основних засобів (устаткування, інструментів, інвентаря і ін), право на перенесення збитків і можливості обходитися без касових апаратів, якщо доходи не перевищують 1 млн грн на рік. “Запровадження механізму прискореної амортизації основних засобів повинно допомогти малому бізнесу залучати інвестиції і окупати нові основні засоби за 4 роки. Також важливим стане забезпечення права на перенесення збитків при реорганізації підприємства”, — коментує рішення заступник директора з представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес-Асоціації Світлана Михайловська.
Поки під питанням залишається алгоритм виплати вищеназваними новими категоріями платників єдиного соцвнеску — опитані Фокусом експерти не знайшли згадки про це в тексті оприлюдненого документа. “У пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що такі особи матимуть можливість самостійно визначати базу нарахування ЄСВ. Разом з тим проект поки не передбачає внесення змін до закону про єдиний соціальний внесок”, — зазначає Оксана Кобзар. Позаяк проект продовжує обговорюватися і доопрацьовуватися, цей момент, ймовірно, незабаром буде врегульовано.
Ще один бонус для МСБ — податкові канікули до 2021 року. Завдяки їм існуючі та створені з нуля підприємства з річним доходом не вище 3 млн грн та не більше ніж 20 штатними працівниками, яким нарахована зарплата не нижче двох мінімальних (з грудня 2016 року — 3,1 тис. грн) отримають можливість застосування нульової ставки податку на прибуток. Опитані Фокусом фахівці в цілому схвалюють таку ініціативу, але не відкидають, що ефект від неї може бути двояким. “Податкові канікули помітно підвищать підприємницьку активність. З початку 2017 року можна очікувати істотного збільшення кількості новостворених підприємств. Але вони можуть функціонувати в умовах податкових канікул, а до їх закінчення припинити свою діяльність”, — аналізує можливі негативні наслідки цього нововведення адвокат, керуючий партнер АО “Вдовичен і партнери” Олег Вдовичен.
Проти тіні по-новому
У проекті змін до Податкового кодексу ставки ПДФО та ЄСВ, які створюють податкове навантаження на фонд оплати праці, залишаються на колишньому рівні 18% і 22% відповідно. У 2016 році ЄСВ був знижений удвічі. Влада зважилася піти на такі заходи для виведення зарплат із тіні. Надії виявилися немарними — за даними податківців, збори ЄСВ у порівнянні з минулим роком при дворазовому зниженні ставки просіли лише на третину. З іншого боку, позитивну тенденцію відображає опитування кадрового порталу hh.ua. Якщо у 2014 році білу зарплату отримували близько третини (38%) офісних працівників — учасників опитування, то в 2016-му їх число досягло майже половина (48%). Однак рівень податкового навантаження на зарплату все ще залишається доситьо високим для багатьох підприємців.
Виходячи з проекту змін до Податкового кодексу, тепер влада розраховує без зниження ставок податків посилити ефект детінізації за рахунок інших стимулів. “Введення ставки ПДФО до 10% від мінімальної зарплати для осіб, які ведуть індивідуальну трудову діяльність, спрямоване на їх виведення з тіні: без особливих адміністративних зусиль вони зможуть чесно звітувати перед державою і платити невелику фіксовану суму податку”, — оцінює перспективи юрист ЮФ “Василь Кисіль і Партнери” Тетяна Бережна.
Виграш від детінізації повинні отримати як підприємці, так і економіка. “Такі зміни забезпечать для отримання держави, нехай навіть мінімальних, податків для держбюджету. Детінізація індивідуальної діяльності збільшить офіційну зайнятість і ВВП. А для людей, зайнятих в такій сфері, нововведення дозволять отримати офіційний статус і забезпечать можливість укладати зі своїми клієнтами офіційні договори, що гарантують і захищають їхні інтереси”, — пояснює дію механізму адвокат, партнер ЮФ “КПД Консалтинг” Віталій Пацюк.
Разом з тим співрозмовник Фокуса вказує на ризики, які можуть спотворити очікуваний позитивний результат. У їх числі збереження колишнього складного порядку зняття з обліку після припинення діяльності, що може відлякати підприємців від реєстрації, а також складнощі, які створюють санітарні, пожежні та інші служби, пред’являючи вимоги до місць надання окремих видів послуг (манікюр, педикюр, косметологія, ремонт автомобілів тощо). “Зміни навряд чи приведуть до тотальної детінізації в цих сферах. Але новими нормами зможуть скористатися вже існуючі салони краси та станції техобслуговування, перевівши своїх працівників у статус суб’єктів індивідуальної діяльності, які орендують у них площі”, — попереджає Віталій Пацюк.
Негативну роль у реалізації намічених планів також може зіграти ментальність самозайнятих українців. “Несплата якихось податків величезною кількістю дрібних торговців, репетиторів та інших осіб, які ведуть індивідуальну трудову діяльність в розумінні законопроекту Мінфіну, давно стала повсякденним явищем. Отже, введення оподаткування такої діяльності навряд чи збурить активність цих громадян”, — зазначає Олег Вдовичен. Щоб мотивувати людей, які не сплачували жодних податків, віддавати державі нехай навіть незначну суму, владі доведеться організувати серйозну інформаційну кампанію і донести до розуміння широких мас переваги від легалізації індивідуальної діяльності. Але ефективними інформаційними кампаніями держава поки похвалитися не може.
Самозайняті перукарі, автослюсарі і няні — не єдине джерело детінізації. На думку Вдовичена, податкові канікули для підприємств, надання яких пов’язане безпосередньо з рівнем винагороди персоналу, може частково вивести зарплати з тіні, бо підвищення окладу або офіційної його частини до необхідного рівня стане вигідним. Мабуть, багато роботодавців хочуть обійтися напівзаходами і просто перерозподілять співвідношення білої та чорної частини винагороди на користь білої. Разом з тим, на думку Оксани Кобзар, великому бізнесу буде складно використовувати кампанії з канікулами для податкової оптимізації через обмеження в обсягах доходу та видах діяльності. Як зазначає співрозмовниця Фокуса, пільговикам не дозволять оптову торгівлю, юридичні послуги та послуги по веденню бухобліку і зовнішньоекономічну діяльність крім як у сфері інформатизації.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас