На скільки наступного року може подорожчати газ, - експерт (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На скільки наступного року може подорожчати газ, - експерт (інфографіка)

Енергетика
3188
В Україні наступного року з’явиться економічне обґрунтування для зростання тарифу на газ з 6800 до 8500-11000 гривень за тисячу кубометрів (на 25-60%), упевнений член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Це пов’язано з тим, що тариф на блакитне паливо прив’язаний до вартості імпортного газу, яка значно зросте.
На даний момент Україна закуповує газ в Європі, а там, за словами Юрія Корольчука, ринок швидко реагує на зміни цін. Дорожчає нафта і вже через кілька тижнів зростає ціна на блакитне паливо в ЄС. В наступному році газ може, за оцінками експерта, подорожчати на кілька тисяч гривень за тисячу кубометрів.
На скільки наступного року може подорожчати газ, - експерт (інфографіка)
В діючому тарифі закладена ціна на газ 185 доларів, при цьому, як зазначає Юрій Корольчук, для України в наступному році вартість імпортного блакитного палива може зрости до 240-250 доларів. В результаті, як підрахував експерт, економічно обґрунтований тариф на газ зросте на 25-60% (до 8,5-11 тисяч гривень).
“Якщо ціна мінімально на 1500 гривень не зросте, це означає тільки одне – ринок і далі регулюється вручну, уряд контролює ціни, і ніякого ринку немає. А цю різницю держава покриватиме з бюджету”, – розповідає Юрій Корольчук. Від вартості газу також залежить тариф на опалення і гарячу воду.
Нагадаємо, минулої зими тариф на газ для населення (за умови споживання до 600 кубометрів газу в опалювальний сезон) був на рівні 3600 гривень за тисячу кубометрів, кілька місяців тому, за рішенням Кабміну, газ подорожчав до 6800 гривень.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас