Операція "на вихід". Чим Мінфін замінить податкову міліцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Операція "на вихід". Чим Мінфін замінить податкову міліцію

Казна та Політика
566
Через тиждень після свого призначення міністром фінансів Олександр Данилюк заявив: “Податкова міліція виконує функції не в інтересах держави. Я вважаю, що цей орган повинен бути ліквідований”.
Це була одна з найгучніших його заяв на старті міністерської кар’єри.
Пізніше було сказано, що ліквідувати податкову міліцію планується протягом “декількох місяців”.
Минуло чимало часу, поки Мінфін розробив проект закону, який передбачає появу замість податкової міліції фінансової поліції.
Згідно з документом, новий орган повинен з’явитися через вісім місяців після вступу закону в силу. Тобто за умови, що законопроект буде прийнятий прямо зараз, новий орган зможе запрацювати тільки в другій половині 2017 року.
Раніше в розмовах з ЕП глава фіскальної служби Роман Насіров відзначав, що ліквідація податкової міліції – справа нешвидка. В першу чергу тому, що не можна просто взяти і усунути податкового ревізора, коли в тіні знаходиться 40% економіки.
Друга причина, з якої ДФС не сприймає ідею Мінфіну, пов’язана з різними поглядами на те, якою має бути нова модель роботи податкової міліції. ДФС згодна з ідеєю об’єднання функцій по боротьбі з економічною злочинністю в одному відомстві, але пропонує залишити це відомство в структурі ДФС.
Мінфін же виступає за те, щоб підпорядкувати Фінполіцію собі. Це вписується в спроби Олександра Данилюка розмити управлінські повноваження Насірова і максимально взяти під свій контроль ДФС.
За інформацією джерел ЕП, в ДФС не вірять в проходження законопроекту Мінфіну в парламенті.
Втім, проект закону багато в чому збігається з депутатським законопроектом №4228, під яким підписалися представники БПП, “Самопомочі”, “Народного фронту”, Радикальної партії. Шанси на прийняття у нього високі.
Який мотив
Новий законопроект про фінполіцію збігається з планами Мінфіну перетворити ДФС виключно на “сервісну службу”, а її правоохоронні функції зосередити в підпорядкованій Мінфіну фінансовій поліції.
Причин для подібної трансформації, на думку Мінфіну, кілька.
По-перше, велика кількість випадків внесення даних до реєстру досудових розслідувань про кримінальні порушення з мінімальним результатом. Так, у 2015 році на обліку у податкової міліції було 1 717 кримінальних проваджень щодо умисного ухилення від сплати податків, а до суду дійшло всього 50.
По-друге, ефект від діяльності податкової міліції в міністерстві вважають “незадовільним”, і як доказ наводять малі обсяги стягнутих до бюджету коштів.
Операція "на вихід". Чим Мінфін замінить податкову міліцію
По-третє, йдеться в супровідних документах до законопроекту, є випадки, коли кримінальні провадження довго не закриваються без аргументованих підстав, що є інструментом для тиску на бізнес.
При цьому прийняття законопроекту потребуватиме коригування бюджету на 2016 рік. Йдеться про перерозподіл коштів, призначених на фінансування ДФС, Нацполіціі і СБУ. У міністерстві розрахували, що на перший рік роботи фінполіціі при початковому штаті 500 осіб може знадобитися близько 500 млн грн.
Що на що міняють
Фінансова поліція замінить податкову міліцію. Координуватися вона буде Кабінетом міністром через міністра фінансів. Подібна модель працює в Італії, Туреччини, Ісландії, Греції.
Зараз податкова міліція входить в структуру ДФС. Повноваження податкової міліції прописані в Податковому кодексі.
Багато функції фінансової поліції залишаться такими ж, як у податкової міліції.
Як і податкова міліція, вона буде приймати і реєструвати заяви про кримінальні порушення, аналізувати інформацію про злочини, займатися оперативно-розшуковою діяльністю.
Детективи фінполіціі зможуть безперешкодно входити в держоргани та органи місцевого самоврядування, а за розпорядженням керівника територіального управління – проходити в зону митного контролю.
В рамках аналітичної роботи фінполіція матиме право створювати власні бази даних, співпрацювати в галузі обміну інформацією з Державним бюро розслідувань, Національним антикорупційним бюро, СБУ, Нацполіцією.
Фінполіція матиме прямий доступ до баз даних держорганів і органів місцевого самоврядування. Посадові особи фінполіціі зможуть залучати до своєї роботи іноземних радників і консультантів.
Керівник фінполіціі, його заступники та керівник головного підрозділу внутрішнього контролю будуть обиратися на конкурсній основі.
Законом допускається переведення в новий орган за підсумками конкурсу до 25% працівників податкової міліції, Національної поліції і СБУ. Співробітники спеціального підрозділу податкової міліції “Фантом” переводяться на службу в поліцію особливого призначення.
ДФС бачить ризики
В ДФС кажуть, що цей законопроект не був узгоджений з держслужбою. Співрозмовники ЕП у фіскальному відомстві зазначають: ДФС внесла свої пропозиції до законопроекту, але з відповіддю з боку Мінфіну не склалося.
Перший заступник голови ДФС, куратор податкової міліції Сергій Білан в розмові з ЕП визнає: необхідність реорганізації податкової міліцій давно назріла.
“Це нелогічно, коли підприємець приходить по одному і тому ж злочину в податкову міліцію, Департамет контррозвідувального захисту економіки держави СБУ, департамент боротьби з економічними злочинами МВС. Але йти за принципом “спочатку ліквідуємо, а потім подивимося”- неправильно. Новий орган повинен з’явитися відразу ж”, – вважає він. В іншому разі це негативно позначиться на надходженнях до держбюджету.
Обговорювалися різні варіанти реформування податкової міліції. Пропонували створити її в структурі ДФС, підпорядкувати Кабміну, розформувати і частково відтворити у вигляді окремого департаменту при Мінфіні, який би передавав інформацію до МВС.
Однак, звертає увагу Білан, потрібно розуміти, що стоїть за кожним з цих рішень. “Як би не вийшло так, що буде прийнято рішення про ліквідацію без створення нового органу. Це буде вкрай сильним ударом по зборах до держбюджету”, – говорить він.
Наслідки не забаряться: якщо бізнес відчує, що зник сильний механізм контролю і є можливість не платити податки, він не буде їх платити.
Є ще один момент. Зараз профільні підрозділи МВС, СБУ і ДФС – це 12,5 тис осіб. З них податкової міліції – 4 тис осіб. Мінфін пропонує затвердити загальний штат нової структури в кількості 2,5 тис осіб.
“Це приблизно по три людини на місто. Ви уявляєте собі цю ефективність? Вони на самому старті захлинуться в паперовій роботі. Такої кількості недостатньо, потрібно мінімум 8 тис. осіб від усіх відомств”, – вважає заступник голови ДФС.
Крім цього, слід розуміти, як саме фінансова поліція буде боротися з податковими злочинами окремо від ДФС.
“У відриві від ДФС робити це буде складніше. Ми працюємо в режимі онлайн з департаментом боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом, департаментом по роботі з юрособами, департаментами аудиту і моніторингу доходів. А з Фінполіція як буде? Фінполіція напише листа до ДФС і чекатиме відповіді?” – запитує Білан.
За його словами, можливість оперативної взаємодії з фіскальною службою була однією з причин, через яку СФР пропонувалося створити саме в структурі фіскальної служби.
Звинувачення, що робота податкової міліції неефективна, тому що мало проваджень закінчується судом, Білан називає “спекуляціями”. Стягнені в бюджет гроші за вироком суду – лише один з аспектів роботи податкової міліції.
“Багато випадків, коли спіймані на ухиленні від оподаткування підприємства добровільно сплачують податки, штрафи. Чому це не враховується? Також гроші в бюджет надходять від продажу конфіскованих товарів. Свою лепту в загальний ефект від дій податкової міліції вносить також профілактично-превентивна робота”, – запевняє він.
Чи буде монстр
Свого часу ідеологом того, щоб зосередити всі повноваження з боротьби з економічними злочинами в одній структурі, був Володимир Хоменко, перший заступник екс-глави ДФС Ігоря Білоуса.
Тоді весь бізнес став проти ідеї створення СФР, пояснюючи це тим, що нове відомство стане найсильнішим інструментом тиску на підприємства.
“Зараз же сенс у тому, щоб створити єдиний центр протидії економічним злочинам з акцентом на аналітичну роботу. В його необхідності ніхто не сумнівається: ні Мінфін, ні депутати, ні ДФС”, – відзначає експерт РПР Ілля Несходовський.
Сьогодні, за його словами, податкової міліції нічого не заважає перевищувати свої повноваження і бути “монстром” для бізнесу.
“У новому органі акцент зроблений на розслідування і обробку ризикованих операцій. З’являється новий функціонал щодо моніторингу кодів КВЕД, який спростить виявлення “скруток”(схема відходу від сплати ПДВ на митниці через підміну номенклатури при декларуванні. – Ред.), – говорить експерт.
“Бізнес дуже негативно сприйняв ідею Хоменка, тому що там дійсно створювався монстр. У нашому випадку не так. З одного боку, ми об’єднуємо функції по боротьбі з економічними злочинами всіх відомств в одній структурі. З іншого – законопроект виписаний за тими ж принципами, за яким створювалося НАБУ: відбір нових кадрів на конкурсній основі, обмеження по штату. Чисельність фінансової поліції буде не більше трьох тисяч”, – відзначає в розмові з ЕП перший заступник голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Андрій Журжій, фракція “Самопоміч”.
Подібний кадровий підхід з акцентом на аналітичні функції покликаний стримати “монстристість” нового відомства. Як буде на практиці – покаже час.
У співробітників фінполіціі будуть високі оклади. У керівника – 40 мінімальних зарплат (64 тис грн при мінімальній зарплаті 1 600 з січня 2017 року), його першого заступника – 35 мінімальних зарплат (56 тис грн).
Оклад детектива фінансової поліції становитиме 20 мінімальних зрплат – 32 тис грн. Це в рази більше, ніж зараз офіційно отримують податкові міліціонери: 3,5-4 тис. грн.
За словами Журжія, на створення нового органу буде потрібно вісім місяців, однак ситуації, коли податкова міліція зникне, а замість неї нічого не з’явиться, не буде. “Вакуум не виникне. До моменту повноцінного запуску нового органу податкова міліція буде виконувати свої функції”, – говорить народний депутат.
В ДФС, в свою чергу, звертають увагу на можливий відтік кадрів. Перспектива того, що через вісім місяців левова частка податківців залишиться без роботи, після прийняття законопроекту може радше дезорганізувати систему, ніж заохотити фіскалів до “білої і пухнастої” роботи з бізнесом, вважають у відомстві.
“Ми розраховуємо, що наступного тижня уряд розгляне проект закону про фінполіцію на своєму засіданні, а після – внесе в парламент. Протягом двох місяців Верховна Рада повинна буде їх прийняти, щоб у другій половині 2017 року вже було сформовано новий орган”, – підсумував Журжій.
Законопроект Мінфіну багато в чому аналогічний депутатському законопроекту №4228 про фінансову поліцію, зареєстрованому у Верховній Раді в березні 2016 року. Коли Мінфін внесе свій документ, депутати готові відкликати свою законодавчу ініціативу.
Галина Калачова
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас