Коли гроші Піднебесної потечуть в Україну? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли гроші Піднебесної потечуть в Україну?

Казна та Політика
711
На цьогорічній інвестиційній сесії «Україна – Китай: Новий шовковий шлях» керівництвом Китайської федерації промисловців (CFIE) і представниками китайських ділових кіл було озвучено бажання продовжувати розширення економічного співробітництва між нашими країнами. За словами економічного радника при Посольстві КНР в Україні Лю Цзюня, є багато перспективних напрямів взаємовигідної співпраці: енергетика, дороги, порти, залізниці, міський транспорт, електромобілі, утилізація сміття. Великий інтерес до розширення бізнес-проектів в Україні виявляють великі китайські компанії за підтримки китайського уряду.
Можна припустити, що в перспективі наша країна має всі можливості стати центром для реалізації спільних економічних проектів за участю китайського бізнесу. Згідно з даними МЕРТ, Китай займає друге місце за обсягом торгівлі з Україною з іншими країнами, і четверте місце за обсягом українського експорту. За даними генеральної митної адміністрації КНР, в 2015 році товарообіг між Україною та Китаєм склав 7,1 млрд дол., Експорт з України – 3,6 млрд дол, імпорт з Китаю – 3,5 млрд дол.
Для порівняння, в 2015 році товарообіг Китаю з США склав 558 млрд дол., з Південною Кореєю – 276 млрд дол., з Німеччиною – 157 млрд дол. Обсяг торгівлі Південної Кореї з Китаєм виявився в 40 разів більше, ніж товарообіг України і Китаю. Це говорить про те, що наша країна має великий нерозкритий потенціал для розширення зовнішньоекономічної діяльності.
Коли гроші Піднебесної потечуть в Україну?
Що в Україні приваблює китайців?
Причин для розширення економічного співробітництва між Україною та Китаєм більш ніж достатньо. Що важливо, зацікавленість виявляє не тільки наша країна, інтерес є також у ділових і політичних кіл Китаю.
Наша країна може стати важливою ланкою в рамках реалізації глобального китайського проекту «Новий шовковий шлях». Реалізація проекту передбачає створення сухопутного коридору для доставки китайських товарів на ринок ЄС, що включає транспортну інфраструктуру, логістичні комплекси та нові виробничі потужності. Глобально, йдеться про формування нового економічного простору в Євразії. Якщо проект виявиться успішним, він охопить територію, на яку припадає половина світового ВВП.
Інвестиційний портфель для фінансування проекту становить 45 млрд. дол. Перебуваючи на стратегічно важливому сухопутному шляху з Китаю до Європейського союзу, Україна отримує хороші можливості стати потужним транспортним і логістичним вузлом для забезпечення транзиту китайської продукції в країни ЄС і назад.
Участь в подібному проекті створить можливості для залучення іноземних інвестицій в створення спільних підприємств, індустріальних парків.
Зараз китайські інвестиції вкладаються в інфраструктуру і сільське господарство, також плануються великі інвестиції в будівництво. Для нашої країни більш важливо залучити іноземні інвестиції в створення високотехнологічних виробництв, підприємств, які виробляють продукцію з високим рівнем доданої вартості.
Варто сказати, що Україна має спільний кордон з Європейським Союзом, йде шляхом поступової інтеграції в європейський економічний простір. Після створення в нашій країні сприятливих економічних умов для ведення бізнесу, китайським компаніям стане дуже вигідно створювати спільні виробництва в Україні для подальшого експорту продукції в ЄС. Транспортні витрати і терміни доставки в ЄС продукції, виробленої на українських підприємствах, будуть мінімальні в порівнянні з аналогічною доставкою з Китаю.
Україна має в своєму розпорядженні ще одну потужну конкурентну перевагу – рівень зарплат в країні значно нижчий, ніж аналогічний показник не тільки в ЄС, але і в Китаї.
Які перешкоди
Зарубіжні компанії не мають достатнього обсягу інформації про Україну і переваги ведення бізнесу в нашій країні. Інвестору часто важко відповісти на питання: чому мені вигідніше заробляти в Україні, ніж в іншій країні?
Відсутність повної і достовірної інформації про Україну часто заповнюється суперечливою або неточною інформацією. У розмовах інвесторів про Україну частіше згадуються складні і негативні моменти, воєнні дії на її території.
Для подолання інформаційного вакууму необхідна урядова програма комплексного інформування інвесторів про Україну, і можливості простого і швидкого доступу до такої інформації інвесторів з усього світу.
  
Також одна з головних причин, чому іноземні компанії відмовляються інвестувати в нашу країну – низький рівень економічної привабливості. За результатами 2015 року, в світовому рейтингу інвестиційної привабливості International Business Compass Україна займає 89 місце, в рейтингу Світового банку за легкістю ведення бізнесу – 83 місце, згідно з рейтингом глобальної конкурентоспроможності Всесвітнього економічного форуму Global Competitiveness Report наша країна на 79 місці. У світовому рейтингу сприйняття корупції CPI Україна на 130 місці з 168 країн.
Інвестиції в країну з низькими рейтингами ділового клімату вважаються дуже ризикованими, тому інвестори вважають за краще обходити такі країни стороною. За рівнем економічної привабливості Україна поступається не лише розвиненим державам, країнам Східної Європи і Південно-Східної Азії, але навіть і багатьом країнам Африки.
Для істотного поліпшення інвестиційного іміджу в світі нашій країні необхідно змінити ставлення до приватного бізнесу, гарантувати захист інвестицій, створити привабливі умови для повернення виведених капіталів, наростити внутрішнє інвестування. Для цього потрібно ліквідувати корупцію, забезпечити непорушність прав приватної власності, мінімізувати державне регулювання економіки і можливість впливу чиновників на приватний бізнес, забезпечити ефективні можливості захисту інвесторами своїх законних прав.
Зарубіжні інвестиції Китаю б’ють рекорди
За повідомленням агентства Сіньхуа, обсяг зовнішніх інвестицій Китаю в 2015 році досяг 146 млрд дол., що є найвищим показником за всі роки. У 2015 році досягнуто позитивне сальдо інвестиційного балансу, обсяг зовнішніх інвестицій з Китаю перевищив суму зарубіжних інвестицій в китайську економіку.
Китайські інвестори створили за кордоном 31 тис. підприємств в 188 країнах світу. Прямі іноземні інвестиції Китаю на кінець 2015 року становлять 1,1 трлн дол.
Китайських інвестицій в Україні дуже мало
З огляду на невисокий рівень інвестиційної привабливості України, китайський бізнес воліє ухилятися від безпосереднього інвестування в нашу країну, вважаючи за краще займатися кредитуванням українських компаній під закупівлю китайських товарів.
Більшість інвестиційних проектів за участю китайських компаній, про запуск яких було багато гучних заяв, так і залишилися без реалізації.
Проект як правило обмежується підписанням меморандумів про співпрацю, не доходячи до стадії внесення інвестицій та їх освоєння.
За словами заст. міністра аграрної політики Владислави Рутицької, сукупний обсяг китайських інвестицій в український аграрний сектор склав 100 млн дол., що вкрай мало в порівнянні з потребами нашого агросектору. Пропозиція інвестувати в переробку української агропродукції поки що не викликала інтересу у китайських підприємців.
З успішних інвестиційних проектів слід виділити запуск в Миколаївській області терміналу з перевалки зернових і олійних культур. Інвестором виступила китайська компанія Cofco Corporation, обсяг інвестицій склав 75 млн дол. Через термінал в 2016 – 2017 році планується експортувати 2,6 млн тонн продукції.
Знаковою подією може стати угода між державним підприємством «Антонов» і китайською компанією Aerospace Industry Corporation of China про добудову другого літака АН-225 «Мрія» і створення СП із серійного виробництва цього літака. З огляду на масштабність і неординарність проекту, успішна його реалізація може стати позитивним сигналом для інших китайських компаній – інвесторів.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас