Україні необхідна більша інформаційна відкритість для залучення інвестицій - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україні необхідна більша інформаційна відкритість для залучення інвестицій - експерти

Казна та Політика
117
Владі України необхідно бути більш активною та інформаційно відкритою для залучення інвестицій в умовах сформованої сприятливої кон’юнктури на ринку капіталу, вважають учасники “Українського фінансового форуму”, організованого інвестгруппою ICU в Одесі 29-30 вересня.
“Зовнішні умови зараз такі, що на борговому ринку кілька трильйонів доларів суверенного боргу торгується з від’ємною прибутковістю. Про що це говорить? Про те, що на ринку є істотний капітал, який готовий інвестувати в Україну, зважаючи на привабливі ставки. Питання в тому, чи здатна Україна залучити цей капітал?” – сказав головний економіст по Росії і СНД інвестбанку Merrill Lynch Володимир Очаківський.
За його словами, відповідь на це питання залежить від готовності країни і далі прямувати шляхом реформ.
“Якщо структурні реформи триватимуть, ситуація із залученням капіталу складеться сама по собі”, – сказав він.
Крім того, зазначив експерт, необхідно більш активно інформувати про вже досягнуті успіхи. “Адже багато чого було зроблено, і ринок відповідно відреагував зростанням котирувань українських паперів. Але багато інвесторів просто не знає, що тут відбувається, що вже зроблено. Необхідно більш активне спілкування з інвесторами”, – пояснив В.Очаковський.
Важлива, за його словами, також більш активна взаємодія українського центрального депозитарію з основними світовими депозитаріями для розширення доступу глобального капіталу до внутрішніх суверенних боргових паперів. “Рівень прибутковості на внутрішньому ринку дуже привабливий”, – зазначив експерт.
Необхідність проведення активної інформаційної політики також відзначив начальник управління корпоративних фінансів Укрсиббанку Сергій Ягнич.
“Україні необхідно бути більш інформаційно відкритою. Інвестиції так чи інакше прийдуть в Україну, питання тільки в тому, чи буде це зараз, коли у світі спостерігаються дуже низькі ставки на капітал, чи в якийсь інший період”, – сказав він.
За словами керівника представництва МВФ в Україні Жерома Ваше, крім реформ і активного спілкування з інвесторами, істотним поштовхом для інвестицій в Україну могла б послужити прозора приватизація.
“Це приверне увагу до України не тільки інвесторів, які безпосередньо бажали б взяти участь у такій приватизації, але і всіх інших інвесторів”, – сказав він.
Водночас директор Nordwand Capital Андрій Павліченків ще раз акцентував увагу на необхідності проходження реформ. “Ринок боргових цінних паперів, як і раніше, вбачає суттєві ризики макроекономічної ситуації. Україна провела велику реструктуризацію зовнішнього боргу, та залишається сильно обтяженою боргами у відношенні до ВВП. Це певний ризик для ринку, і Україні для його зниження необхідно більш швидке відновлення ВВП”, – сказав він.
Крім того, експерт відзначив необхідність подальших реформ щодо зміцнення банківської системи, в тому числі перегляду процедури банкрутства підприємств, що дозволить скоротити рівень недієздатних кредитів у портфелях банків, а також впровадження структурних реформ, основною з яких є судова.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас