Платіжні картки захистять від злодіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платіжні картки захистять від злодіїв

Фінтех і Картки
835
Зростання професіоналізму карткових шахраїв спонукало українську платіжну асоціацію за підтримки США запустити проект з посилення безпеки безготівкових операцій. В її рамках планується навчити громадян уникати шахраїв, а правоохоронців і суддів – ловити їх і доводити провину. Серед пропозицій – посилити кримінальну відповідальність.
Шахрайством займуться розумно
Рівень шахрайств з платіжними картками українців не зменшується. У 2015 році найбільше шахрайських операцій було здійснено з платіжними картками в мережі інтернет – 43 тис. операцій на 95 млн грн. У банкоматах було проведено 9,4 тис. незаконних операцій на 15,2 млн грн, а в торгових мережах – 4,7 тис. на 13,9 млн грн. «Соціальна інженерія розвивається. Технічні зміни призвели до того, що шахраї не сплять, а вдосконалюють свої системи», – нарікає директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергій Шацький.
Йдеться про те, що зловмисники дізнаються секретну інформацію про платіжну картку (PIN-код, код CVV/CVV-2, номер картки, термін її дії) в телефонній розмові з власником картки або спонукають його ввести цю інформацію на спеціальних фішингових сайтах – частіше клонах відомих веб-ресурсів. Ці дані, а також логін/пароль до інтернет-банкінгу є конфіденційними, і клієнт не повинен їх надавати навіть співробітникам банку, закликали в НБУ.
Найбільше скарг НБУ отримує в містах-мільйонниках. Лідером за кількістю збитків від незаконних дій є Київ – 35% усіх шахрайських випадків фіксуються в столиці. Тому Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем «ЕМА» спільно з посольством США запускає Національну програму сприяння безпеці електронних платежів і карткових розрахунків (Smart Card). Програма включає кілька напрямків: удосконалення законодавства, системи роботи правоохоронних органів, вдосконалення взаємодії між банками, поліцією і слідчими, а також підвищення грамотності громадян та інформованості суддів та прокуратури.
Головним в боротьбі проти карткового шахрайства має стати запровадження додаткової відповідальності за нього. «Після того як в 2012 році з Кримінального кодексу зникли терміни ув’язнення за шахрайство з картками і залишилися тільки штрафи, Україна стала Меккою для зловмисників. Зараз можна дістати з банкомату 200 тис. грн і лише заплатити за це штраф. Для боротьби з такими злочинами потрібно повернути покарання у вигляді тюремного ув’язнення на термін від п’яти років», – пояснює директор «ЕМА» Олександр Карпов.
Злочинність не спить
Учасники платіжного ринку навчатимуть правоохоронців і суддів. «Ми хочемо проаналізувати судові справи в цій сфері та вийти на рішення, які можна буде використовувати. Для прокурорів і суддів планується створити ресурс, на якому буде збиратися необхідна інформація про таке шахрайство. Наприклад, суддя може ніколи не бачити і не знати, як саме відбувається крадіжка грошей з банкомату і чому за такий злочин має бути покарання», – пояснює Олександр Карпов. Програма Smart Card впроваджуватиметься від жовтня 2016 року до вересня 2017-го. Її мета – скоротити кількість шахрайських операцій та час їх розслідування.
Правоохоронці поки не дуже ефективно вирішують ці проблеми. «Такі злочини мають національний характер, і їхня кількість зростає з кожним роком. Злочинці використовують необізнаність населення і недосконалість законодавства», – констатує перший заступник начальника департаменту кіберполіції Нацполіції Олександр Гринчак.
Для платіжних систем проблемою є не стільки шахрайство з картками, скільки страх частини українців перед їх використанням. «Ми можемо проводити безліч акцій і встановлювати скрізь платіжні термінали, але це не допомагає переламати тренд, поки люди будуть боятися користуватися картками. При цьому реальність свідчить про те, що у цих страхів дуже мало підстав. За нашими даними, витрати банків від шахрайства становлять менше 1 базисного пункту від суми платежів, тобто менше 1 копійки на 100 грн», – говорить глава Visa в Україні Дмитро Крепак. Тому з 1 серпня 2016 року платіжна система Visa запровадила в Україні принцип нульової відповідальності клієнта за дії шахраїв – її клієнти не несуть відповідальності за вкрадені гроші.
А Нацбанк нещодавно чітко прописав в правилах для банків, що клієнти несуть фінансову відповідальність за вкрадені з їхніх карток гроші, тільки якщо банки змогли довести, що дії або бездіяльність клієнтів призвели до передачі секретних даних про картку третім особам, які й вчинили розкрадання (див. «Банки у відповіді за випущені картки»).
Губар Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас