ДФС має намір посилити контроль за тимчасово ввезеними авто з іноземною реєстрацією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДФС має намір посилити контроль за тимчасово ввезеними авто з іноземною реєстрацією

Казна та Політика
1824
Державна фіскальна служба (ДФС) має намір посилити контроль дотримання порядку перебування в Україні тимчасово ввезених автомобілів з іноземною реєстрацією і застосовувати до порушників жорсткі санкції, повідомив головний операційний директор компанії Wiseman Rose Сергій Креймер з посиланням на інформацію з ДФС.
“На даний момент ДФС готує списки всіх ввезених автомобілів у режимі тимчасового ввезення, починаючи з 2007 року. Всі автомобілі, які порушили режим, будуть передані в розшук”, – написав він на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”.
За його даними, зокрема, з 1 листопада планується запуск системи автоматичного аналізу режимів, тобто подача в розшук буде здійснюватися автоматично.
“Зараз виявлені явні рекордсмени з Болгарії та Литви, які ввезли понад 2000 авто на одну юридичну особу”, – пише С.Креймер.
Щодо всіх юридичних осіб, які порушили режим тимчасового ввезення, будуть направлені запити в податкові органи країни реєстрації для проведення додаткових перевірок.
Крім того, стверджує він, з жовтня плануються спільні рейди з поліцією тестування системи автоматичного виявлення автомобілів з іноземною реєстрацією на пунктах “потік”, а до тих, хто ввіз більше одного автомобіля, можуть застосувати статтю Кримінального кодексу.
Крім того, за інформацією С.Креймера, при несплаті штрафу за статтею 485 Митного кодексу (МК) протягом п’яти робочих днів будуть клопотання про арешт майна, крім самого автомобіля.
За його інформацією, найбільше можуть постраждати ті, хто використовує автомобіль у комерційних цілях на території України.
У свою чергу генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко на своїй сторінці в “Фейсбуці” роз’яснив деякі положення митного законодавства в цій сфері, і нагадав, що контролюючі органи зараз “чітко бачать, хто особисто і як заїжджав на авто з іноземною реєстрацією в Україну”.
Він нагадує, що для резидентів тимчасово ввезений автомобіль з іноземною реєстрацією може перебувати на території України лише п’ять днів, а дозвіл ввезення на рік стосується лише нерезидентів, і тільки ввезення для особистого користування.
“І не вірте казкам про авто комерційного призначення, на якому нібито можна їздити на тимчасовому ввезенні (польська або литовська фірма тощо). Відповідно до Митного кодексу, вантажопідйомність автомобіля комерційного призначення не може бути менше 2,5 тонн, а решту авто митниця визнає не комерційними, а службовими”, – пояснює О.Назаренко.
Торкаючись питання про те, чому для стягнення штрафу за несплату митних платежів у встановлений законом термін застосовується стаття 485 МК (неправомірне звільнення від сплати митних платежів, ухилення від їх сплати), він нагадав, що тимчасове ввезення авто для резидентів на рік дозволене тільки під письмове зобов’язання про відкликання вивезення, та після сплати всіх передбачених при імпорті авто митних платежів.
За його оцінкою, особливо небезпечно купувати вже ввезене авто у Львові чи Києві, яке зареєстроване на іноземну фірму, з оформленням покупця нібито співробітником цієї фірми, з урахуванням існуючих ризиків, оскільки власником авто залишається ця фірма, яка може зникнути або обдурити.
Також неможливий варіант ввезення нерезидентом з подальшим оформленням довіреності, оскільки нерезидент може використовувати авто тільки для особистих цілей, без використання для комерційної діяльності і без можливості відчуження або передачі у володіння або користування.
Як повідомлялося, у березні поточного року власники автомобілів з іноземною реєстрацією перекривали на в’їзд і виїзд автомобільні прикордонні переходи між Україною та Словаччиною – в Ужгороді та Малому Березному, протестуючи проти посилення правил володіння такими автомобілями.
Тоді ж Р.Насиров пропонував прийняти відповідний закон для врегулювання порядку перебування в Україні таких авто, щоб уникнути зловживань у цій сфері.
Він пояснював, що жителі прикордонних областей України часто купують автомобілі за кордоном і на підставі тимчасового ввезення заїжджають в країну, але не проводять перереєстрацію таких авто. Щоб відстрочити необхідне при цьому вивезення автомобіля назад за кордон, багато власників таких авто купують довідки СТО про те, що автомобіль знаходиться в ремонті, а також намагаються підкупити співробітників митниць.
Така схема дозволяє власникам авто уникнути сплати податків, що стягуються при перереєстрації автомобіля в Україні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас