ID-паспорта в Україні: кому, де і коли видаватимуть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ID-паспорта в Україні: кому, де і коли видаватимуть

Казна та Політика
5274
Вже за тиждень в Україні почнеться повноцінна видача пластикових ID-паспортів, які можуть з часом замінити традиційні паспорти-книжки.
Відзначимо, пластикові ID-карти почали оформляти ще в лютому цього року, проте досі документ отримували тільки 16-річні українці, і за цей час Держміграційна служба встигла видати понад 160 тис. паспортів. У ГМС відзначають – кількість власників документа зростає з кожним днем, і точну цифру назвати поки складно.
З першого жовтня пластиковий паспорт зможе отримати будь-який українець старше 14 років (законом нардепи знизили вік отримання). Він представлятиме собою пластикову картку не більшу за банківську, на якій буде надрукована фотографія власника, ПІБ і номер в єдиному демографічному реєстрі. Написи російською мовою з документа зникнуть – залишиться тільки український і англійський текст. Крім того, в карту буде вшитий чіп. На нього запишуть прізвище та ім’я власника, рік його народження, стать, місце народження, відбитки пальців та ідентифікаційний код. Занесуть на чіп і електронний підпис. Відзначимо, що минулого тижня Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє жителям країни підтверджувати свою особистість за допомогою цифрового підпису. Це, за словами нардепів, дозволить отримати віддалений доступ до центрів адмінпослуг, де громадяни можуть замовити довідки та виписки з електронних реєстрів.
Видавати ID-карти будуть в місцевих відділеннях ГМС і Центрах надання адмінпослуг (ЦНАП). Переселенці з Донецької та Луганської областей можуть отримати документ в будь-якому паспортному столі, надавши довідку переселенця. Також можна оформити його і через інтернет, проте таку функцію наразі можуть собі дозволити тільки для жителів Дніпра і Тернополя. При цьому 14-річним українцям за документ платити не треба, а для всіх інших він обійдеться орієнтовно в 145 грн. “Сюди входить податкове мито і ціна бланка для паспорта. Однак це ще не остаточна цифра – в п’ятницю ми чекаємо підсумкового рішення Кабміну по вартості”, – розповів нам спікер ГМС Сергій Гунько.
У деяких ЦНАП кажуть, що поки почати видачу ID-паспортів не можуть. Так, в Сумах відзначили, що у них поки немає доступу до єдиного демографічного реєстру, щоб внести туди інформацію про виданий паспорт. При цьому міськрада вже закупила чотири апарати для виробництва карток. Гунько пояснює: поки така проблема дійсно залишається.
У Києві деякі центри адмінслуг не тільки не готові видавати карти, але і відсилають бажаючих в міграційну службу. Так, в Голосіївському ЦНАП столиці, куди ми звернулися за консультацією як звичайні громадяни, нам розповіли про відсутність у них обладнання і взагалі порадили не поспішати, оскільки нібито ці паспорти не ратифіковано в багатьох країнах. “Але якщо дуже потрібно, несіть документи в ГМС”, – заявили нам адмінцентрі. У прес-службі Держприкордонслужби нам пояснили: дійсно, МЗС веде переговори щодо ратифікації та порадили при поїздці, наприклад, в Білорусь, про всяк випадок брати і закордонний паспорт.
З ще однією проблемою зіткнулися ті, хто вже оформив картки. “Намагалися з батьками відкрити мені накопичувальний рахунок в банку, і там вимагали мій паспорт. Коли я показав їм ID-карту, отримав відповідь, що такі документи їх банк не приймає”, – пише у себе на сторінці Віктор Кушнір, який отримав документ в квітні. У Держміграційній службі підтверджують, що такі поодинокі випадки є, і називають їх плутаниною. За словами спікера служби, це самоуправство на місцях, бо з банками ведеться постійний діалог і їхнє керівництво давно вже знає про новий документ.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас