Банкіри очікують зниження облікової ставки НБУ до 14% до 2017 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри очікують зниження облікової ставки НБУ до 14% до 2017

Кредит&Депозит
724
Банкіри очікують зниження облікової ставки Національного банку до 14% до кінця 2016 року.
Про це вони повідомили під час круглого столу “Які ставки за депозитами для населення будуть цієї осені?”.
“За результатами одного або двох засідань монетарного комітету Національного банку ми очікуємо, що облікова ставка буде знижена до 14%. Чому НБУ так повільно діє і відразу не знижує облікову ставку до даного показника? Тому що Нацбанк не впевнений, що уряд зможе забезпечити макроекономічну стабільність в наступні періоди. Зараз дуже важливо, щоб ми отримали хороший і здійсненний держбюджет”, – вважає старший радник президента Альфа-банку (Україна) Роман Шпек.
Він зазначив, що зниження ставок за депозитами в цьому році стало результатом оздоровлення в економіці.
“Зниження ставок – це здорова тенденція, яка говорить про оздоровлення економіки. В минулому році ставки були під 30%, а темпи інфляції були близько 60% в позаминулому році і 43% в минулому. Фактично ставка не покривала інфляційні ризики і була негативною. Зараз інфляція прогнозується на кінець року 12%, і ставки за депозитами її перевищують – 16-18%. Якщо інфляція буде знижуватися, і ставки за депозитами будуть залишатися позитивними – це буде створювати умови для економічного зростання”, – зазначив Шпек.
Банкіри нагадують, що слідом за зниженням облікової ставки піде і зниження ставок за вкладами в комерційних банках.
“Восени продовжиться зниження процентних ставок. Тут більш цікавою є тенденція по валютних вкладах. Валюта банкам сьогодні не потрібна, тому рівень 1-4% річних по валюті є звичайним. Якщо говорити про гривневі вклади то, з огляду на необхідність банків кредитувати, варто чекати зниження процентних ставок, але не дуже великими темпами. Всі хочуть спокійно піти на зимові канікули, тому я очікую зниження ставок восени з невеликим зростанням в грудні”, – коментує голова правління Вектор Банку Вадим Березовик.
На його думку, падіння депозитних ставок стало закономірним результатом відсутності кредитування в країні.
“Банки як і раніше не дуже захищені, видаючи кредити. Не кожна компанія готова погашати кредит, і не всі мають бажання це робити. Вкладаючи гроші в велике підприємство, банк може дуже сумніватися в можливостях повернення цих грошей. Тому у банків накопичується великий обсяг ресурсів , вони не можуть їх десь розмістити і заробити, тому виникає сумнів в необхідності платити високі ставки за депозитами”, – говорить Березовик.
Він зазначив, що на депозитну прибутковість впливають позитивні тенденції в економіці.
Як повідомлялося раніше, Національний банк з 16 вересня знизив облікову ставку з 15,5% до 15%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас