Заради зниження тарифів українцям пропонують купувати світло, як мобільний зв'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заради зниження тарифів українцям пропонують купувати світло, як мобільний зв'язок

Енергетика
4314
Верховна Рада в першому читанні прийняла законопроект про ринок електроенергії. Документ передбачає, що з’явиться відразу кілька продавців електроенергії, а ми зможемо вибирати свої тарифні пакети, що, як вважають автори, дозволить знизити ціни. Щоправда, експерти говорять, що це малореально.
Монополісти ділитися не будуть
Якщо документ все ж таки проголосують, то ми зможемо купувати електроенергію приблизно так, як купуємо тарифний пакет на мобільний зв’язок. Також легко зможемо і міняти тарифи, переходячи з пакета на пакет або змінюючи постачальника. «Уявіть, що щось подібне було введено у нас на ринку газу ще рік тому, – каже експерт з енергетики Валентин Землянський. – І що? У столиці замість «Київгазу» з’явилася фактично його ж компанія «Київенерджі». Більше ніяких змін не відбулося. Монополісти, які володіють абонентською базою, просто так з кимось ділитися не будуть», – говорить Землянський і пояснює суть змін.
«Зараз у нас тільки один оптовий ринок електроенергії, куди всі виробники зобов’язані продавати електроенергію. Такий собі котел, з якого потім енергію продають промисловості і споживачам. Причому ціни встановлює держава. Якщо закон запрацює, то таких ринків у нас буде кілька і кожен зможе продавати енергію споживачу, встановлюючи свої ціни. В результаті конкуренції дійсно ціни можуть трохи знизитися. Нам будуть приходити платіжки, що складаються з двох частин. В одній буде плата за спожиту енергію, у другій – плата за транспортування, щось на зразок абонентської плати», – говорить Землянський.
Коли система може запрацювати
Щоправда, до того, коли система може запрацювати, мине не менше трьох років. «Адже потрібно технічно все змінити, та й без стабілізації економіки і зростання доходів громадян нічого не вийде. Адже навіть зараз до нас готові заходити іноземці та торгувати енергією, але в умовах, коли 70% громадян користуються субсидіями, а держава то платить, то не платить, – ніхто інвестувати не буде», – пояснює Землянський.
Його підтримує і інший експерт, Дмитро Марунич.
«Незважаючи на високі тарифи, наші ціни на електроенергію все одно в рази нижчі, ніж в Європі. І до того часу, як запрацює ця система, мине не один рік, і розцінки піднімуться ще, так що ці різниці в тарифних планах будуть незначними. До того ж необхідно встановити більш розумні лічильники як в квартирах, так і будинках. Ці прилади повинні вміти переключатися з одного постачальника на іншого. Так що цей закон – перспектива дуже далека», – вважає Марунич.
Марина Петик
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас