Ринок нелегальних сигарет в Україні в 2016 р. скоротився — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нелегальних сигарет в Україні в 2016 р. скоротився

Казна та Політика
166
Один з найбільших виробників сигарет – компанія “JTI Україна” оцінює нелегальний ринок сигарет в 1,7% в 2016 році.
“У нас нелегальний ринок в гірші часи сягав 10%, зараз внаслідок активних дій влади і девальвації цей показник істотно знизився, до 1,7%”, – повідомив в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна” директор відділу корпоративних питань і комунікацій “JTI Україна” Олександр Когут.
За його словами, в 2014 році уряд закрив сім нелегальних виробництв, які підробляли продукцію всіх виробників: в Дніпрі, Миколаєві, Кіровограді, два підприємства в Сумах, два – в Рівненській області.
“Зараз ціни на легальні сигарети з урахуванням сплати акцизів досить низькі. Це погано для виробника, який не заробляє гроші, але, з іншого боку, це не дає можливості нелегальному ринку тут розвиватися”, – додав представник компанії.
Водночас він зазначив, що легальні українські сигарети нелегально вивозяться до ЄС, а це поганий сигнал для іміджу країни і галузі.
А.Когут повідомив, що Мінфін розраховує скоротити ринок нелегальної продукції в Україні шляхом запровадження так званої “електронної акцизної марки”.
“Марка залишається паперовою, але вводяться додаткові обмеження, які створять навантаження на виробника, дистрибутора, роздріб. Це все, впевнений, буде не безкоштовно. Суми нам поки що ніхто не озвучував”, – уточнив він.
За його словами, виробники проти запропонованих змін, а марка не є гарантом легальності або нелегальності ринку. Для боротьби з “тіньовим ринком” потрібно звертати увагу на контроль виробництва, експорту, імпорту та контролювати точки продажів. В першу чергу, ринки, які завжди були джерелом продажу нелегальної продукції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас