Дроблення депозитів для отримання виплат ФГВФО можуть визнати законним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дроблення депозитів для отримання виплат ФГВФО можуть визнати законним

Кредит&Депозит
3565
Парламентарії подали в Раду законопроект № 5138, покликаний посилити захист прав вкладників банків-банкрутів.
Члени фінансового комітету пропонують збільшити навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб в частині виплати компенсації депозитів. Фонду заборонять визнавати неістотними будь-які операції з депозитами в проблемних банках, які збільшують його витрати.
Це означає, що Фонд повинен буде визнавати законними операції дроблення депозитів великих клієнтів на дрібні гарантовані (до 200 тис. грн) вклади групи фізичних осіб, найчастіше підставних. Буде легалізовано також дроблення коштів юросіб, які зовсім не підпадають під державні гарантії, між фізособами. Практика таких маніпуляцій з депозитами під час кризи стала настільки поширеною, що в 2015 році такі операції парламент заборонив.
Якщо ж цю норму скасувати, то законними могли б вважатися проводки 1,5 млрд грн з рахунків фінкомпаній на рахунки фізосіб в Банку Михайлівському за кілька днів до введення тимчасової адміністрації. ФГВФО і НБУ раніше заявляли про те, що 20-22 травня 2016 року було незаконне втручання в бухгалтерський облік банку, тому вони не винні клієнтам банку цю суму.
Автори законопроекту посилаються на міжнародну практику. «Жодна країна не вводить обмеження на виплати відшкодування коштів вкладникам, які здійснювали операції зі своїми коштами на рахунку, в тому числі з метою перерахування на інші рахунки в цьому банку для забезпечення їх повернення за рахунок коштів ФГВФО», – йдеться в пояснювальній записці до проекту.
ФГВФО останні два роки регулярно підкреслював, що такі операції є незаконними, і активно судився з вкладниками: з 7 тис. судових проваджень близько 80% позовів припадає на оскарження людьми дій ФГВФО щодо визнання їхніх депозитних договорів неістотними. Частина цих суперечок була заморожена, оскільки Конституційний суд розглядає законність самої системи гарантування вкладів фізосіб (див. «Вклади перевіряють на конституційність»).
Зараз же у Фонді різко поміняли свою думку. «Фонд гарантування підтримує цю законодавчу ініціативу і вважає її своєчасною», – повідомили в прес-службі ФГВФО.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас