Нардеп підрахував збитки держави від безкоштовного використання газорозподільних систем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардеп підрахував збитки держави від безкоштовного використання газорозподільних систем

Енергетика
267
Збитки державного бюджету України від безкоштовного використання державних газорозподільних систем перевищують 1 млн гривень в день.
Про це у своїй колонці на “Голосі України” написав народний депутат України, голова підкомітету комітету Верховної ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Драюк.
“Державні газорозподільні системи і далі перебувають у приватних облгазів в безкоштовному використанні відповідно до договорів, укладених, до речі, ще за часів уряду Азарова. А їхні власники-олігархи, реальні або номінальні, продовжують наживатися на державному майні. Виникає питання: чому держава і далі дозволяє безкоштовно використовувати власні газорозподільні системи? Скільки вона втрачає від такої власної бездіяльності?”, – пише політик.
Так, він зазначає, що на сьогодні об’єктами газорозподільних систем, що знаходяться у власності держави, користується 41 суб’єкт господарювання, 40 з яких належать до державного сектора економіки.
“Якщо застосовувати аналогію законодавства з питань платного користування державним майном, мінімальна орендна ставка щодо державного майна, яке в даний час використовується операторами газорозподільних систем недержавного сектора економіки, становить 10 відсотків на рік від залишкової вартості такого майна”, – підкреслив нардеп.
Згідно з даними Драюка, за результатами інвентаризації об’єктів газорозподільних систем, що перебувають у державній власності за 2015 рік, залишкова вартість цього майна становить понад 4,5 мільярда гривень, орієнтовна сума втрат державного бюджету протягом періоду з 01.10.2015 р. по 01.08.2016 р . становить 411 мільйонів 822 тисячі гривень, а щоденна сума втрат, тобто збитків державного бюджету – 1 мільйон 233 тисячі гривень.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас