Сьогодні Кабмін забере собі в управління "Нафтогаз" - Гройсман — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні Кабмін забере собі в управління "Нафтогаз" - Гройсман

Казна та Політика
734
Кабінет міністрів України забере від Міністерства економічного розвитку і торгівлі собі в управління НАК “Нафтогаз України”, повідомив прем’єр-міністр Володимир Гройсман перед початком засідання в четвер.
“Сьогодні ми приймемо ще одне рішення про переведення в управління від Мінекономрозвитку в Кабінет міністрів України компанії “Нафтогаз України”, – сказав він.
Прем’єр зазначив, що виник нещодавно в публічній площині конфлікт навколо перепідпорядкування МЕРТ на себе від правління НАК кадрових і фінансових питань ПАТ “Укртрансгаз” додатково сфокусував тему необхідності реформування “Нафтогазу України” в частині поділу компанії і публічності навколо управління підприємствами НАК.
“Тому рівень управління Кабінетом міністрів тільки прискорить цей процес”, – підкреслив Гройсман.
Як повідомлялося, в середині вересня виник конфлікт навколо “Укртрансгазу”. МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, наказом від 7 вересня оновив статут компанії, перебравши на себе функції з управління ПАТ “Укртрансгаз” в частині зміни правління і наглядової ради УТГ, а також затвердження його фінплану і інвестпрограми, тоді як раніше це входило в компетенцію правління “Нафтогазу”.
За словами, президента “Укртрансгазу” Ігоря Прокопіва, ініціатива щодо зміни перепідпорядкування оператора ГТС з НАК на МЕРТ належала йому, оскільки у керівництва НАК і УТГ різні бачення на майбутнє оператора в частині бізнесів з управління магістральними газопроводами, ПСГ і сервісними службами, а також на обсяги закупівель обладнання для виробничих потреб.
І.Прокопів вважає, що УТГ, незважаючи на купується статус незалежного оператора, мав беззастережне підпорядкування правлінню НАК в частині кадрової політики і закупівель компанії.
У свою чергу “Нафтогаз” заявив, що така зміна статуту поставила під загрозу укладення НАК кредитної угоди із залученням СБ на суму $500 млн, є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і загрожує потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.
Пізніше МЕРТ скасував своє рішення про перепідпорядкування “Укртрансгазу”, а на нараді під керівництвом прем’єр-міністра Володимира Гройсмана було прийнято рішення про створення робочої групи з напрацювання конкретних кроків з розділення (unbundling) “Нафтогазу” і подальшої передачі управління держхолдингом від МЕРТ Кабінету міністрів як колегіальному органу.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас