ICU оцінює потребу держави в $3,8 млрд для виплат за держборгом у 2017 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ICU оцінює потребу держави в $3,8 млрд для виплат за держборгом у 2017

Казна та Політика
259
Група ICU оцінює потребу держави в 3,8 млрд доларів для виплат за держборгом у 2017 році.
Про це йдеться в повідомленні ICU.
Відзначається, що в проекті держбюджету України на 2017 рік чисте фінансування загального фонду бюджету з боргових джерел планується в обсязі 45,24 млрд гривень, і 88,3% цієї суми (39,95 млрд гривень) передбачено за рахунок зовнішніх запозичень.
Така структура фінансових запозичень означає, що, незважаючи на залучення зовнішнього фінансування за дуже низькими цінами (наприклад, близько 2% під гарантії США), сам факт розширення боргу в іноземній валюті несе ризики рефінансування такого боргу в майбутньому.
При розширенні державного боргу в національній валюті – гривні ризик рефінансування відсутній.
При цьому аналітичний підрозділ групи ICU вважає, що додаткову потребу в валюті держава буде покривати новими випусками валютних ОВДП.
За розрахунками ICU, мінімальна потреба держави в іноземній валюті в 2017 році для виплат за державним боргом в іноземній валюті (номінал плюс відсотки) складе близько 3,8 млрд доларів, що трохи перевищує обсяги запланованого зовнішнього фінансування, передбаченого бюджетом.
Це дозволяє припускати продовження в 2017 році практики випуску валютних ОВДП, платежі за якими в наступному році перевищать 1,5 млрд доларів і швидше за все будуть переважно рефінансуватися з внутрішніх джерел.
Група ICU також прогнозує повернення України на відкритий ринок єврооблігацій не раніше другої половини 2017 року за умови істотного зниження суверенної премії за ризик.
Як повідомлялося раніше, група ICU погіршила прогноз приросту реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2016 році з 2,1% до 1,6%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас