Страховики розмістили в банках 11 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики розмістили в банках 11 млрд грн

Казна та Політика
532
З майже 11 млрд грн депозитів 94,2% припадає на високо рейтингові банки, повідомив член Нацкомфінпослуг Олександр Залєтов.
Перш за все, це три державні банки, питома вага яких склала 36% або 3 985 млн грн, на топ-13 банків з іноземним капіталом, на які припало 41,9% або 4 590 млн грн, на топ-10 банків з українським капіталом – 11,2% або 1 230 млн грн і на топ-5 дочок російських державних банків – 4,7% або 520 млн грн.
Є ще група «підозрілих» банків, але обсяг депозитів страховиків в кожному з них вже не перевищує 50 млн грн, повідомляє “Форіншурер”.
У попередній рік більшість депозитів страховиків, які «розміщувалися» в банках-«лідерах» (наприклад, в таких банках як “Авант”, Михайлівський, Євробанк і “Союз” розміщувалося не менше 250-400 млн грн) – це були депозити без грошей, тому постраждалих там особливо немає.
З банків, що «впали» в цьому році, реальні депозити були тільки в банку “Хрещатик” (близько 55 млн грн) і Фідобанку (близько 5 млн грн). Основний удар страховики отримали, коли «схлопувалися» такі банки, як Форум, Брокбізнесбанк, банк “Надра”, Дельта Банк, Імексбанк, адже там були і реальні гроші.
А в цьому році падіння банків не завдало особливого збитку страховикам, оскільки багато з них вже переорієнтувалися на більш стабільні фінансові установи або примудрилися заплатити авансом податки в бюджет (зараз йдуть суди про правомочність таких операцій).
Тому Нацкомфінпослуг встановило норму про обов’язкову наявність для ризикових страховиків не менше 15%, а для лайфових – 25% частини коштів, інвестованих в більш надійні інструменти (ОВДП, облігації МФО, депозити та облігації банків з рейтингом «АА» і вище). Це тимчасова норма, яка введена строком до 30 березня 2017 року.
Правильна стратегія Нацкомфінпослуг підтверджується і підвищенням прибутковості по депозитах. Так, в умовах відчутного зниження процентних ставок, обсяг процентного доходу в першому півріччя 2016 року вище, ніж за аналогічний період минулого року на 26%.
Ймовірно, раніше деякі банки не нараховували відсотки за своїми депозитами, а навпаки страховик доплачував якісь суми, за підтвердження наявності депозиту на звітну дату, а значить депозити в «схемних» банках існували тільки на папері.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас