У Гонтаревої повідомили, який прогноз зростання ВВП вважають актуальним на 2016 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Гонтаревої повідомили, який прогноз зростання ВВП вважають актуальним на 2016 рік

Казна та Політика
816
Національний банк вважає актуальним прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 1,1% в 2016 році.
Про це йдеться в коментарі Національного банку.
За уточненими даними Державної служби статистики, у 2 кварталі реальний ВВП зріс на 1,4% в річному вимірі, а в порівнянні з 1 кварталом реальний ВВП зріс на 0,6%.
“Зростання реального ВВП виявилося трохи нижчим за оцінки Національного банку. Це може пояснюватися впливом транспортних ускладнень на сході країни в кінці кварталу. Вони пригальмували промислову активність, перш за все гірничо-металургійний комплекс, і погіршили показники діяльності вантажного транспорту. Також продовжували повільно відновлюватися сектора послуг, зокрема, в сферах охорони здоров’я та освіти, що було відображенням стриманої фіскальної політики. Крім того, падіння в сферах фінансової та страхової діяльності сповільнилося, проте залишилося істотним”, – коментує Нацбанк.
Регулятор констатує, що несподіване зростання продемонструвало сільське господарство завдяки ранньому старту збиральної кампанії і високій врожайності.
Позитивні результати показали торгівля і будівництво, що, як і передбачалося, відображало відновлення внутрішнього попиту. За оцінками НБУ, в 3 кварталі на економічну активність вплинули чинники різноспрямованої дії.
“З одного боку, транспортні ускладнення на сході країни не дозволяли окремим підприємствам гірничо-металургійного комплексу завантажити виробничі потужності у відповідності з попитом. Крім того, з початку кварталу відбулося чергове посилення транзитних обмежень з боку Російської Федерації. Все це позначилося на промисловому виробництві, а також транспорті і торгівлі”, – відзначає Нацбанк.
При цьому результати збиральної кампанії вказують на високі попередні прогнози врожайності сільськогосподарських культур і відповідно кращі результати рослинництва.
Також, незважаючи на складності в окремих сферах економіки, в 3 кварталі продовжують поліпшуватися ділові очікування, що буде сприяти подальшому нарощуванню інвестиційної активності.
У зв’язку з цим, НБУ очікує, що вплив позитивних факторів буде більш стійким.
Відповідно, прогноз Національного банку НБУ по зростанню реального ВВП на 1,1% в 2016 році залишається актуальним.
Як повідомлялося раніше, Міністерство економічного розвитку і торгівлі зберігає прогноз зростання ВВП на 1%. У другому кварталі 2016 ВВП України зріс на 1,3%, в порівнянні з другим кварталом минулого року.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас