Як можуть змінити Податковий кодекс: перевірки, відрядження і канікули — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як можуть змінити Податковий кодекс: перевірки, відрядження і канікули

Казна та Політика
691
На податковий кодекс (ПК) можуть чекати серйозні зміни, які, з одного боку, необхідні для виконання держбюджету, з іншого – повинні спростити ведення бізнесу. Про це заявила голова комітету Верховної Ради з податкової і митної політики Ніна Южаніна, уточнивши, що насамперед треба ухвалити 12 законів з більше 40, підготовлених депутатами і Кабміном. Що може змінитися?
НОВОВВЕДЕННЯ. Як роз’яснила нам член комітету з податкової і митної політики Тетяна Острикова, головним є законопроект Мінфіну “Про внесення змін до Податкового кодексу”, пропозиції якого можна об’єднати в п’ять розділів. Ми виділили їх основні моменти.
Перший розділ стосується адміністрування (стягнення) податків: Держфіскальна служба їх тільки збиратиме, але структури ДФС позбавляються права перевірок бізнесу (це можуть робити лише обласні та вище). Крім того, вводиться виключно електронний документообіг і повноцінний електронний кабінет платника податків, в якому буде вся інформація про платника і сплату ним податків.
Другий розділ нововведень пропонує дозволити бізнес-структурі зменшити кількість документів, необхідних для отримання статусу неплатника податку на прибуток. Крім того, передбачена можливість знижувати суму податку на прибуток, якщо вона вкладена в ремонт, реконструкцію і модернізацію виробництва. Також вводиться щорічна 20%-ва амортизація (зниження початкової вартості) основних засобів виробництва (машини, інструменту, транспорт, тварини, плодові дерева тощо), якщо вони інтенсивно використовуються не менше чотирьох років – це дозволить інтенсивніше оновлювати виробничу базу.
І найважливіше – пропонується ввести податкові канікули (звільнити від податку на прибуток) до 31 грудня 2021 р. фірми з річним оборотом менше 3 млн грн і з кількістю працівників до 20 осіб. Автори законопроекту вважають, що це призведе до вибілювання зарплат і зростання обсягів єдиного соцвнеску на них.
Третій розділ пропонованих змін удосконалює електронне адміністрування (стягнення і повернення) ПДВ, зокрема вводиться єдиний публічний реєстр заяв на відшкодування ПДВ, що виключить його відшкодування в ручному режимі.
Четвертий “пакет” важливий для фізосіб: добові при відрядженнях за кордон збільшать з 0,75 мінзарплати (зараз 1087 грн) до 40 євро (1152 грн) на день. Крім того, для звіту про відрядження не потрібен буде посадковий талон і відмітка в паспорті про перетин кордону, а підприємці без найманих працівників з річним доходом менше 250 мінзарплат (зараз 344 тис. грн) звільняться від звітності – лише платитимуть фіксований щомісячний податок в 10% від мінзарплати на 1 січня поточного року (2016 року – 137,8 грн/міс.).
І нарешті, п’ятий розділ нововведень виключає з числа найманих працівників тих, хто мобілізований в армію, а підприємства в зоні конфлікту на сході країни звільняються від сплати штрафів, пені та місцевих зборів.
ПЕРСПЕКТИВИ. Голова комітету з податкової і митної політики Ніна Южаніна сказала нам, що прийняття змін до ПК буде пов’язане з труднощами, але сподівається, що цього року вони набудуть чинності. “Це дозволить виключити корупційні зловживання, зробить відносини держави і бізнесу прозорими і серйозно збільшить надходження до бюджету”, – впевнена Южаніна.
Експерти підтримують зміни, але з застереженнями. Так, президент Украналітцентру Олександр Охрименко каже, що електронний документообіг не тільки заощадить час бізнесменам і виключить корупцію, тому що не буде прямого контакту між податківцем і підприємцем, але й дозволить сторонам відстояти свою правоту на підставі електронного листування.
“Правильними є податкові канікули для малих підприємств, які платять більш-менш реальну зарплату та інші невеликі послаблення. Стосовно урізання ролі ДФС до технічної – це європейська норма, але вона ніяк не знизить фіскальний тиск на бізнес, хіба що зменшить кількість перевірок. Поки що неясно, як працюватиме реєстр з відшкодування ПДВ, адже в бюджеті все одно немає грошей, щоб повернути його всім вчасно”, – аналізує Охрименко.
Нуль-декларації і каси-смартфони
Важливими є ще два законопроекти: про введення нульової декларації про доходи для всіх громадян і про використання замість касових апаратів смартфонів і планшетів. За словами Острикова, закон про нуль-декларації звільнить від кримінальної відповідальності за приховування доходів тих, хто багато років отримує зарплату в конвертах, але при цьому має будинок, квартиру, дорогий автомобіль тощо. “Але під його дію не повинні потрапити чиновники і їхні родичі, тому ухвалювати закон можна лише після того, як всі держслужбовці, депутати судді здадуть електронні декларації (до 31 жовтня 2016 року – Авт.)”, – уточнила Острикова.
Стосовно заміни кас смартфонами, то, як роз’яснила нам Ніна Южаніна, це не обов’язково, але для невеликих магазинів, сервісних служб, таксистів це вигідніше, ніж використання касових терміналів, оскільки не потрібно буде купувати, як зараз, термінали, ПЗ і платити за їх обслуговування. “Ми обіцяємо безкоштовну держпідтримку тим, хто стане працювати легально з використанням такої оргтехніки”, – запевнила Южаніна.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас