Офшори для бізнесу: як отримати максимум вигоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офшори для бізнесу: як отримати максимум вигоди

Світ
620
Підвищений інтерес міжнародних компаній до офшорів в останні роки змусив владу багатьох країн переосмислити значення податкових гаваней. В першу чергу з економічної точки зору, де можна виділити відразу декілька переваг для бізнесу.
По-перше, офшорні зони стимулюють приплив інвестицій, в юрисдикції з більш високим податковим навантаженням. Офшори стимулюють активність національних компаній, за допомогою зниження бази оподаткування такі компанії збільшують обсяги виробництва і зайнятість. Таким чином, компанія виводить кошти в офшорні зони з метою подальшого акумулювання та реінвестування в країну перебування.
Український приклад показовий в цьому сенсі. Основним інвестором нашої країни в 2015 р. був Кіпр, чиї компанії вклали в Україну $117,4 млрд. За ним йшли Нідерланди (інвестували $5,6 млрд.), Віргінські острови ($1,8 млрд.) І Беліз ($547,2 млн). При цьому кошти рухалися і в зворотний бік. З України помітна частина інвестицій пішла на Кіпр – $5,8 млрд і Віргінські острови – $51,3 млн. Інвестиційний баланс в результаті склався на українську користь.
По-друге, офшорні зони сприяють процвітанню тих регіонів, де розташовуються офшорні компанії, що в свою чергу сприяє розвитку і світової економіки в цілому. Прикладом може виступити Панама, в якій з підписанням угод про вільну торгівлю з країнами Карибського регіону і США, а також зі зміцненням зв’язків з Європейським Союзом офшорна зона Панама стала учасником одного з найбільших в світі торговельних і виробничих оборотів. Наприклад, в 2006 р. Європейський Союз став основним інвестором Панами – обсяг інвестицій в економіку країни склав $4,6 млрд.
По-третє, офшорні зони впливають на збір податків і “податкову конкуренцію” між країнами. Доказом є те, що за останні 30 років спостерігалося дуже мало “податкової конкуренції” в країнах-членах Організації економічного співробітництва і розвитку. При цьому база оподаткування розширилася, а ставки податків зменшилися.
Прикладом може виступити Німеччина, в 2003 р. там ввели податок на доходи з заощаджень з утриманням у джерела, лдразу ж почався відтік грошей в сусідній Люксембург. Уряд Німеччини відразу задумався про проведення податкової реформи із зменшенням ставок.
По-четверте, офшорні компанії дозволяють бізнесменам успішно конкурувати як на загальносвітовому, так і національному ринках, за рахунок використання різноманітних схем оптимізації податків і структурування бізнесу в цілому. Тобто соціально-економічною вигодою існування офшорів є те, що вони працюють не тільки на загальносвітовий, а й на місцевий ринок.
По-п’яте, офшорні компанії є ефективним інструментом для міграції капіталів, що полягає в наступному:
 
  -  централізація управління загальними маєтностями;
  - побудова оптимальної структури для великих структур – за видами активів, по галузях, по валютах, по географічному розміщенню активів і пасивів;
   - захист частини або всього майна від загрози особистого банкрутства його засновника;
    - використання офшорів для перекваліфікації національних капіталів будь-якої країни в “іноземні” (для отримання особливих пільг);
   -  отримання доступу компаніями, приватними інвесторами до джерел дешевих кредитних ресурсів, і т.д.
 
До того ж особливу роль офшорні центри відіграють для транснаціональних компаній. Ті структурують свій бізнес таким чином, щоб знизити податкове навантаження на корпорацію в цілому.
Варто тільки згадати недавній скандал з Google Inc., яка розміщує свої керуючі компанії в Ірландії для своїх європейських і азіатських підрозділів і станом на 2015 р заплатила тільки Великобританії всього лише £10 млн, при загальному обсязі прибутку в £12,5 млрд, відразу стає зрозуміло, наскільки важливі для великого бізнесу офшорні зони.
Варто відзначити, що офшорні зони більш привабливі для іноземного капіталу з точки зору оподаткування, гарантій про незмінність нормативної бази, а також спрощення бюрократичних процедур і надійності – безпеки.
Статус податкових гаваней помітно покращує якість життя їхніх громадян.
З 1982 р реальний дохід на душу населення в офшорних центрах приростав на 3,3% на рік. У той час як середній показник зростання по всьому світу становив лише 1,4%.
В офшорних зонах менш гостро стоїть проблема безробіття. Наприклад, в Панамі, згідно зі звітом Міністерства праці та розвитку трудових ресурсів, показник зайнятості місцевого населення збільшився на 12%, в порівнянні з 2013 р. Значна частина населення податкових гаваней працює в сфері надання офшорних послуг: юристи, податкові консультанти, аудитори тощо.
При цьому офшорні юрисдикції набагато простіше вирішують проблеми з нестачею коштів. За різними оцінками, до 45% світового руху капіталу і обігу товарів і послуг проходить через офшорні зони, водночас до 55% всіх світових грошових коштів знаходяться на банківських офшорних рахунках.
В офшорних центрах перебуває від $4 трлн до $18,5 трлн. – третина всього світового ВВП.
Іншими словами, створюючи в країні податкову гавань, влада без істотних витрат сприяє зміцненню вітчизняного бізнесу і підвищує наповнюваність свого держбюджету. При цьому вона стимулює податкові реформи по всьому світу: щоб утримати свої капітали на батьківщині, країни все частіше замислюються про більш сприятливі податкові системи.
В’ячеслав Лаба
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас