Чи є склад злочину в історії з квартирою Лещенка: погляди всіх сторін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи є склад злочину в історії з квартирою Лещенка: погляди всіх сторін

Кримінал
503
У “квартирному питанні” нардепа Сергія Лещенка нема ознак кримінального злочину, а кошти від Олени Притули – це подарунок. Як розтлумачити рішення НАБУ та яка відповідальність чекає на нардепа
Національне антикорупційне бюро завершило перевірку щодо квартири нардепа Сергія Лещенка, скандал навколо якої розгорівся кілька тижнів тому. За вердиктом НАБУ, сам факт придбання житла не є кримінальним правопорушенням. Дії Лещенка можна кваліфікувати як адміністративне правопорушення. Які саме суперечливості виявили в НАБУ, та яка відповідальність за них передбачена, розповіли експерти з антикорупційної діяльності.
Віталій Шабунін, голова Центру запобігання корупції
Вони знайшли кілька адміністративних правопорушень, і далі передали в НАЗК.
Перевірка Антикорупційного бюро показала, що саме джерело коштів на квартиру є законним. Тобто, всі ті, хто давав йому гроші, могли такі суми мати, і мали їх, згідно до банківських документів. Проблема полягає у відсотках, під які він отримав гроші у пані Олени Притули. Якщо пояснити простими словами, він отримав ці гроші під відсоток, якого немає на ринку. І в цьому є проблема. Не в самих грошах, а в малому відсотку. Саме у бранні Лещенком грошей під такий відсоток вбачають адміністративне правопорушення.
НАБУ провело аналітичну роботу. Далі вони не мають права щось із цим робити, оскільки це не кримінальний корупційний злочин, а адміністративний. Тобто, кримінального злочину тут нема. Далі – складення адмінпротоколу і суд, цей протокол має скласти НАЗК. У такому випадку передбачено штраф.
Віктор Чумак, член Національного агентства з питань запобігання корупції
Лещенко отримав ці гроші від Олени Притули, відповідно до Закону про запобігання і протидію корупції, як подарунок. Чому? Бо в законі передбачається, що подарунок – це грошові кошти, майно, переваги, пільги, які надаються безкоштовно, або за ціною, нижчою за ринкову.
Позика на нерухомість має певну ринкову ціну. Тобто, іпотека – відсотки у роках для її отримання. У випадку ж із Лещенко, різниця між сплаченими коштами і відсотками, під які він взяв позику у Притули, виявляється такою, що ці кошти проходять як подарунок. У законі є правило, що подарунки не можуть становити більше 5,5 тис. для державних службовців, публічних осіб. Тобто, це подарунок, який виходить за межі того, що може бути.
Стаття 172-5 КУпАП передбачає порушення правил отримання подарунка. Не скільки ти отримав, як ти отримав – ця стаття передбачає єдину диспозицію. Ти отримав більше, ніж передбачено законом, і ти про нього нікому не сказав. Кримінального порушення тут нема. Як і отримання неправомірної вигоди. За це передбачено 200 неоподаткованих мінімумів штрафу. І конфіскат подарунка. І це найцікавіше – у скільки оціянть цей подарунок. Адже це – саме ті відсотки, які йому нарахують на 10 років, тут повинна бути експертна оцінка. НАЗК має скласти протокол, запросити експерта і той нарахує відповідну суму.
Друге – це завідомо неправомірні відомості, які були занесені до декларації. Він проживав із матір’ю, а в його декларації вона не зазначена. Там передбачено близько 1 тис. неоподаткованих мінімумів штрафу.
Звільнення з посади чи позбавлення мандату тут не передбачено. Останнє може бути лише у випадку, якщо є кримінальна відповідальність та рішення суду. Поки ж – хіба що моральний осуд з боку суспільства.
Світлана Оліфіра, прес-секретар НАБУ
У діях Лещенка можуть вбачатися ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 172-6 – Порушення вимог фінансового контролю, та 172-5 – Порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків КУпАП.
Більше нічого ми тут коментувати не можемо, бо не складено адмінпротокол. На наш погляд, до Сергія можуть бути питання за цими двома статтями, але остаточне рішення залишається за НАЗК. У будь-якому випадку, це може бути штраф. Просто розмір – різний.
Сергій Лещенко, нардеп
(з його сьогоднішньої заяви в Українському кризовому медіа центрі)
Жодних злочинів з могу боку не виявлено. Щодо суперечливих моментів, про які заявило НАБУ, все це вивчить НАЗК і дасть висновки. НАБУ переплутало різні правовідносини, такі як позика, кредит і подарунок. Я готую їм відповідь.
Тепер про те, про що я мовчав. За нами, антикорупціонерами, ведеться незаконне стеження, незаконне прослуховування. Викид інформації по мені [по квартирі] був здійснений через кілька годин після укладання угоди.
Люди Мартиненка, Кононенка готують ґрунт для подальших атак. Все, що відбувається, з нами – це результат тієї політики, яку сповідує президент.
В Україні відбувається контрреволюція проти антикорупціонерів.
Я чистий перед законом і буду далі продовжувати свою боротьбу.
НАБУ провело детальну перевірку. Воно вивчило всю історію моїх доходів, отримало доступ до документів ще радянських часів. Всі мої гроші є легальними. Жодних подарунків, відкатів не виявлено і їх не могло бути.
Олександра Горчинська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас