Рано розслаблятися: Fitch побачило загрозу співпраці України з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рано розслаблятися: Fitch побачило загрозу співпраці України з МВФ

Казна та Політика
2748
Незважаючи на те, що Міжнародний валютний фонд схвалив виділення Україні $1 млрд, в майбутньому можуть виникнути проблеми з отриманням наступних траншів кредиторів через недостатньо активну реалізацію плану реформ в країні.
Про це повідомляється в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
“Політична невизначеність і непроста програма реформ означають, що не можна виключати затримки з виділенням коштів Україні в рамках програми МВФ в майбутньому, що вказує на збереження у країни зовнішніх чинників вразливості”, – йдеться в документі.
Fitch нагадує, що надання Україні третього кредитного траншу було відкладене майже на один рік, оскільки політична напруженість призвела до втрати попереднім коаліційним урядом більшості в парламенті і ускладнила проведення реформ урядом Володимира Гройсмана, який вступив на посаду в квітні 2016 року.
“Здатність уряду забезпечувати подальші структурні реформи залишається невизначеною. Він має нестійку більшість в парламенті, а дисципліна в рядах деяких партій є слабкою”, – вважають експерти.
Агентство також відзначає послаблення фінансового тиску на Україну в 2016 році, хоча і в контексті більш високих реальних процентних ставок і заходів валютного контролю.
“Резерви збільшилися в цьому році, оскільки центральний банк купив іноземну валюту на $1,8 млрд, уряду вдалося здійснити випуски в іноземній валюті на внутрішньому ринку, і має місце певний приплив капіталу. Однак резерви як і раніше перебувають на низькому рівні, зовнішня ліквідність є слабкою, а попит на іноземну валюту штовхає гривню вниз”, – йдеться в прес-релізі.
Низький суверенний рейтинг України ( “CCC”) відображає реструктуризацію в минулому році єврооблігацій країни, а також зберігається ризик затримок з припливом зовнішньої підтримки, яка підкріплює резерви і макроекономічну стабільність. Хоча короткостроковий ризик ще одного суверенного дефолту згладжується необтяжливим графіком погашення до 2019 року, підвищення рейтингу є малоймовірним доти, доки влада країни не продемонструє на практиці спільне виконання програми МВФ, зазначає Fitch.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас