Ділення із відніманням: кому видобувати український газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ділення із відніманням: кому видобувати український газ

Енергетика
327
Рівень видобутку газу в Україні може бути збільшено за рахунок масштабного впровадження угод про розподіл продукції (УРП). Ідея зародилася цього літа в надрах Міністерства енергетики та вугільної промисловості, і сьогодні її активно просувають через Міжвідомчу комісію при Кабінеті міністрів. Як «групи підтримки» залучають керівників областей, де найбільш активно йде видобуток вуглеводнів. «Приманкою» для них стали обіцянки, що інвестори забезпечать стабільні відрахування до місцевих бюджетів.
У міністерстві вирішили, що під програму УРП найкраще підходять найбільші родовища державної компанії «Укргазвидобування». Минулого четверга на круглому столі «Дипломатичний фронт. Шляхи посилення енергетичної безпеки» міністр енергетики Ігор Насалик, заявив, що мова може йти про п’ять родовищ, на яких упродовж півтора-двох років інвестор зможе збільшити видобуток на 4 млрд кубометрів на рік.
Поки міністр ділився своїм баченням розвитку українського газовидобутку з депутатами й дипломатами, у самому міністерстві керівники Полтавської області разом із радником міністра Володимиром Ігнащенком розповідали журналістам про переваги програми зі впровадження УРП і необхідність її термінового впровадження, «тому що регіонам потрібні гроші».
Риску в обговореннях підвів Олег Прохоренко, глава «Укргазвидобування». Він нагадав, що в компанії теж є програма збільшення видобутку газу з 14,5 до 20 млрд кубів до 2020 року, є плани з передання низки родовищ приватним інвесторам за програмою УРП. Щоправда, це не найперспективніші родовища. Однак у міністерстві в стратегію розвитку державної компанії чомусь не вірять.
Місцевий газ
Відтоді як у травні уряд України встановив ринкові ціни на газ, дохід власників родовищ значно збільшився, і привабливість бізнесу зросла ще більше.
На Полтавську область припадає 40% видобутого в країні газу, тому глава облради Олександр Біленький і перший заступник голови ОДА Андрій Пісоцький у перших рядах прихильників програми УРП. На думку чиновників, подальша доля ПАТ «Укргазвидобування» не визначена – можливо, компанія буде приватизована. А надрокористувач має бути соціально-орієнтованим, і місцева влада повинна мати фінансові відрахування на постійній основі, а не у вигляді разових домовленостей. Сталість, на їхню думку, може гарантувати робота за програмою УРП.
«Укргазвидобування» видобуває в Полтавській області дві третини свого газу, ще 13 спецдозволів на розвідку площ лежить у Полтавській облраді на розгляді. Компанії необхідні ці дозволи, щоб почати роботу для збільшення видобутку, але депутати використовують їх як інструмент тиску, щоб схилити «УГВ» передати свої родовища під УРП.
Відповідно до закону «Про розподіл продукції» учасниками УРП є три сторони – власник ліцензії, інвестор і уряд – як представник держави. Але робоча група, яка готувала свою програму з УРП, зібралася внести туди четверту сторону – місцеву владу. Тобто в будь-якому разі необхідно міняти закон, що займе певний час. Проте, місцева влада «себе вже внесла» й розподіляє частки, відводячи собі до 30%.
За словами радника міністра Володимира Ігнащенка, у разі входження іноземного інвестора п’ять великих родовищ через 18–24 місяці дадуть приріст 4 млрд кубів – це товар на майже $900 млн, а частка місцевої влади в 5% складе до 1 млрд гривень на рік. А місцеві полтавська влада вже навіть визначилася, що УРП буде діяти 50 років. Втім, частка може бути отримана як у грошовому еквіваленті, так і в газовому, який місцеве керівництво буде витрачати на власний розсуд.
Щоправда, на відміну від міністра, його радник вже не говорив про п’ять найбільших родовищ. А неодноразово повторив, що право вибору родовищ під УРП залишається виключно в «Укргазвидобування». Але місцева влада матиме можливість впливати на вибір інвестора.
Про господаря забули
Глава «УГД» Олег Прохоренко висловив задоволення тим, що тема вийшла на публічне обговорення. І підтвердив: міністр дійсно згадував п’ять родовищ, проте ніколи їх публічно не перераховував. Водночас, компанія отримувала кілька документів від робочої групи міністерства, де був перелік пари десятків родовищ, що розглядаються як пілотні для програми УРП. Ці родовища забезпечують до 80% видобутку компанії.
Перші п’ять позицій займали найбільші – Шебелинське, Тимофіївське, Яблунівське, Котелевське й Кобзевське. Сьогодні весь видобутий там газ йде на потреби населення, а рента перераховується до бюджету і використовується на субсидії. З 36 млрд гривень податків, які «УГД» заплатить до кінця року, 24 млрд – припадає на ренту. Натомість інвестор отримає можливість розпоряджатися своєю часткою газу на власний розсуд, скоротяться й рентні відрахування на субсидії. Більше того, у ці родовища з бюджету України за довгі роки були вкладені десятки мільярдів гривень, а потенційний інвестор їх отримає просто так.
Держкомпанія – це не тільки податки й рентні платежі, компанія готова платити державі дивіденди, чого не робитимуть інвестори у разі роботи за УРП
«У нас немає проблем з інвестиціями, у 2016 році вони складуть 10,6 млрд гривень. Ми вже проаналізували всі родовища навіть на рівні покладів. Визначили, скільки необхідно додаткових свердловин пробурити на наявних і нових родовищах. Ми практично вийшли на рівень провідних іноземних компаній», – розповідає Олег Прохоренко.
Компанія замовила понад 100 операцій з гідророзриву пласта на різних родовищах, щоб інтенсифікувати роботу свердловин. Ці операції українські газовики й нафтовики проводили ще в 70-х роках минулого століття. Також встановлюються дотискні компресорні станції. Влітку почалося повне оновлення й модернізація технічного обладнання компанії. Тобто розглядаються і проводяться всі без винятку заходи, щоб збільшити видобуток. Наступногоу року інвестиції зростуть до 18 млрд гривень, оскільки рента буде знижена з 50% до 29%.
Олег Прохоренко наголосив, що держкомпанія – це не тільки податки й рентні платежі, компанія готова платити державі дивіденди, чого не робитимуть інвестори у разі роботи за УРП. Хоча нічого проти програми УРП в «Укргазвидобуванні» не мають. Компанія володіє 140 родовищами, і частину з них цілком може бути виставлено на тендер для УРП.
Перелік вже визначено – у нього включені ділянки, які з різних причин не цікаві, або занадто затратні для державної компанії. Але їх цілком можуть осилити іноземні інвестори. І це буде справедливо з погляду бізнесу: грамотна сильна компанія приходить на нове або виснажене родовище – і завдяки своїм знанням і технологіям робить його прибутковим.
Нічого особистого
У кулуарах під час спілкування з журналістами представники Полтавської області чесно сказали, що місцевій владі потрібні гроші. Те, що представники «Укргазвидобування» приїжджають на місця, розповідають про свої програми, технології і методи, і вимагають, щоб місцеві депутати видали їм дозволи, в останніх викликає роздратування. Хто і як буде видобувати вуглеводні, місцевим чиновникам однаково.
Сьогодні між обласною владою та «Укргазвидобування» діють соціальні договори, за якими областям виділяються кошти. Так, у 2016 році Харківська область отримає 20 млн гривень, Полтавська – 19 млн, Львівська – 5 млн. «УГД» заявила, що розробляє комплексну соціальну програму, де будуть враховані всі побажання не тільки обласної, а й районної влади. Такий підхід буде застосовуватися доти, поки соціальні відрахування не будуть закріплені на законодавчому рівні.
Уже другий рік у парламенті лежить законопроект № 3038 про внесення змін до Бюджетного кодексу, яким встановлюється справедливий розподіл ренти. Тобто місцева влада могла б отримати стабільний фіксований відсоток відрахувань від рентної плати. Але до перспектив прийняття цього закону прихильники УРП ставляться скептично.
На сьогодні ліцензії на видобуток газу в Україні мають 118 компаній, і лише 56 з них подають звіти про свою роботу. У принципі, така програма з УРП може поширюватися на всі видобувні компанії – державні та приватні. Наприклад, під неї потрапляє й «Укрнафта», у якій ситуація з видобутком подібна до «Укргазвидобування». Але в кулуарах учасники презентації зауважили, що співпраця з «Укрнафтою» часто виявляється проблематичною. Тому свої вимоги про передання ліцензій робоча група зосередила на «Укргазвидобуванні».
Попри те що Ігор Насалик скептично ставиться до того, що «УГД» може до 2020 року збільшити видобуток на 5 млрд кубів, він приймає на віру, що група приватних інвесторів зможе за 1,5–2 роки на цих самих площах збільшити її на 4 млрд кубів.
Процес підписання угоди про розподіл продукції може тривати до року. Потім два роки потенційні інвестори будуть проводити всі необхідні роботи для збільшення видобутку. Тобто на швидкий результат розраховувати не доводиться. Щоправда, можна припустити, що «на підході» вже є «потрібні» приватні інвестори, для яких і намагаються відібрати родовища в «Укргазвидобування». А якщо держкомпанія покаже позитивні результати роботи, зробити це вже не вдасться.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас