Порошенко виступає за двосторонні угоди у сфері безпеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко виступає за двосторонні угоди у сфері безпеки

Казна та Політика
210
Президент України Петро Порошенко вважає за необхідне укладення двосторонніх угод з країнами-гарантами, підписантами Будапештського меморандуму – для забезпечення безпеки України.
“Ми повинні зробити висновки з досвіду, який нам дав Будапештський меморандум, його дотримання. Нам необхідні двосторонні угоди з нашими союзниками, щоб забезпечити безпеку України”, – заявив він, виступаючи на 13-й щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) в Києві в п’ятницю вранці.
Як відомо, Київ звинувачуючи Росію в анексії Криму та подальшій агресії на Донбасі, вказує порушення Москвою Будапештського меморандуму і відсутність більш жорсткої реакції інших підписантів.
Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) – міждержавний документ, який гарантує дотримання положень Заключного акта ОБСЄ, Статуту ООН та ДНЯЗ щодо України як держави-учасниці Договору, що не володіє ядерною зброєю. Підписаний 5 грудня 1994 року лідерами України, США, Росії та Великобританії.
Франція і Китай – два інших учасники ДНЯЗ, котрі володіли на момент підписання Будапештського меморандуму ядерною зброєю, надали аналогічні гарантії, зробивши відповідні заяви, але не поставили свої підписи під цим документом
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас