Чиновникам не обов'язково вказувати джерело походження свого майна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновникам не обов'язково вказувати джерело походження свого майна

Казна та Політика
1844
Податковий комітет Ради розробив проект закону про внесення змін до Податкового кодексу і низки інших законів, згідно з якими громадяни звільняться від обов’язку вказати джерело походження свого майна.
“При поданні одноразової декларації суб’єкт одноразового декларування звільняється від необхідності вказування в разовій декларації інформації про джерела походження, підстави набуття права власності та вартість задекларованих активів”, – сказано в проекті закону.
Суб’єктами декларування, згідно з документом, є “фізичні особи – резиденти і/або громадяни України, які є власниками активів на території України або за її межами”.
Декларація повинна подаватися декларантом або його представником в електронній формі.
Посадовим особам контролюючих органів забороняється відмовляти в прийомі декларації з будь-яких причин.
“У разі неподання разової декларації задекларованими вважаються активи, які зареєстровані або задекларовані в інший спосіб у встановленому законом порядку в Україні станом на 31 грудня 2015 року, а також грошові кошти в розмірі 1 мільйон гривень”, – йдеться також у документі.
Також декларант має право сплатити податок самостійно з певного розміру доходу або його частини, який був джерелом придбання активів, зазначених в разовій декларації “.
Протягом 30 днів з моменту завершення декларування декларант повинен сплатити “суму податкового зобов’язання, самостійно визначену в представленій разовій декларації”. Це самостійно визначене зобов’язання вважається узгодженим.
Розмір податку становить 5%.
Також документом пропонується звільнити декларантів від кримінальної відповідальності за завідомо неправдиві відомості або підробку декларацій та інших податкових документів і про порушення податкового, валютного та митного законодавства, “якщо відповідні дії стосуються отримання доходу, з якого було сплачено податок на доходи фізичних осіб”.
Декларантів також пропонується звільнити і від адміністративної та фінансової відповідальності.
Держава гарантує суб’єкту декларування непритягнення до кримінальної відповідальності, звільнення від обов’язку щодо надання інформації про джерела отримання задекларованих активів і заборону використання інформації в декларації як доказ вчинення будь-якого кримінального правопорушення.
Також держава в цьому документі гарантує, що не буде проводити податкову перевірку за фактом подачі разової декларації, в тому числі щодо підстав та порядку придбання активів і сплати пов’язаних з ними податків.
Водночас звільнення від відповідальності не поширюється на діяння, які законодавством визначені як тяжкі злочини проти основ національної безпеки України, життя, здоров’я, свободи особистості, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, а також стосуються наркотиків, злочинів у сфері службової та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг.
Державні гарантії також не поширюються на майно, придбане в результаті вищевказаних діянь.
У прикінцевих положеннях передбачається звільнення декларантів від антимонопольних штрафів за порушення конкурентного законодавства.
Крім того, суб’єкти декларування, які є власниками земельних ділянок і здійснили незаконну забудову, також звільняються від відповідальності.
Період одноразового декларування вказано з 1 жовтня по 31 грудня 2016 року.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас