Олена Сукманова: Як розпізнати неправомірні схеми при роботі з великими проблемними позичальниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Сукманова: Як розпізнати неправомірні схеми при роботі з великими проблемними позичальниками

Кредит&Депозит
530
Один з найпоширеніших способів уникнути відповідальності і не виконувати взяті на себе зобов’язання серед проблемних позичальників українських банків – це заявити про банкрутство компанії. Про те, як недобросовісні клієнти використовують таку можливість, розповіла начальник юридичного управління Банку Кредит Дніпро Олена Сукманова.
На мій погляд, тільки глибоке розуміння цих процесів допоможе уникнути повторення цьогорічної ситуації з проблемними активами, що склалася в країні в останні роки і стала однією з причин глибокої фінансової кризи за всю історію незалежної України.
Так, можливість недобросовісних корпоративних позичальників українських банків йти в банкрутство з метою припинити виконувати свої зобов’язання – це в першу чергу серйозний пробіл у законодавчій базі та відсутність політичної волі змінювати цю ситуацію.
Доки законодавчо нічого не зміниться, треба дуже уважно ставитися до дій контрагентів ще до виникнення проблем.
Серед найбільш поширених інструментів, що використовуються позичальниками для «спланованого» банкрутства своїх компаній, залишаються:
  • безконтрольний продаж активів підприємства з метою його знецінення;
  • укладення фіктивних і свідомо невигідних договорів купівлі-продажу або оренди;
  • надання підроблених накладних, актів виконаних робіт;
  • штучне створення кредиторської заборгованості з пов’язаними особами;
  • спланована добровільна ліквідація;
  • виведення активів на нерезидентів.
Щоб мінімізувати ризики кредитора, вважаю, що про подібні схеми, які використовують проблемні клієнти, необхідно говорити якомога частіше і більше заглиблюватися в цю тему. Зараз банки практично не захищені законодавчо від подібних спекуляцій з проблемними позичальниками, і в питаннях виходу компанії-клієнта в банкрутство варто бути дуже уважним.
Крім цього, є інші популярні способи навмисного доведення компанії до банкрутства. Наприклад, накопичення кредиторської заборгованості, виведення активів на пов’язані особи, емісія векселів на великі суми і передача їх пов’язаним кредиторам тощо. Нерідко в діях таких боржників є повний склад злочину.
Розгляди за даними кейсами, як правило, проходять у судах і часто тривають не один рік.
Наш банк, як і багато інших на ринку, на жаль, також зіткнувся з недобросовісними клієнтами та їхніми злочинними схемами. З частиною з них судові тяжби тривають по кілька років, а повернення активів назад в систему знову відкладається на невизначений термін і гальмує розвиток в цілому всієї фінансової галузі як основи економіки держави.
Олена Сукманова, начальник юридичного управління Банку Кредит Дніпро
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас