"Люстрація де-факто завершена": підсумки чистки влади за два роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Люстрація де-факто завершена": підсумки чистки влади за два роки

Казна та Політика
392
Завтра – рівно два роки, як в Україні почалася люстрація. Нагадаємо, 16 вересня 2014 року під тиском громадськості і довгих суперечок був прийнятий закон “Про очищення влади”. За даними Мін’юсту, люстрація завершена на 99%. Скільком чиновникам довелося піти, з якими проблемами стикалися люстратори і куди йдуть працювати звільнені?
ФІНАЛ. Нагадаємо, люстрація, яка передбачає “вето” на держслужбу (але не на обрання в Раду) протягом 10 років, повинна була пройти в два етапи (з листопада 2014-го до кінця 2016-го): спочатку перевірили вище керівництво країни, потім – чиновників на обласному та місцевому рівні, і нарешті – майнова люстрація (відповідність заробітку рівню життя). Під чистку підпадали ті, хто працював на вищих посадах виконавчої влади під час режиму Віктора Януковича (з 2010 по 2014 роки), були під час Майдану керівниками в силових відомствах, держадміністраціях, були співробітниками КДБ, очолювали Комуністичну партію від рівня секретарів компартії району і вище, та інші.
Як розповів один з членів Громадської ради при Мін’юсті Карл Волох, який курирує люстрацію, процес – на фініші: “Люстрація де-факто закінчена. Люстрація за автоматичними критеріями (з перерахованих вище посад) проведена добре. На 99% чиновники, які потрапляли під критерії, звільнені або пішли самі. Все, що стосується майнової люстрації, то вона повністю провалена. Так вийшло, що багато хто пройшов майнову перевірку безболісно. Чому? У відповідному наказі не було норми про перевірку родичів посадової особи. Цю проблему ми виявили рік тому, спробували щось зробити, але на той час частина людей вже пройшли перевірку, а проведення повторної перевірки законом не передбачено. Сподіваємося, що чиновників проконтролює НАЗК (Нацагентство запобігання корупції)”, – розповів нам Волох.
МАСШТАБИ. На сьогодні, за два роки, в Україні люстрували 933 людини. Всі вони значаться в Єдиному держреєстрі люструвати Мін’юсту. “Це ті, яких звільнили. Тут немає тих, які пішли самі. Ті, хто звільнився сам, – вони на держслужбу повернутися не можуть. Вони не пройдуть перевірку”, – уточнив Волох. Всього під дію закону підпадали 5-6 тис. осіб.
Зараз же, до кінця року залишилося перевірити одиниці. У Департаменті люстрації Мін’юсту нам уточнили, що, згідно з планом Кабміну, до кінця 2016-го повинні бути перевірені всі посадові особи і судді. “Cейчас перевіряються вже виконавці і ті, хто претендує на посади. Тобто до кінця року закінчується перевірка всіх, хто займає посади, хто не отримав остаточного висновку. Після цього закон буде працювати як фільтр по відношенню до тих, хто прийде на держслужбу”, – пояснила нам директор Департаменту люстрації Тетяна Козаченко.
Козаченко також підтвердила провал майнової люстрації через те, що профільні органи невчасно отримували результати перевірки майна по тій чи іншій особі, тому частину чиновників перевіряли без інформації про те, чим вони володіють. “Але за посадами люстрація спрацювала відмінно”, – сказала нам Козаченко.
Судяться і ховаються
Люстратори зіткнулися і з купою проблем. Одні з головних – спроби чиновників відновитися через суди і відсутність майнових перевірок. “Наприклад, підсумки перевірки повинні були приходити з іншої структури протягом двох місяців, але цього не відбувалося, і людина проходила перевірку безболісно (без перевірки того, чим вона володіє. – Авт.), – сказала Козаченко. – Ще частина утримуються на посадах завдяки лобіюванню з боку високих чинів. Або навіть бувають випадки, коли, сподіваючись на неуважність перевіряючих органів, чиновників, які підпадають під люстрацію, не звільняють”. За її словами, в кожному окремому випадку Мін’юст намагається в міру можливостей вирішити проблему.
З ГПУ пішли в торгівлю
Багатьма чиновниками, чиї імена значаться в списку вже люстрованих, виявилися співробітники Генпрокуратури і десятків держслужб і держагентств. Частина з них продовжує судитися, домагаючись відновлення на посаді. “Особисто я суджуся заради того, щоб зняти тавро зі свого імені, – розповіла нам одна з люстрованих співробітниць ГПУ, яка раніше обіймала керівну посаду. – Для мене, як і для багатьох інших, важливо саме це. Але чесно зізнаюся, що великого бажання продовжувати працювати в ГПУ вже немає. Зараз судове провадження за моїм позовом призупинено – очікується роз’яснення Конституційного суду. Наскільки знаю, така ситуація у багатьох. Але деякі з колишніх колег судяться для того, щоб реально відновитися на посаді. Вони просто не уявляють собі життя без погон”.
Деякі з люстрованих силовиків вже знайшли себе “на гражданці”. “Працюю юристом. Але готовий спростувати поширену думку, що багато колишніх силовики зайняті лише в цій сфері. Один з колег по ГПУ після люстрації спробував себе адміністратором, інший пішов в торгівлю, став менеджером у фірмі, яка торгує солодощами. І знаєте, заробляє більше, не шкодує”, – розповів нам екс-прокурор.
Ігор Сєров
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас