Банки докапіталізувались на 108 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки докапіталізувались на 108 млрд грн

Фондовий ринок
594
Банківські установи на 1 вересня здійснили заходи щодо виконання програми докапіталізації обсягом 108 млрд грн.
Регулятор відзначає, що банки можуть виконувати програми капіталізації шляхом нарощування капіталу, а також шляхом реалізації заходів, спрямованих на зменшення кредитного ризику.
Такі заходи, серед іншого, можуть передбачати посилення застави за ризиковими кредитами, стягнення застави за кредитами, які не обслуговуються, і роботу з позичальниками для скорочення обсягу проблемних кредитів.
Сукупний позитивний ефект на капітал від таких заходів становить 30,4 млрд грн. Обсяг збільшення капіталу на 1 вересня становив 78 млрд грн.
“Збільшення капіталів найбільших банків України свідчить про дієвість обраної НБУ стратегії реформування банківської системи, яка поступово переходить від етапів очищення і перезавантаження до етапу сталого розвитку”, – заявила в.о. заступника глави НБУ Катерина Рожкова.
За її словами, докапіталізація банків, які зазнали істотних збитків через зниження якості кредитного портфеля, є необхідною умовою стабілізації банківської системи. Підтримка банків акціонерами, в свою чергу, буде сприяти посиленню довіри до банків з боку їх вкладників і кредиторів.
Регулятор повідомляє, що чотири банки з 20, перевірених регулятором, не потребували збільшення капіталу, п’ять – достроково виконали докапіталізацію в повному обсязі. Два банки з тих, що проходили діагностику (Фідобанк і банк “Хрещатик”) виведені з ринку, п’ять – вже виконали програму докапіталізації на 2016 рік і мають намір виконати низку зобов’язань до 2018 року. Ще чотири банки йдуть за узгодженим поетапним графіком, розрахованим на три роки, і зараз перебувають в стадії верифікації Нацбанком заходів, здійснених з метою зменшення кредитного ризику.
У Нацбанку відзначили, що всі банки з 20 зобов’язані забезпечити показник адекватності регулятивного капіталу на рівні не нижче за 5% до кінця вересня 2016 року.
До 2017 року НБУ планує закінчити діагностику і затвердити плани докапіталізації ще 40 банків. А до кінця червня 2017 року НБУ проведе цільову оцінку життєздатності і потреби в капіталі інших банків України.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас