Незвичайний і дуже дорогий: Таємний світ тестування елітних годинників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незвичайний і дуже дорогий: Таємний світ тестування елітних годинників

Світ
1417
Глибоко всередині Rolex Geneva HQ знаходиться 1,3-тонний шматок нержавіючої сталі. Певним чином прихований ззовні, всередині вміщений цілий мікрокосмос. Резервуар імітує тиск на 16,000 футах нижче рівня моря, де і тестується Rolex Deepsea перед тим, як потрапити на ринок.
Від глибоководного занурення в море до ранкового душу
Це, можливо, один з найдорожчих процесів. Адже найменший недолік в конструкції кожного годинника може призвести до вибуху, тому він повинен пройти крізь випробування, щоб переконатися, що все добре, перш ніж піддатися цьому гіпербаричному нападу.
Але це також означає, що компанія протягом багатьох десятиліть була в змозі поставляти спеціалізовані частини для дайверів, які працюють в інтересах Comex, компанії, що займається підводними технологіями, чиї елітні члени утримують світовий рекорд з найглибших занурень.
Rolex також надає гарантію тим користувачам, чиї занурення у глибини часто є чимось більшим, ніж просто ранковий душ. Насправді, кожен Rolex тестується на глибині, що на 25% є більшою, ніж вказано на циферблаті.
Незвичайний і дуже дорогий: Таємний світ тестування елітних годинників
І це в жодному разі не єдине випробування через яке проходить годинник. Rolex, наприклад, проводить 26 різних видів випробувань на падіння для своїх Oysterlock браслетів; кріплення відкривається і закривається десятки тисяч разів; занурюється в солону і піщану воду і в розчини хлору.
Доведення випробувань до екстремальних
“Удар, кислотність, зміна температури, магнетизм… всі ці чинники, які можуть вплинути на роботу годинника, повинні бути перевірені, – каже Жан-Поль Хірардін, віце-президент Breitling. – Ці випробування повинні відповідати місцевим і міжнародними нормам, тому що наші клієнти подорожують досить часто. Чим більш екстремальними є умови в яких годинник повинен працювати, тим більш екстремальними повинні бути випробування. Ми протестували наш Emergency годинник при температурі до мінус 20 градусів за Цельсієм, для прикладу, за такої температури мастильні матеріали у будь-якому стандартному годиннику просто замерзають. Не проводилося жодного тесту на батареях передавача, які ми розробили для тієї ж самої частини, тому в кінцевому підсумку ви зможете встановити свій власний стандарт. Необхідно застосовувати багато навичок поза межами годинникової справи, зокрема знання математики, фізики, хімії…”
Життя жорстоке
І, раптом, великий сталевий молоток вдаряє годинник, знову і знову. Тест був названий «випробування овечим копитом». Це одне з найстаріших, але й дотепер найбільш важливіших випробувань для багатьох швейцарських хронометрів.
“Це дуже жорстоке випробування. Люди думають, що ти жартуєш, коли вони бачать це: “Що, ви збираєтеся вдарити цей надзвичайно дорогий годинник?” – каже Теодор Діль, годинникар, що працює на Richard Mille. – Але це не менш важливо, бути жорстоким. Врешті-решт, життя теж жорстоке. Ви впускаєте ваш годинник на бетонну підлогу, і результат не є приємним”.
Годинник G-Shock від Casio, що ґрунтується на самій ідеї ударної в’язкості, також проходить через безліч випробувань.
Прототипи пройшли досить елементарне випробування висотою, коли дизайнери впустили їх з найвищої японської будівлі R&D building.
Дійсно, слава про міцність годинників стала субкультурою на YouTube за участю аматорських випробувань, що здійснюються на власних винаходах власників, серед яких стрілянина в годинник і їзда по ньому автомобілем Hummer.
Досягнення недосяжного
Звичайно, перехід на більш якісний функціонал означає, що годинник повинен пройти ще більш складні випробування, щоб отримати сертифікацію COSC як хронометра. COSC – Controle Officiel Suisse des Chronometres, є органом, відповідальним за точність і достовірність швейцарських годинників.
Омега, наприклад, мав працювати з молодим швейцарським агентством METAS, щоб отримати сертифікацію його Master Co-axial movement, оскільки їхні стандарти точності були значно вищими.
Зношуваність
В той час як годинникарі надають перевагу технічному підходу під час проведення випробування, іноді дещо забуті види випробування зносу є необхідними для того, щоб з’ясувати, як годинник працює, коли він насправді носиться.
Rolex робить це за рахунок автоматизації – рука робота імітує щоденні людські рухи, а також рухи людей під час заняття певними видами спорту або діяльності, для імітації зносу, що виникне через рік, витративши всього тиждень. Breitling фактично надає прототипи для використання, за словами Хірардін, “людям різних професій – пілотам, садівникам, спортсменам, службовцям “, щоб отримати їхній власний відгук.
Незвичайний і дуже дорогий: Таємний світ тестування елітних годинників
Чи результати представляються під час продажів?
Але чи безпосередньо клієнтам цікаво, що їх годинник пройшов такі тортури? Роб Уїлсон, міжнародний менеджер з маркетингу Seiko, каже, що люди справді зацікавлені.
Звісно, порівняння годинника із підводним човном за своїми характеристиками швидше за все має на меті рекламні цілі, а не функціонал. Проте можливість довести робочі здібності годинника допомагають не лише обґрунтувати цінову політику, а й, як правило, задовольнити потреби чоловічої частини клієнтів.
“Ми навіть вкладаємо результати випробувань наших годинників з кожним годинником Grand Seiko, що підкреслює не лише застосовні стандарти, але й індивідуальність функціоналу конкретного годинника, – каже Вілсон. – І такий сертифікат важливий. Варто берегти його, оскільки вартість цього Гранд Сейко для колекціонерів буде значно вищою, ніж без нього”.
Джош Сімс, CNN
Переклад здійснено за підтримки бюро перекладів “Антей”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас