Система йде в бій: виробники заполонили Україну новими комп'ютерами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Система йде в бій: виробники заполонили Україну новими комп'ютерами

Технології&Авто
999
Українці знову стали активно купувати комп’ютери. У другому кварталі виробники завезли в країну в два рази більше комп’ютерів, ніж рік тому. Вони встигли розпродати “старий” товар, і, в зв’язку з відсутністю серйозних стрибків валютного курсу, очікували на підвищений попит на новий. Прогнози частково підтвердилися: українці продовжують купувати комп’ютери, чим забезпечили зростання продажів. Крім того, зросли закупівлі комп’ютерів з боку держорганів. Експерти вважають, що ринок почав відновлюватися після дворічної кризи.
Наслідки паніки
У другому кварталі цього року продажі комп’ютерів в Україні зросли на 9% – до 241 тисячі штук. Про це свідчать дані аналітичної компанії GFK Ukraine. Найбільш активно українці купували настільні комп’ютери (десктоп) і ноутбуки – їх сукупні продажі зросли майже на 19%: з 93 тисяч до 110 тисяч штук.
Для українського ринку це хороший показник, оскільки протягом останнього року динаміка була від’ємною. Навіть у першому кварталі цього року падіння ринку склало 24%, а категорія планшетів просіла взагалі на 27%. Злети і падіння продажів протягом останніх років не випадкові, і пов’язані зі змінами курсу гривні. У другій половині 2014 року, у зв’язку із зупинкою кредитування населення та девальвацією національної валюти, відбулося різке зниження продажів. А на початку 2015 року, коли гривня прагнула до свого піку, люди почали скуповувати в паніці техніку, побоюючись подальшої девальвації.
Наступний квартал пройшов у режимі економії, хоча національна валюта і почала зміцнюватися. Як розповіла старший експерт GFK Ukraine – Валентина Печончик, у другому кварталі 2015 року продажі ноутбуків і десктопів були найнижчими за всю історію спостережень (починаючи з 2007 року).
У 2016 році курс валют більш-менш стабілізувався, але доходи громадян особливо не зросли. Тому в GFK Ukraine вважають, що зростання продажів навряд чи можна однозначно пояснити зростанням купівельної спроможності.
Швидше за все, мова йде про відкладений попит: українці перенесли частину запланованих торік покупок на цей рік.
“Таким чином, зараз можна говорити тільки про початок відновлення ринку після критичного падіння протягом останніх двох років”, – вважає Валентина Печончик.
Держава згадала про закупівлі
Відкладений попит утворився не тільки у громадян, але й у держави. Минулого року через брак коштів державні відомства звели закупівлі комп’ютерів до мінімуму. Зараз же вирішили надолужити згаяне. За оцінками київського офісу аналітичної компанії IDC, у першому півріччі 2016 року бюджети державних компаній на закупівлю обладнання зросли вдвічі.
“Замовлення розміщують різні держструктури, включаючи оборонний комплекс. Великі кошти виділяються на IT у сфері освіти”, – підкреслює аналітик IDC Надія Дорошенко.
Офіційний облік закупівель комп’ютерної техніки в державі ніхто не веде, а в системі Prozorro всі закупівлі з’явилися тільки в цьому році. Але активність держорганів підтверджують виробники комп’ютерів.
“Ми в компанії Dell спостерігаємо збільшення кількості запитів з боку державного сектора. Це пов’язано з відсутністю закупівель в минулі роки з причини складної економічної і політичної ситуації, а також з утворенням деяких нових державних органів, які вимагають створення інфраструктури з нуля”, – розповідав директор представництва компанії Dell в Україні Дмитро Грязнов.
Завдяки державним закупівлям, ще один великий виробник – компанія ASUS планує збільшити поставки десктопів в кілька разів, особливо моноблочних комп’ютерів.
“У своїх прогнозах ми базуємося на реальних продажах”, – розповів директор з розвитку бізнесу ASUS в Україні – Валерій Базиленко. Крім держорганів, активізуються малий і середній бізнес, сектор програмного забезпечення, харчової промисловості, нафтовидобувної, фармацевтичної, а також в країні практично в кожній галузі залишаються проекти, які демонструють хорошу динаміку розвитку.
“Такі підприємства не нехтують інвестуванням в ІТ і раціонально підходять до цього процесу, і саме вони стають запорукою розвитку економіки і “двигуном” в галузях”, – розповідає Грязнов.
Поставка з запасом
Виробники комп’ютерів почали завозити в країну більше техніки. За даними київського офісу аналітичної компанії IDC, в квітні-червні поставки комп’ютерів в Україну зросли відносно аналогічного періоду минулого року на 160,6% – до 220 тисяч пристроїв.
Як уточнює Валерій Базиленко, ринок відновлюється після затоварення в попередні роки. Коли в кінці 2014 року вдарила криза, на складах роздрібних продавців і дистриб’юторів утворився надлишок товару. Тобто, у 2015 рік всі виробники увійшли з величезними локальними складами.
“Якщо в нормальній ситуації на складі знаходиться товару для шести-восьми тижнів продажів, то в той час склади були заповнені товаром в обсягах до півроку, і їх треба було звільняти”, – розповідає Базиленко.
Щоб якимось чином виправити ситуацію, довелося скорочувати імпорт нової продукції в країну. На ринок поставлялося менше новинок техніки.
“Відвантаження товару в країну різко зупинилися, але на ринку тривали продажі наявних запасів”, – згадує Базиленко.
У другому кварталі 2016 року всі вендори привели обсяги складів до норми, тобто у відповідність з поточними продажами, і відновили свої поставки в Україну. Крім того, вони врахували відкладений попит і наближення сезону back-to-school, коли школярі, студенти та їхні батьки почали активно купувати приладдя для навчання. Тому постачання найбільш затребуваних серед учнів пристроїв – ноутбуків, нетбуків, ультрабуків – зросли на рекордні 331% – до 128 тисяч штук.
“З точки зору функціоналу, компактності, співвідношення ціни і якості найбільш оптимальним рішенням для школяра є ноутбук”, – розповідає аналітик IDC Надія Дорошенко.
Корпоративний сегмент віддає перевагу десктопам, тому їх поставки в другому кварталі зросли на 69% – до 92 тисяч штук. Втім, зараз навіть в корпоративному сегменті з’явився фактор мобільності: все більше співробітників починає працювати віддалено і купує мобільні комп’ютери.
“Наші помірно оптимістичні прогнози, зроблені на початку року, підтверджуються, і це радує. Ринок комп’ютерної техніки зрушився з мертвої точки, пожвавився і показує порівняно хорошу динаміку в другому кварталі завдяки сезону back-to-school”, – розповідає Дмитро Грязнов. Хоча до показників 2014 року постачання ще не прийшли.
Як розповідає Базиленко, з другої половини 2016 року спостерігається зростання продажів і позитивна динаміка, якщо порівнювати місячні та тижневі продажі “рік до року”. Але, враховуючи падіння продажів у першому кварталі, за прогнозами, цей рік може виявитися кращим від попереднього всього на 10%.
Віктория Власенко
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас