"Батарейки здавайтеся": Українські активісти запустили кампанію утилізації батарейок (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Батарейки здавайтеся": Українські активісти запустили кампанію утилізації батарейок (інфографіка)

Світ
933
Активісти екологічного руху «Екодніпро» (м. Дніпро) запустили краудфандингову кампанію з метою профінансувати вирішення проблеми з використаними пальчиковими батарейками.
Як зазначають активісти, батарейки, які відпрацювали свій термін, без належної утилізації є загрозою для природи і людей. Потрапляючи в навколишнє середовище, вони розкладаються і забруднюють природу токсичними речовинами. З водою і їжею вони потрапляють в організм людини і здатні завдати значної шкоди здоров’ю.
За офіційною статистикою, в Україну щороку ввозиться 12 тис. тонн пальчикових батарейок. При цьому на переробку збирається менше 1% від загальної кількості батарейок, що викидаються, і ті силами волонтерів. Завдяки спільному фінансуванню планується реалізувати системну реформу в цій сфері і зберегти Україну чистою.
"Батарейки здавайтеся": Українські активісти запустили кампанію утилізації батарейок (інфографіка)
 Головна мета проекту «Батарейки, здавайтеся!» – поступово перенести фінансування збору і утилізації батарейок з громадськості на виробників та імпортерів батарейок, як це вже реалізовано в Європі. Європейський принцип «забруднювач платить» передбачає, що у вартість кожної батарейки завчасно включається вартість утилізації, і ці гроші йдуть на збір і переробку батарейок.
Щоб впровадити таку ж систему і в Україні, команда «Батарейки, здавайтеся!» планує за 6 місяців реалізувати наступні кроки:
    Провести публічні переговори з GP, Duracell, Energizer, Panasonic, Sony, Варта, Videx, Maxus і іншими представниками брендів батарейок в Україні;
    Розробити юридичну основу для створення асоціації виробників для збору і переробки батарейок;
    Забезпечити громадський тиск на виробників батарейок, якщо вони співпрацювати не захочуть (вуличні акції, соціальні мережі, ЗМІ);
    Зняти соціальний ролик про шкоду батарейок для шкіл і телебачення;
    Провести 50 відкритих уроків для дітей та студентів в навчальних закладах Києва і Дніпра;
    Забезпечити стабільну роботу мережі з більш ніж 1100 пунктів прийому батарейок по всій країні і відкрити 300 нових пунктів.
Експериментальну переробку батарейок, зібраних в процесі проекту, забезпечить підприємство-волонтер «ГТС ЛТД» з м. Дніпро, з ним уже підписаний договір. Також це підприємство зобов’язується надати публічну звітність про результати цієї переробки: які хімічні сполуки отримані, яким чином і скільки реально коштує процес переробки.
Один з імпортерів батарейок, «GP Україна», вже заявив про свою готовність сісти за стіл переговорів.
Щоб впровадити в життя ці плани, проектом «Батарейки, здавайтеся!» Запущена кампанія зі збору коштів, необхідних для реалізації задуманого. Протягом двох місяців планується залучити 200 тис. грн.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас